Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Уебсайт > Тест с hosts файл при миграция на сайт

Тест с hosts файл при миграция на сайт

Помощен център

Тест с hosts файл при миграция на сайт

Неотменна част от работата на техническа поддръжка (предимно за колегите нощна смяна) е да преместват сайтове от други хостинг компании в ICN.bg.

Всъщност миграцията не е толкова сложен, колкото бавен процес и някои потребители сами мигрират сайтовете си.

Най-общо работата се свежда до копиране на файловете в новия хостинг, конфигуриране на домейна (ако не е направено), създаване на нова база данни, импортиране на архива и конфигуриране на връзката с новата база данни (ако е необходимо).

Без значение дали клиента е поръчал новия хостинг в ICN.bg с домейн името на сайта или с друго домейн име (в този случай сайта най-вероятно работи с допълнителен домейн), домейна на сайта е насочен по DNS към стария хостинг и ние нямаме възможност (или поне така изглежда) да тестваме дали миграцията на сайта е успешна.

В тази статия ще ви покажем как може да тествате работата на сайта на новия хостинг сървър докато в същото време сайта работи с посетители от стария хостинг.

Създаване на запис в hosts файла

При закупуване на хостинг от ICN.bg клиента получава активационен имейл с всички необходими данни (URL и IP адрес, потребители, пароли) за достъп до хостинга.

В този имейл трябва да откриете IP адреса на хостинг сървъра.

След това трябва да отворите hosts файла на вашата операционна система (OS) и да създадете запис, който да свързва IP адреса на сървъра и домейн името на сайта като ползвате следния синтаксис:

12.34.56.78 domain-name.tld

където:

12.34.56.78 е IP адреса на хостинг сървъра;

domain-name.tld е домейн името на сайта;

Как работи hosts файла?

В съвременните операционни системи hosts файлa се използва като алтернативен механизъм за свързване на хост имена с IP адреси без участието на DNS системата.

Когато получи заявка за резолване на домейн име OS първо проверява дали има запис за този домейн в hosts файла, след това търси запис в локалния кеш на компютъра и едва тогава изпраща запитване към DNS на интернет доставчика и по този начин, следвайки строго определена процедура се достига до IP адреса на домейна към който браузера изпраща HTTP заявката.

Когато ние създадем коректен запис за домейна в hosts файла, OS връща IP адреса от записа на браузера без да пита DNS системата.

По този начин нашия браузер изпраща HTTP заявка директно към IP адреса на хостинг сървъра, където е конфигуриран домейна, получава отговор от уеб сървъра и в монитора се зарежда сайта от новия хостинг.

Важно: за да работи записа в hosts файла коректно, домейна трябва да бъде конфигуриран на сървъра с посочения IP адрес. Не може да насочите www.google.com към IP адреса на хостинг сървъра. Технически вие може да създадете такъв запис, но той очевидно няма да зареди сайта www.google.com от вашия сървър.

В същото време всички останали потребители на сайта чрез DNS системата биват насочени към IP адреса на стария хостинг и зареждат страниците на сайта от него.

По този начин тестваме дали миграцията на сайта е успешна без да променяме неймсървърите на домейна.

Ако сайта работи коректно и миграцията се извършва от техническа поддръжка, колегите изпращат имейл на клиента с резултата от миграцията и кратка информация как да създаде запис в hosts файла на своя компютър и сам да тества работата на сайта на новия сървър.

Когато клиента потвърди, че миграцията е успешна се променят неймсървърите или А записа на домейна и в рамките на 48 часа глобално всички заявки се насочват вече от DNS системата към новия хостинг.

През това време не е желателно да се спира сайта на стария хостинг за да може заявките от интернет мрежи, които опресняват своя DNS кеш през по-дълги интервали от време, да се изпълняват от него.

По този начин се мигрира сайт на нов хостинг без да има и секунда прекъсване в работата на сайта (downtime).