Начало > Помощен център > SSL сертификати > Инсталация на SSL > Инсталиране на SSL сертификат в cPanel

Инсталиране на SSL сертификат в cPanel

Помощен център

Инсталиране на SSL сертификат в cPanel

След активацията на вашия SSL сертификат, можете да продължите с инсталацията му в cPanel. Ако сте закупили RapidSSL от ICN.Bg, той ще е наличен за сваляне от вашият потребителски панел на https://my.icn.bg.

За да започнете инсталацията, трябва да се логнете във вашия cPanel и да изберете "SSL/TLS" в менюто Security:

SSL/TLS иконка в cPanel

Имате различни опции като менютата Private Keys (KEY), Certificate Signing Requests (CSR) и Certificates (CRT), които ви предоставят опции да разгледате сегашните ви ключове и сертификати, както и да генерирате нови такива.

За конкретната цел на статията - инсталацията на вече активиран SSL сертификат ще изберем менюто "Manage SSL Sites", където ще можем да копираме всички елементи на сертификата.

Опции в SSL/TLS менюто

Първото нещо, което трябва да направите е да изберете за кой домейн или събдомейн ще инсталирате този SSL сертификат. Ако преди това сте генерирали CSR-а за този сертификат в същият cPanel, можете да натиснете "Autofill by domain", което автоматично ще попълни наличните данни в техните полета.

Избор на домейн при инсталация на сертификат

Вашият SSL сертификат ще ви бъде предоставен в .zip формат, където след разархивиране ще намерите една папка с CRT файлове и друга с Plain text файлове. За удобство ще използваме plain text файловете, предвид че просто трябва да се отворят и копират във вашият cPanel.

В първото поле "Certificate: (CRT)" трябва да копирате кода за сертификата, който можете да намерите във файл с име вашиятдомейн_com.txt.

Ако сертификата не пасва за домейна, който сте избрали, то тогава ще забележите следното предупреждение вдясно:

SSL mismatch warning

В следващото поле трябва да копирате вашият private key, който е генериран заедно с вашият CSR и не е част от архива, в който сте получили вашият SSL сертификат. Ако сте генерирали CSR през вашият cPanel, въпросният private key е вече наличен и ще бъде попълнен автоматично ако натиснете бутона "Autofill". В случай че сте генерирали CSR през онлайн инструмент, то тогава трябва да сте запазили private key в текстов файл, откъдето можете да го копирате в това поле.

Третото поле е запазено за CA Bundle, който ще намерите във файл с име MyCABundle.txt, с което ще завършите инсталацията на вашият SSL сертификат.

Препоръчваме ви след инсталацията на вашият сертификат да използвате инструмента ActiveSSL, който ше ви позволи бързо и лесно да пренасочите трафика към вашия домейн през защитен HTTPS протокол.

Active SSL инструмент в cPanel

Веднъж след като достъпите инструмента е необходимо просто да натиснете червения бутон "Redirect to SSL" за вашия домейн и всичко промени ще бъдат автоматично извършени.