Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Уебсайт > Оптимизирайте вашите изображения

Оптимизирайте вашите изображения

Помощен център

Оптимизирайте вашите изображения

Използвайте атрибута ALT

Осигурете описателно име на файла и различно описание като атрибут на изображението. Атрибутът ALT ви позволява да зададете алтернативен текст за изображението, ако то не може да се зареди поради някаква причина:

Показване на ALT текст вместо изображение в браузър

Защо се използва този атрибут? Ако потребителят разглежда вашия сайт с помощни технологии, като четец на екрана, съдържанието на ALT атрибута предоставя информация за снимката.

Друга причина е, че ако използвате изображение като връзка, алтернативният текст за това изображение ще бъде третиран по подобен начин на котвения текст на текстовата връзка.

Не препоръчваме обаче да използвате твърде много изображения за връзки в навигацията на вашия сайт, когато текстовите връзки могат да изпълняват същата цел.

И накрая, оптимизирането на имената на файловете и алтернативния текст улеснява проектите за търсене на изображения, като Google Image Search, за по-добро разбиране на вашите изображения.

Най-добри практики

Използвайте кратки, но описателни имена на файлове и алтернативен текст

Подобно на много други части на страницата, подлежащи на оптимизация, имената на файлове и алтернативните текстове са най-добри, когато са кратки, но описателни.

Избягвайте:

  • Използване на общи имена на файлове като image1.jpg, pic.gif, 1.jpg, когато е възможно - ако вашият сайт има хиляди изображения, може да обмислите автоматично генериране имената на изображенията;
  • Използване на изключително дълги имена на файлове;
  • Създаване на ключови думи в алтернативен текст или копиране и поставяне на цели изречения.

Въвеждайте ALT текст, когато използвате изображения като връзки

Ако решите да използвате изображение като връзка, попълването на неговия ALT атрибут с подходящ текст помага на Google да разбере повече за страницата, с която се свързвате. Представете си, че пишете текст за текстова връзка.

Избягвайте:

  • Писане на прекалено дълъг ALT текст се счита за спам;
  • Използване само на изображения за връзки в навигацията на вашия сайт.

Визулен пример за лоши и добри практики във връзка с използване на ALT текст

  • Липсва ALT текст (лоша практика): <img src="puppy.jpg" alt=""/>;
  • Повторение на ключови думи и фрази (лоша практика): <img src="puppy.jpg" alt="puppy dog baby dog pup pups puppies doggies pups litter puppies dog retriever labrador wolfhound setter pointer puppy jack russell terrier puppies dog food cheap dogfood puppy food"/>;
  • Пестеливо използване на ALT текст (добра практика): <img src="puppy.jpg" alt="puppy"/>;
  • Подробен описателен ALT текст (най-добра практика): <img src="puppy.jpg" alt="Dalmatian puppy playing fetch"/>.

Помогнете на търсещите машини да намерят вашите изображения

Карта (Sitemap) за изображения може да предостави на Googlebot повече информация за изображенията, намиращи се на вашия сайт. Това увеличава вероятността вашите снимките да бъдат намерени в резултатите на Image Search. Структурата на този файл е подобна на XML Sitemap за вашите уеб страници.

Използвайте стандартни формати на изображенията

Използвайте често поддържани типове файлове - повечето браузъри поддържат формати на изображения JPEG, GIF, PNG, BMP и WebP.


Reference and images: https://support.google.com/webmasters/