Персонализиране на страници за грешки в cPanel

Помощен център

Персонализиране на страници за грешки в cPanel

Страниците за грешки са уеб страници, показвани на посетителите на уебсайта, когато нещо се е объркало или с уеб страницата, която те са поискали да отворят, или с отговора на сървъра.

Основни страници за грешки

Когато осъществявате достъп до уеб сървър или приложение, на всяка HTTP заявка, получена от сървъра, се изпраща отговар с HTTP статус код.

Всяка успешно заредена уеб страница има статус код 200.

Всяка HTTP грешка има собствен статус код (например: 404 Not Found) и при възникване на грешка сървъра зарежда неформатирана страница с минимална информация за грешката:

error pages cpanel

Персонализирани страници за грешки

Една от характеристиките на професионално изградения сайт е да предлага персонализирани страници за грешки, вместо да показва на посетителите страниците по подразбиране, които са грозни и безполезни.

Персонализираните страници за грешки са страници, показвани на посетителите на уебсайта, които съответстват на темата на уебсайта и предоставят на посетителите полезна информация, например поле за търсене, линкове към популярни страници и т.н.

Съобщения за грешки

Най-лошите съобщения за грешка са тези, които не съществуват. Добрe написано съобщение за грешка трябва да включва:

 • Искрено признание, че нещо се е объркало.
 • Разбираемо обяснение вместо неясни кодове или съкращения като грешка от тип 0x800 е настъпила.
 • Учтив тон, който не вменява вина у потребителите с презумпция, че са глупави или правят нещо нередно като въведохте умишлено забранена команда.
 • Точно описание, а не неясни обобщения като синтактична грешка.
 • Конструктивни съвети как да се преодолее проблема. Например, вместо да казва продукта е изчерпан, съобщението за грешка трябва или да обясни на потребителите кога продуктът ще може да бъде поръчан отново, или да предостави възможност на потребителите да поискат да бъдат уведомени, кога те ще могат да поръчат продукта.

За щастие cPanel предлага удобен интерфейс Error Pages, който позволява създаване на персонализирани страници за грешки за всеки HTTP статус код.

Отворете cPanel > Advanced и кликнете линка Error Pages:

error pages cpanel

Ако в хостинга имате повече от един сайт, от падащото меню Managing изберете домейна, чиято страница за грешка желаете да редактирате:

error pages cpanel

Кликнете върху линка с номера и статус кода на грешката, чиято страница за грешка желаете да редактирате , например 403 (Forbidden):

error pages cpanel

Ако не виждате желания код за грешка в този списък, кликнете таба Show All HTTP Error Status Codes. След това кликнете линка с търсения код за грешка:

error pages cpanel

За да покажете информация на страницата за грешки относно посетителя, който е осъществил достъп до страницата, кликнете върху съответните линкове за да включите тази информацията в съдържанието на страницата.

По-долу е налице кратко описание на наличните маркери:

 • Referring URL - показва URL адреса, от който идва посетителят.
 • Server Name - показва името на домейна на уебсайта.
 • Requested URL - показва URL адреса, до който се опитвате да осъществите достъп
 • Redirect Status Code - това ще покаже кода на съобщението за грешка, като например 500 или 404 и т.н.
 • Visitor’s IP address - показва IP адреса на посетителя на вашия сайт.
 • Visitor’s Browser - показва вида на браузъра на посетителя.

Кликнете върху всяка връзка и в редактора добавете
таг след края на кода, за да се зареди информацията на нов ред в браузера:

error pages cpanel

Кликнете бутона Save за да запазите информацията.

Съобщение ще потвърди успешното запазване:

error pages cpanel

Ако посетител кликне линк към невалидна уеб страница http://icn-demo.net/file.html/ на вашия сайт, той ще получи този отговор:

error pages cpanel

Ако посетител въведе невалиден URL адрес директно в браузъра, ще получи подобен отговор (липсва Referring URL):

error pages cpanel

Зависи само от вашето въображение как може да използвате тази информация в съдържанието на страницата за грешка.

За да направите това сами трябва да имате основни познания за HTML и CSS.

Ако сте създали или закупили пълен шаблон за персонализирана грешка, просто копирайте HTML кода на шаблона в редактора (като изтриете всяка налична информация преди това) и кликнете бутона Save  (бъдете внимателни, ако се наложи да коригирате относителните пътища към допълнителни ресурси, ако шаблонът използва такива, като например изображения, .css и .js файлове):

error pages cpanel

error pages cpanel

Един добър пример за страница с 404 Not Found грешка може да видите на www.invisionapp.com/404/:

error pages cpanel

Заключение

Препоръчваме ви да отделите време и да създадете красиви и полезни за потребителите уеб страници за грешки на вашия сайт.

Ресурси:

Компетентно и полезно описание на HTTP Status Codes, което можете да включите в своите страници за грешки: http://www.restapitutorial.com/httpstatuscodes.html

В примера ние използвахме файл от безплатен (License: MIT) Simple Http Error Pages пакет, който можете да изтеглите от: https://github.com/AndiDittrich/HttpErrorPages