Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Уебсайт > За какво се използва php.ini файла?

За какво се използва php.ini файла?

Помощен център

За какво се използва php.ini файла?

php.ini е конфигурационен файл, ползван за определяне на директиви за изпълнение на PHP скрипт. Това позволява лесна администрация  на Apache уеб сървъри и инсталиране на различни приложения върху тях ръчно или чрез Softaculous в cPanel. В него са поместени настройките за модулите на дадено приложение и самото приложение, което ползваме. Например:

  • Memory limit;
  • Време за изпълнение на един скрипт;
  • Глобални променливи – някои приложения изискват да бъдат включени допълнителни директиви като към главното или към допълнителен php.ini файл в определената директория на приложението се добавят такива директиви (magic_qoutes=on при Joomla);
  • Max uploading size;
  • Log error, Customized errors и други.

При изпълнение на един PHP скрипт сървърът първо търси php.ini файл, за да зареди различните изисквания на приложението. Един вид като да се подготви основата на приложението, върху който ще се гради визията и add-ons на сайта.

Този файл се конфигурира главно от администраторите на даден сървър, за да има оптимални настройки за всички потребители на него. Следователно всеки сървър има един default php.ini файл, който е глобален за всички потребители на него, и той се зарежда при изпълението на всеки скрипт. Ако се правят промени по него трябва да се рестартира сървъра, за да влязат новите директиви в действие. Затова е по-добре ако имаме нужда от по-специфични настройки да си създадем собствен php.ini файл, в който да ги дефинираме. Той обаче ще е валиден само за тази папка, в която се намира, и всички подпапки в нея.

Най-добре е преди да предприемем някакви промени по php.ini файла да си направим резервно копие на работещия файл в случай, че нашите промени се окажат неудачни.

За допълнителни въпроси може да пишете на support@icn.bg или да позвъните на 0700 300 70; 02 491 88 77.