Колко време отнема издаването на SSL сертификат?

Помощен център

Колко време отнема издаването на SSL сертификат?

Времето за издаване на един SSL сертификат зависи от няколко фактора:

  • Типа на избрания сертификат
  • Видa на информацията за удостоверяване
  • Бързината за изпращане на информацията обратно към издателя

За сертификатите с валидиране на домейн (Domain Validated, DV), сертификатът ще бъде издаден за минути от подаване на заявката и потвърждаването от коректната пощенска кутия.

Ако изберете сертификат с валидиране на бизнес (Organization Validated, OV), издаването зависи както от необходимото време за удостоверяване, така и от бързината на изпращане на необходимите документи обратно на Сертифициращия орган (Certificate Authorities, CA) - обикновено отнема около два дни.

За издаване на ЕV (Extended Validation, EV) сертификати се изисква по-дълъг период от време поради задълбочено проучване на организацията и следване на стриктен протокол EV Guidelines от CA. Не е без значение и бързината на изпращане на необходимите документи обратно на Сертифициращия орган (CA) - обикновено процедурата отнема около 10 дни.

Какво може да забави издаването на SSL сертификат?

  • Липсващ имейл адрес за admin@yourdomain.com тъй като потвърждаването на сертификата по изискване на CA се прави от пощенска кутия с точно определено име.
  • Съществуваща инсталация на SSL - в случай, че вече има инсталиран SSL за домейна, инсталирането ще завърши с грешка и ще бъде необходимо допълнително време за деактивиране на стария сертификат и повторното инсталиране на новия.
  • Заявките за SSL може да се забавят и за допълнителен преглед от доставчика на SSL. Този преглед представлява филтриране на информацията в CSR ключа за конкретни ключови думи в домейна/организацията, за които се издава сертификата. Допълнителният преглед обикновено завършва в рамките на 24 часа. В конкретни ситуации SSL доставчика може да поиска допълнителна информация за уеб сайта и/или бизнеса по време на процеса.
  • Ако сте закупили и собствен IP адрес заедно с SSL сертификата, DNS записите на домейна ще трябва да бъдат актуализирани, за да съответстват на новия IP адрес на вашия акаунт. Промените в DNS зоната изискват до 72 часа за да влязат в сила в целия свят, въпреки че това обикновено се случва в рамките на часове. Въпреки, че сертификата е инсталиран коректно, сайта ще бъде достъпен само от интернет мрежите, които опреснят своя ДНС кеш и резолват вашият домейн с новия IP адрес. В случая не става въпрос за технически проблем, а за начина на работа на ДНС системата.

Типове SSL сертификати, които можете да закупите от ICN.bg както и времето за тяхното издаване:

SSL сертификатВреме за издаване
GT QuickSSL Premium24 часа
GT True BusinessID48 часа
Positive SSL24 часа
Essential SSL24 часа
Instant SSL24 часа
Instant SSL Pro24 часа
Multi Domain - 4 SAN7 дни
Thawte Code Signing72 часа
Thawte SSL 12324 часа
Thawte Web Server72 часа
Secure Site4-5 дни
Secure Site Pro48 часа
Code Signing48 часа
Safe Site48 часа
True BusinessID EV1-10 дни
COMODO EV SSL4-10 дни
EV SSL SGC7 дни
Thawte SSL EV4-10 дни
Essential Wildcard24 часа
Premium Wildcard7 дни
True BusinessID1-10 дни
Thawte Wildcard SSL4-10 дни

Ако срещнете дори минимално затруднение относно SSL сертификатите моля да се свържете с колегите от техническа поддръжка за съдействие.