Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Уебсайт > Преместване на WordPress сайт от локален на хостинг сървър

Преместване на WordPress сайт от локален на хостинг сървър

Помощен център

Преместване на WordPress сайт от локален на хостинг сървър

В началото на упражнението създадохме WordPress сайт на хостинга и след това копирахме цялата инсталация (файлове и база данни) на локален сървър.

Създадохме виртуален хостинг за да може сайта да работи с реалния домейн вместо с URL адреси, съдържащи localhost и поддиректории.

Цялата идея е разработването на сайта да става на локалния сървър и готовия сайт лесно да се премести на хостинг сървъра. По този начин се спестява ресурс на хостинг сървъра и в същото време се обезпечава сигурност и безопасност в процеса на разработване на новия сайт.

Ако имате любителски сайт за вашето хоби без всякакви бизнес амбиции, без реклами, афилиейт линкове и мейл система (бюлетин) може би повечето мерки ще ви се сторят прекалени и излишни.

Но ако разработвате собствена бизнес идея, която да претендира за парче от баницата на големите играчи, сигурността е критично важен фактор.

В тази последна статия от серията приемаме, че сайта е готов за работа с клиенти и е време да го преместим на хостинг сървъра.

За да се различава готовия сайт от началната инсталация импортираме тестово съдържание, правим бързи козметични промени като активираме хоризонтално меню и сменяме хедър изображението:

промяна в изгледа на сайта

Тъй като сме качили изображения и сме инсталирали допълнителен плъгин (Importer) най-общо сме направили промяна във файловата система затова трябва да качим всички файлове през FTP на хостинг сървъра с активирана опция за презаписване (overwrite) на съществуващите файлове.

Стартираме FTP (FileZilla e най-популярния FTP клиент), в екрана отляво избираме директорията сайта на локалния сървър, в екрана отдясно отваряме директорията на сайта на хостинга.

Кликаме в левия екран (локалния сървър) и селектираме всички файлове и директории с Ctrl+A. Кликаме върху селекцията с десен бутон и избираме Upload:

качване файловете на хостинга през FTP

Веднага се отваря прозорец, в който активираме презаписването на съществуващите файлове (уверете се, че полето Always use this action е маркирано в противен случай прозореца ще се отваря при качване на всеки нов файл с дублирано име):

указваме да се презаписват файловете с дублирани имена

Ще дойде момент, в който няма да правите промени по файловете и може да не качвате всеки път целия сайт, а само директория /wp-content/uploads, в която се качват изображенията и медийните файлове (видео, аудио).

Сега трябва да създадем архив на базата данни. Зареждаме в браузера URL http://localhost/phpmyadmin/, кликаме името на базата данни, кликаме бутона Export и кликаме бутона Go:

създаване и изтегляне архив на базата данни

Сега отваряме hosts файла и активираме записа за достъп до хостинг сървъра като коментираме реда с IP адреса на локалния сървър:

12.34.56.78 icn-xampp.net

#127.0.0.1 icn-xampp.net

Влизаме в cPanel > Databases и отваряме phpMyAdmin.

Кликаме името на базата данни, кликаме бутона Import, кликаме бутона Choose File, избираме архивния файл, натискаме бутона Go и ... получаваме грешка!

грешка при импортиране на mysql архива

Грешката казва следното: *Таблица 'xmpploccommentmeta' вече съществува* - т.е. за да можем да импортираме архива трябва да няма таблици в базата данни.

Нека изтрием съществуващите таблици без да изтриваме базата данни.

Кликаме отново на името на базата данни и маркираме опцията Check all. В падащото меню избираме Drop и кликаме бутона Go:

изтриване на таблиците в базата данни на сайта

Потвърждаваме действието като кликнем бутона Yes:

потвърждаваме операцията изтриване

Текстово съобщение ще ни информира, че няма таблици в базата данни:

потвърждение за успешно изтрити таблици

Сега кликаме бутона Import, избираме архивния файл чрез бутона Choose File и кликаме бутона Go:

импортиране на mysql архива

Получаваме потвържение, че импортирането е успешно:

потвърждение за успешно импортиране

И остана да заредим URL адреса на сайта в браузера - сайта се зарежда коректно с едно малко изключение - поради пренаписването на файла functions.php се зарежда иконата на локалния сървър вместо тази на хостинг сървъра.

Отваряме файла functions.php с редактора на файловия мениджър и променяме името на файла от favloc на favcp (добавихме кода в самия край на файла).

Рефрешваме браузера и вече всичко работи коректно.

Искрени поздравления за всички, които отделихте време да изпълните упражненията заедно с нас. Надяваме се, че информацията в тези няколко статии ще ви бъде полезна при разработване на вашите нови сайтове.