Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Уебсайт > Управление на уебсайт през Search Console

Управление на уебсайт през Search Console

Помощен център

Управление на уебсайт през Search Console

Добре дошли в Search Console!

Search Console предлага отчети, инструменти и учебни ресурси с една единствена цел - да ви помогнат да добавите вашето съдържанието в Google Search. Може да използвате Search Console както за уеб сайтове, така и за мобилни приложения; ако имате мобилно приложение.

Регистрирайте се в Search Console (ако все още не сте го направили) защото е и лесно, и безплатно.

Управлявайте вашият уебсайт с Search Console

Ежедневнo

Search Console ще ви изпрати имейл, ако възникнат необичайни събития с вашата собственост (сайтове или приложения). Необичайните събития включват признаци, че уебсайтът ви е бил хакнат или проблемите, които Google е срещнал при обхождането или индексирането на вашия сайт. Ще получите имейл и ако бъде установено, че вашият сайт нарушава някое от указанията на Google за качество на търсенето.

Бележка: Може да отнеме известно време, след като добавите сайта си, преди да започнете да виждате данни в отчетите в Search Console, така че добавете сайта си и го потвърдете възможно най-бързо. Google ще ви изпрати съобщение, когато данните станат достъпни.

Месечнo

Поне веднъж месечно препоръчаме да погледнете таблото за управление в Search Console защото това е най-лесният начин да получите бърз преглед на състоянието на сайта си:

  • Уверете се, че няма увеличение на грешките в сайта;
  • Проверете дали няма необичайни спадове в броя на кликанията.

Имайте предвид, че седмичен ритъм на спад през уикенда, както и спадове или пикове по време на празници, е нещо нормално.

Когато съдържанието на сайта се променя

Проверете Search Console когато правите важни промени в сайта, за да наблюдавате поведението на сайта си в Google Search.

Добавяне на ново съдържание в сайта

  • Тествайте дали Google има достъп до вашите страници посредством инструмента Fetch as Google;
  • Кажете на Google кои страници да обхожда, като актуализирате картата на вашия сайт (Sitemap);
  • Кажете на Googlebot кои страници да не обхожда, като използватe команди в robots.txt файла или маркери noindex;
  • Няколко седмици след публикуването на съдържанието потвърдете, че броят на индексираните страници в сайта се увеличава и нямате блокирани ресурси, които биха могли да попречат на Google при обхождане на страниците.

Добавяне на собственост в Search Console

  • Нов сайт за мобилни устройства: Препоръчваме да използвате един сайт, който се адаптира към потребителите на всяко устройство, но ако решите да имате отделен сайт за мобилни потребители, добавете го в Search Console и добавете за да го свържете към съществуващия сайт;
  • Ново приложение: Изтеглете приложението си в мрежата за търсене;
  • Ново международно съдържание: Не забравяйте да насочите правилната държава към сайта си и да добавите маркери за връзки към hreflang към страниците си.

Ако промените домейн името на вашия сайт

Използвайте инструмента за промяна на URL адрес, за да насочите търсенето с Google към новото местоположение на сайта.

Премахване на страница от резултатите от търсенето

Използвайте инструмента за премахване на URL адреси или предприемете други подходящи стъпки, за да блокирате обхождането и/или индексирането.


Reference: https://support.google.com/webmasters/