Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Уебсайт > Създаване на FTP акаунт с достъп до отделна директория в хостинга

Създаване на FTP акаунт с достъп до отделна директория в хостинга

Помощен център

Създаване на FTP акаунт с достъп до отделна директория в хостинга

Ползи и рискове при използване на допълнителен FTP акаунт

Допълнителните FTP акаунти най-често се използват за бърз и лесен достъп до съдържанието на хостинг услугата от трети лица. По този начин бихте могли да предоставите възможност на разработчик или партньор за достъп само до определени файлове и директории на вашия хостинг. Най-лесно и разумно е да се създаде допълнителен FTP акаунт с ограничени права само до желаното съдържание. Предимството в случая е, че не предоставяте достъп до целия контролен панел (cPanel) и автоматично елиминирате възможността за нежелани промени по хостинг конфигурацията. Друга възможност за защита е да ограничите обема на качените файлове с цел да се предпазите от изчерпване дисковото пространство на хостинг плана.

Можете да видите следните няколко примера за използване на допълнителни FTP акаунти:

Когато разполагате с един хостинг, на който са разположени няколко домейна, в него можете да създадете отделни акаунти за FTP достъп на всеки от разработчиците на сайтове. По този начин за всеки един разработчик можете да осигурите достъп само до неговия сайт. (При добавяне на допълнителен addon домейн през cPanel това се прави автоматично от системата.)

Аналогично можете да създадете FTP акаунт за дизайнера на сайта, като разрешите достъпа само до графичното съдържание, което най-често е отделено в специална директория.

FTP достъпа има и недостатъци. Тъй като позволява промяна на файловото съдържание на хостинга, FTP достъпът позволява на недобросъвестни и (или невнимателни потребители) да счупят сайта. Също така е добре да не се пренебрегва възможността да бъдат качени зловредни скриптове на хостинга от хакери, когато паролата за достъп е прекалено лесна за отгатване. За подобряване на сигурността се препоръчва да се използват трудни за хакване пароли, да се ограничава достъпа само до определени IP адреси и по възможност да се ползва [сигурна FTP връзка](https://www.icn.bg/bg/help/spodelen-hosting-linux/ftp-szdavane-na-sigurna-vrzka/{: target="_blank"}).

Как да конфигурираме допълнителен FTP акаунт?

Тук ще опишем накратко как се създава допълнителен FTP акаунт.

1. Влезте във Вашия Контролен панел (cPanel).

2. В секция Files кликнете линка FTP Accounts.

3. Следвайте следните стъпки:

3.1. Попълнете име за вход в системата (обърнете внимание, че автоматично към него се добавя името на главния домейн на хостинга);

3.2. Попълнете сложна парола (препоръчаме да генерирате такава през вградения Password Generator).

3.3. Повторете паролата.

3.4. Изберете главна директория за FTP акаунта (потребителят ще има достъп до всички файлове в нея).

3.5. Изберете квота за качване на файлове или оставете без ограничение.

3.6. Попълнете големината на квотата в мегабайти (ако сте избрали такава в предишната стъпка).

3.7. Създайте FTP акаунта, като кликнете бутона Create FTP Account.

4. Ако всичко е нормално, ще се появи зелено поле с надпис Success и новосъздаденият FTP акаунт ще се появи в таблицата FTP Accounts.

Настройка на FTP клиента

Вижте настройките, които можете да направите във вашия FTP клиент , като кликнете върху линка Configure FTP Client (вдясно от FTP акаунта).

Необходимите данни за настройка можете да видите в секция Manual Settings.

За ваше улеснение предлагаме също готови конфигурационни файлове и инструкции за няколко популярни [FTP клиенти](https://www.icn.bg/bg/help/spodelen-hosting-linux/uebsayt/kakvi-nastroyki-da-zadam-v-ftp-client-filezilla-cuteftp-cyberduck/{: target="_blank"}).

Повече информация за това как да настроите Вашия FTP клиент можете да намерите в статията Качване (upload) на файлове през FTP.