Новини

Нови правила за подновяване на .EU домейните

Нови правила за подновяване на .EU домейните

Важна информация за всички потребители, регистрирали .eu домейни: От 23-ти ноември 2016 година настъпи промяна в политиката на подновяване на .EU домейните, която е наложена от регистрара, който управлява това домейн разширение: EURid.

Досега .eu домейните се деактивираха на 25-то число на текущия месец, в който изтичаха. Като резултат от настъпилите промени, от 23.11.2016г. .eu домейните вече ще бъдат деактивирани и поставяни под карантина в деня на действителното им изтичане.

Какво се случва след изтичане на домейн име с разширение .EU?

В деня на изтичане на едно домейн име с разширение .eu сайтът ще спре да работи. След настъпване на този момент домейнът ще влезе в така наречения Карантинен период (quarantine) от 40 дена. През този период можете да подновите своя домейн, като заплатите наказателна такса от $41 без ДДС.

Политика за подновяване след изтичане на .eu домейн преди и след промяната:

Промяната засяга изтичането на домейн имената с разширение .eu и влиза в сила от 23.11.2016г. Доскоро така наречения "Grace period" даваше възможността да подновите своя изтекъл през текущия месец .eu домейн до 25-то число. След този ден от месеца при незаплащане на сумата за активиране на вашия домейн той влизаше в така наречения карантинен наказателен период. Също така през този гратисен период за подновяване до 25-то число, потребителите с изтекли домейни с разширение .eu можеха да ги подновят и възстановят без да заплащат наказателна такса. Това е основната промяна, която засяга регистриралите .eu домейни.

След 23.11.2016г. .eu домейните изтекли през текущия месец вече няма да се деактивират след 25-то число. Веднага след тяхното изтичане те ще влизат в Карантинен наказателен период, през който трябва да се заплати наказателна такса от $41 за възстановяването им от страна на потребителите, които са ги регистрирали. Карантинният период е в срок от 40 дена, след който .eu домейн имената, които не са заплатени и активирани, се пускат свободно за пререгистриране от всички потребители.

Можете да се запознаете подробно с новата политика на подновяване на .eu домейните тук.