Начало > Помощен център > SSL сертификати > Инсталация на SSL > Колко SSL сертификата може да се инсталират в един хостинг акаунт

Колко SSL сертификата може да се инсталират в един хостинг акаунт

Помощен център

Колко SSL сертификата може да се инсталират в един хостинг акаунт

От техническа гледна точка може да се инсталират неограничен брой SSL сертификати.

Нека подходим от прагматична гледна точка към същия въпрос.

Вие може да инсталирате няколко вида SSL сертификати в споделения хостинг:

  • безплатен самоподписан (self-signed certificate),
  • безплатен Let's Encrypt,
  • платен SSL сертификат със собствен IP адрес,
  • платени SSL сертификати на споделения IP адрес (SNI).

В такъв случай отговора на въпроса следва да се търси не в техническите параметри на хостинг сървъра, а във вида и популярността на хостваните сайтове.

Самоподписан сертификат

Тъй като зареждането на сайт, защитен със самоподписан сертфикат, който само криптира връзката без да удостоверява нищо друго, е свързано с предупреждение от браузера - този тип сертификати не би трябвало да се използват освен за тестове.

Безплатен Let's Encrypt сертификат

Let's Encrypt сертификатите удостоверяват само домейните (Domain Validated, DV) - това е най-ниското ниво на удостоверяване и този тип сертификати може да се използват само за защита на лични сайтове, блогове ...

Ако защитите електронен магазин и клиент на сайта кликне на катинарчето той няма да види никаква информация за вашия бизнес, ако клиента се поинтересува за самия сертификат и установи, че е безплатен - това би могло да навреди на вашата онлайн репутация.

Платен сертификат със собствен IP адрес

Платения SSL сертификат, подписан от Сертифициращ орган (Certificate Authority, CA), инсталиран на собствен IP адрес - тази конфигурация си остава класика в електронната търговия. Избора на сертификат от по-висок клас (OV SSL или EV SSL) допълнително увеличава доверието към бизнес сайта/магазина.

Платени SSL сертификати без собствен IP адрес (SNI)

Технически могат да се инсталират тъй като се поддържат от cPanel, Apache, OpenSSL и SSl/TLS.

Проблема или по-скоро неудобството е, че все още голям брой потребители ползват софтуер или устройства, които не поддържат технологията SNI. Ако вие имате популярен интернет магазин вероятно няма да сте съгласни да изгубите 8-10% от клиентите си само заради използването на технологична новост.

Да се върнем към първоначалния въпрос - колко SSL сертификата може да се инсталират в един хостинг акаунт?

Всички активни сайтове в хостинга може да се защитят с SSL сертификати.

За всички популярни бизнес сайтове и електронни магазини, сайтове с широка клиентска база или стремящи се към достъп до широка аудитория варианта платен SSL сертификат, подписан от CA, инсталиран на собствен IP адрес е без алтернатива.

Ако имате няколко такива сайта може да помислите върху вариант за разделяне на сайтовете в Reseller хостинг план с цел използване на собствен IP адрес и собствен cPanel акаунт за всеки отделен сайт.

Инсталиране на безплатния Let's Encrypt сертификат за всички непрофесионални лични сайтове, блогове, галерии, сайтове за рецепти, вицове, хобита и т.н.

Заключение

Хостинг от ICN.bg ви дава възможност да инсталирате на всеки хостван сайт подходящия за него SSL сертификат предоставяйки пълна гама от продукти на елитни сертифициращи издатели CA като Comodo и Symantec до безплатния Let's Encrypt сертификат.

Ако ситуацията със защитата на вашите сайтове предизвиква безпокойство у вас или желаете да проучите възможностите за прилагане на гъвкаво персонализирано решение, моля да се свържете с техническа поддръжка за съдействие.