Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Уебсайт > Указания за уеб администратори

Указания за уеб администратори

Помощен център

Указания за уеб администратори

Като следвате общите указания по-долу, вие ще помогнете на Google да открие, индексира и класира вашия сайт.

Настоятелно ви препоръчваме да обърнете сериозно внимание на посочените по-долу указания за качество, които очертават някои от незаконните практики, които могат да доведат до премахването на сайта изцяло от индекса на Google или сайта да бъде засегнат по друг начин от алгоритмично или ръчно анти спам действие.

Ако даден сайт е бил засегнат от действие, свързано с изпращане на нежелана поща, той може вече да не се показва в резултатите на Google.com или на някой от партньорските сайтове на Google.

Основни указания

Указания за качество

Тези указания за качество покриват най-често срещаните форми на измамно или манипулативно поведение, но Google може да отговори отрицателно на други подвеждащи практики, които не са изброени тук.

Не е безопасно да се приеме, че само защото конкретна измамна техника не е посочена на тази страница, Google одобрява прилагането й.

Уеб администраторите, които насочват усилията си в подкрепа на основните принципи, ще осигурят много по-добър потребителски опит и впоследствие ще се радват на много по-добро класиране от тези, които прекарват времето си в търсене на вратички, които могат да експлоатират.

Ако смятате, че друг сайт нарушава указанията за качество на Google, най-доброто решение е да подадете сигнал за спам. Google предпочита разработването на мащабируеми и автоматизирани решения на проблемите, затова се опитва да минимизира ръчната битка срещу спама.

Въпреки че Google не предприема ръчни действия в отговор на всеки доклад, съобщенията за спам се определят като приоритет въз основа на въздействието върху потребителите и в някои случаи може да доведе до пълно премахване на сайт с нежелани съобщения от резултатите на Google Search.

Не всички ръчни действия обаче водят до премахване. Дори и в случаите, когато експертите на Google предприемат действия спрямо докладван сайт, ефектите от тези действия може да не са очевидни.

Основни принципи

 • Създавайте уеб страници главно за потребители, а не за търсещи машини;
 • Не заблуждавайте вашите потребители;
 • Избягвайте трикове, предназначени за подобряване на класирането в търсещите машини. Дали ще се чувствате комфортно да обяснявате какво сте направили с конкурентен уебсайт или със служител на Google. Друг полезен тест е да си зададете риторичния въпрос: Това помага ли на моите потребители? Ще направя ли това, ако търсещите машини не съществуват?;
 • Помислете за това, което прави вашия сайт уникален, ценен или ангажиран. Направете своя уеб сайт различен от конкурентните сайтове във вашата област.

Специфични указания

Избягвайте следните техники:

 • Автоматично генерирано съдържание - автоматично генериран безсмислен текст с множество ключови думи;
 • Участие в схеми със съмнителни връзки - купуване или продаване на връзки, които предават PageRank, реципрочна размяна на връзки - аз към теб, ти към мен, и др.;
 • Създаване на страници с малко или никакво оригинално съдържание;
 • Прикриване (Cloaking) - представяне на различно съдържание или URL адреси на хора и търсещи машини;
 • Скрити пренасочвания - показване различно съдържание на търсещите машини и на потребителите;
 • Скрит текст или връзки - бял текст на бял фон, скриване на текст зад изображение и т.н.;
 • Страници за достъп (Doorway pages) - сайтове или страници, създадени да се класират високо за конкретни заявки за търсене;
 • Чуждо (Scraped) съдържание - публикуване на съдържание от други сайтове, без добавяне на оригинално съдържание или стойност;
 • Участие в партньорски (affiliate) програми, без добавяне на оригинално съдържание или стойност;
 • Зареждане страници с неподходящи ключови думи - списъци с телефонни номера или с имена на държави, щати, градове и т.н.;
 • Създаване на страници със злонамерено поведение, като например фишинг или инсталиране на вируси, троянски коне или друг лош софтуер;
 • Злоупотреба с маркиране на съдържанието;
 • Изпращане автоматични заявки до Google - общите условия на Google не позволяват изпращането на автоматизирани заявки от какъвто и да е вид без предварително изрично разрешение от Google.

Следвайте добри практики като тези

 • Проверявайте редовно вашия сайт за хакване и премахвайте добавено хакерско съдържание, веднага щом се появи;
 • Предотвратяване и премахване на генериран от потребители спам на вашия сайт.

Ако вашият сайт нарушава едно или повече от тези указания, Google може да предприеме ръчни действия срещу него.

След като решите проблема, можете да изпратите сайта си за преразглеждане.


Reference: https://support.google.com/webmasters/