Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Уебсайт > Създаване на FTP акаунт с достъп до отделна директория в хостинга

Създаване на FTP акаунт с достъп до отделна директория в хостинга

Помощен център

Създаване на FTP акаунт с достъп до отделна директория в хостинга

Ползи и рискове при използване на допълнителен FTP акаунт

Допълнителните FTP акаунти най-често се използват за бърз и лесен достъп до съдържанието на хостинг услугата от трети лица. По този начин бихте могли да предоставите възможност на разработчик или партньор за достъп само до определени файлове и директории на вашия хостинг. Най-лесно и разумно е да създадете допълнителен FTP акаунт с ограничени права само до желаното съдържание. Предимството в случая е, че не предоставяте достъп до целия контролен панел (cPanel) и автоматично елиминирате възможността за нежелани промени по хостинг конфигурацията. Друга възможност за защита е да ограничите обема на качените файлове с цел да предпазите от изчерпване дисковото пространство на хостинг плана.

Представяме ви няколко примера за използване на допълнителни FTP акаунти:

Когато разполагате с един хостинг, на който са разположени няколко домейна, в него можете да създадете отделни акаунти за FTP достъп на всеки от разработчиците на сайтове. По този начин за всеки един разработчик можете да осигурите достъп само до неговия сайт (при добавяне на допълнителен "addon" домейн през cPanel, това се прави автоматично от системата).

Аналогично можете да създадете FTP акаунт за дизайнера на сайта ви, като разрешите достъпа само до графичното съдържание, което най-често е отделено в специална директория.

FTP достъпът има и своите недостатъци. Лесният достъп до промяна на файловото съдържание на хостинга позволява на недобросъвестни и/или невнимателни потребители да счупят сайта. Когато паролата ви е прекалено лесна за отгатване, можете да пострадате от намесата на хакери, които да използват слабостта в защитата и да качат зловредни скриптове на хостинга. За подобряване на сигурността ви препоръчваме да използвате трудни за хакване пароли, да ограничите достъпа само до определени IP адреси и по възможност да ползвате сигурна FTP връзка.

Как да конфигурирате допълнителен FTP акаунт?

Вижте всичко необходимо в няколко лесни стъпки:

1. Влезте във Вашия Контролен панел (cPanel);

2. В секция Files кликнете върху линка FTP Accounts;

3. След това следвайте следните стъпки:

3.1. Попълнете име за вход в системата (обърнете внимание, че автоматично към него се добавя името на главния домейн на хостинга);

3.2. Попълнете сложна парола (препоръчваме да генерирате такава през вградения Password Generator);

3.3. Повторете паролата си;

3.4. Изберете главна директория за FTP акаунта (потребителят ще има достъп до всички файлове в нея);

3.5. Изберете квота за качване на файлове или оставете без ограничение;

3.6. Попълнете големината на квотата в мегабайти (ако сте избрали такава в предишната стъпка);

3.7. Създайте FTP акаунта, като кликнете върху бутона Create FTP Account;

4. Ако всичко е нормално, ще се появи зелено поле с надпис Success и новосъздаденият FTP акаунт ще се появи в таблицата FTP Accounts.

Настройка на FTP клиента

Вижте настройките, които можете да направите във вашия FTP клиент, като кликнете върху линка Configure FTP Client (вдясно от FTP акаунта).

Необходимите данни за настройка можете да видите в секция Manual Settings.

За ваше улеснение предлагаме също готови конфигурационни файлове и инструкции за няколко популярни FTP клиента.

Повече информация за това как да настроите вашия FTP клиент, можете да намерите в нашата статия - "Качване (upload) на файлове през FTP".