ICN.Bg Sitebuilder ръководство

Помощен център

ICN.Bg Sitebuilder ръководство

Избрали сте какво ще съдържа вашият уеб сайт, регистрирали сте своето домейн име, избрали сте логото и визията за своята компания. На дневен ред е въпросът как да си осигурите достъпно решение за изработка на сайт с уникален дизайн и множество функционалности.

Как да си направя сайт и защо да използваме ICN.Bg Sitebuilder

 • Лесен за използване – не се нуждаете от никакви специални умения за новия ви уеб сайт. Ще можете да добавите и редактирате съдържанието си, както и да създадете уникален дизайн по ваш вкус само с няколко клика.
 • Достъпно професионално решение за всеки.
 • Огромен набор от шаблони. Открийте най-подходящия за вашия нов сайт. (търсене по категории)
 • Много функционалности за новия ви уеб сайт – добавете карти, контактни форми, видео и връзки към социалните мрежи.
 • SEO оптимизация – възможности да повишите класирането си в търсачките.
 • Обработване на плащания – възможности за електронна търговия, както и обработване на плащанията на потребителите, чрез платформи като PayPal, ePay.bg, Skrill, PayU и други.

Искате да си създадете сайт? Направете го със ICN.Bg Sitbuilder!

Научи повече

Влезте в своя cPanel, за да получите достъп до ICN.Bg Sitebuilder.

Със създаването на акаунт в ICN.Bg, ще можете да се логнете във вашия потребителски панел и съответно до cPanel на вашата услуга Споделен Хостинг Linux или Sitebuilder:

Alternative text

Вече логнати в cPanel, под секцията Софтуер, ще откриете и Sitebuilder:

Достъп до ICN.Bg Sitebuilder в cPanel

В първия екран трябва да изберете домейн/поддомейн, с който сайтът ще работи, и в чиято root директория ще се пазят всички файлове на сайта.

Вижте стъпка по стъпка функционалностите, които предлага ICN.Bg Sitebuilder, за да разберете - "Как да си направя сайт за 20 минути? (ВИДЕО).

Изберете своя шаблон

Веднага, след като се логнете, ще видите шаблоните на ваше разположение:

Начален изглед на ICN.Bg Sitebuilder

Това е наборът от шаблони, с който разполагате. Ще видите и произволна селекция от шаблони, които ще се визуализират, когато страницата се зареди. Използвайте менюто вляво, за да прегледате всички налични категории и да откриете най-подходящия шаблон за новия сайт.

Категории с уебсайт шаблони

Имате опцията да прегледате шаблона като натиснете бутона Преглед върху него.

Преглед на шаблон

Уверете се, че сте избрали най-подходящия за вас дизайн и шаблон. Броят на страниците и текстът, които виждате в него, могат да бъдат променени по всяко време. Ако сте направили своя избор, натиснете бутона Избери. 

Избиране на шаблон

Ако все пак искате да промените избрания от вас шаблон, можете да го направите по всяко време. Натиснете Промени шаблон/Възстанови на лентата с инструменти отгоре.

Промяна на шаблон

Преглед на възможностите с ICN.Bg Sitebuilder

Вече се намирате в менюто на Sitebuilder, от което ще можете да създавате и управлявате съдържанието, дизайна и функционалностите на новия си интернет сайт. Бутонът Помощ ще ви помогне да опознаете интерфейса на платформата и възможностите, които имате.

Лента с инструменти в ICN.Bg Sitebuilder

При натискане на бутона Помощ ще видите преглед на навигацията и менютата в платформата. Тук по интерактивен начин можете да се запознаете с функционалността на всеки един от елементите.

Бутон Помощ в ICN.Bg Sitebuilder

Създаване на нова страница

Създаването на нова страница е повече от лесно. Кликнете на падащото меню Начало в горния десен ъгъл и ще видите опцията Редактирайте. Кликнете върху нея и на екрана ще се визуализира поле с опцията Нов елемент.

Същият резултат можете да постигнете, отваряйки настройките на основното меню. От там можете да редактирате елементите, както и да добавяте нови страници.

Създаване на нова страница

Следващата стъпка е да озаглавите и запазите новата си страница. Ще видите, че тя е създадена и запазена и се показва в основната навигация.

Повечето шаблони ще се визуализират с лого по подразбиране, но винаги можете да го замените с логото на вашия бизнес. Поставете курсора на мишката върху съществуващото лого и 2 икони ще се визуализират на екрана ви – катинарче и молив. Натиснете върху молива и изберете опцията Промени изображение от падащото меню.

Добавяне на лого на сайта

Остава ви единствено да добавите новото изображение от своя компютър, за да имате завършен уебдизайн на вашия сайт.

Качване на новото лого

Добавяне на заглавие към вашата страница

Повечето шаблони ще имат вече добавено заглавие, което можете да промените за броени секунди.

Поставете курсора на мишката върху съществуващото заглавие и 2 икони ще се визуализират на екрана ви – катинарче и молив. Натиснете върху молива и изберете опцията Редактирайте текст от падащото меню.

Следващата стъпка е да редактирате съществуващия текст, като добавите своето заглавие. Имате възможност да променяте стила и шрифта на текста, а нашата препоръка е да използвате стила Heading 1 от падащото меню за този тип заглавие.

След като сте готови, можете да поставите новото заглавие на произволно място в страницата си.

Добавяне на заглавие

Добавяне на булети

С добавянето на булети под заглавието лесно ще изтъкнете най-силните страни на своя бизнес пред посетителите на сайта. Това не е задължителна стъпка, но би могла да ви помогне да генерирате повече посещения на сайта и да продавате повече. Ето как можете да добавите булети:

 • Изберете опцията Текст от лентата с инструменти (в горния ляв ъгъл).
 • Кликнете върху нея и завлечете с мишката до позицията, където искате да я поставите.
 • Поставете мишката върху секцията с текста и ще видите 2 различни икони.
 • Кликнете иконата молив, за да редактирате текста и ще видите падащото меню - изберете опцията Редактирайте текст.
 • От падащото меню изберете опцията Sub Title и въведете своите булет точки.
 • За да добавите нов булет, натиснете бутона Enter на своята клавиатура.

Остава само да изберете как да оформите текста и как да изглеждат булетите.

Добавяне булети на списъци

Вече можете да промените шрифта и размера на текста, за да се откроява по-добре. Кликнете върху текста и менюто за промяна на стила ще се визуализира на екрана.

За да редактирате текста, трябва да го маркирате. Единствено маркираната от вас част от текста ще бъде променена.

Кликнете върху падащото меню и изберете последната опция Редактирайте стилове

Редактиране на стилове

Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете стила текст, който искате да редактирате.

Изберете Sub Title, защото в момента разглеждаме този случай. Следващата стъпка е просто да изберете шрифта и размера на текста, както и дали искате той да бъде bold, italic или др. Можете да промените и цвета на текста. Ще можете да видите как изглежда в секцията Преглед. Когато сте готови с всички настройки, натиснете бутона Приложи. Ще можете да се върнете и да редактирате текста по всяко време.

Промяна атрибути на текст

Ако в началото текстът не изглежда добре, най-вероятно трябва да промените размера на текстовата кутия. Всичко, което трябва да направите, е да редактирате нейните свойства.

Поставете мишката върху текста и двете малки икони ще се визуализират на екрана. Натиснете иконата с катинар и изберете опцията Свойства от падащото меню.

Редактиране на текстовото поле

Вече можете да променяте текстовото поле и да го направите достатъчно широко за вашия текст.

Ако искате да използвате булети на всяка страница, изберете опцията Покажи във всички страници, за да не се налага да правите същите промени постоянно. След това е необходимо само да промените текста в секцията на всяка от страниците.

Опция Покажи във всички страници

Добавете изображения

Повечето темплейти имат предварително заложени изображения, които могат да ви бъдат от полза. В случай че искате да ги замените, кликнете върху някое от тях и две малки икони ще се визуализират на екрана. Изберете тази с молив, за да направите редакция. От падащото меню изберете опцията Промени изображение.

Добавяне на изображения

Изберете новото изображение, което искате да качите. Кликнете върху него и изберете опцията Приложи. Новото изображение ще се появи във вашата нова уеб страница.

Как да добавите карти към своя уеб сайт

Най-вероятно ще искате да добавите карта със своята локация в страницата за контакти на вашия уеб сайт. Първата стъпка е да изберете страницата Контакти от падащото меню в лентата с инструменти.

Добавяне на карта с адрес и локация

Повечето шаблони ще имат предварително зададен текст и контакти, които можете да промените с вашия адрес и локация.

За да промените текста в адрес, е необходимо да поставите мишката върху него и да изберете иконата с молив. От падащото меню изберете опцията Промяна на текст.

Промяна на адрес

За да редактирате картата, следвайте същите стъпки. Отидете с мишката върху картата и изберете иконата с молив за редакция. От падащото меню изберете опцията Настройки.

Добавете своя адрес в текстовото поле. Google Maps ще избере локацията и ще ви я покаже. Натиснете върху нея, за да обновите своята карта. Изберете опцията Приложи и картата ви ще бъде обновена.

14

Как да добавите форма за контакти на сайта си?

С добавянето на форма за контакти на вашия сайт, ще осигурите възможност на потребителите си да въведат данните си за контакт, които ще получите на своя имейл.

Много от шаблоните ще имат готова форма за контакти, която ще можете да редактирате и модифицирате според своите нужди. Можете да създадете и изцяло нова такава.

Първо изберете бутона Форма в лентата с инструменти най-отгоре. Кликнете върху него и го влачете до позицията, на която искате да поставите формата си за контакти.

Тя ще се появи с произволен размер и ширина на текстовите полета за име, имейл адрес и съобщение. Всяко едно от тях може да бъде редактирано от вас.

Поставете мишката върху формата за контакти и две икони ще се визуализират на екрана ви. Изберете тази с молив, след което от падащото меню изберете опцията Свойства.

Можете да изберете и кои полета да включите във вашата форма. Просто кликнете върху текстовите кутии, за да ги включите. Постарайте се да са малко, но достатъчно на брой, като изберете най-подходящите за вашите нужди. Ако искате да преименувате полетата, също може да го направите по всяко време.

Когато сте готови, натиснете Приложи, за да запазите всички промени, които сте направили.

Добавяне на контактна форма

Можете и да промените размера на своята форма за контакти. Поставете мишката върху формата за контакти и изберете иконата с молив, която ще се визуализира на екрана ви. От падащото меню изберете опцията Свойства.

Отидете в раздела Опции, където можете да настроите височината и ширината на формата за контакти.

Ако искате формата ви за контакти да се показва само на дадената страница, оставете бутона Покажи само в настоящата страница активен.

След като формата за контакти е с желания от вас размер и вид, можете да я поставите, където пожелаете на своя сайт. Кликнете върху нея и изберете малката стрелка в горния ляв ъгъл за да редактирате позицията.

Позициониране на контактната форма

Следващата стъпка е да настроите имейл опциите за своята форма за контакти. Трябва да изберете собствен имейл адрес, на който ще получавате въведените от клиентите ви данни, както и такъв, от който те ще бъдат изпращани.

Можете да персонализирате и полето С тема, за да откривате по-лесно получените имейли, които търсите. Също така имате възможност да персонализирате и полето Формуляр за изпращане на съобщение, като това ще добави съобщение, което посетителите ще виждат след като попълнят формата за контакти.

Когато сте готови с тези детайли, кликнете върху Позволи SMTP опцията в долната част на полето и ги въведете там.

Конфигуриране на SMTP за изпращане на съобщения

Препратки към други вътрешни и външни статии

Вътрешните линкове са от огромно значение, както за вашите потребители, така и за вашия SEO ранкинг. Google преглежда съдържанието, което публикувате, както и вътрешните линкове, които поставяте, за да разбере за какво и кого се отнася вашият сайт.

Първо изберете текста, от който искате да препратите своите потребители. Този текст се нарича "anchor text". Нека разгледаме и кратък пример - в основната ви страница може да говорите за своите продукти, които да са описани подробно и в отделна страница. В този случай думата продукти на заглавната страница е Anchor text, а страницата с описание на продуктите, към която препращате, се нарича Target page.

Достатъчно е само да маркирате текста, който ще ви служи като Anchor text, и веднага на екрана ви ще се визуализира меню за редакция. Кликнете върху бутона, който ще създаде нов линк и ще видите ново меню със заглавие Връзка към свойства. Тъй като в момента целта ви е да пренасочите потребителя към друга страница от сайта ви, трябва да изберете опцията Страница на вашия уеб сайт, след което от падащото меню да изберете своя Target Page.

Ако искате да препратите към друг уеб сайт, трябва да изберете първата опция Уеб адрес, след което да въведете URL адреса на страницата, към която искате да препратите (напр. https://www.icn.bg). Препоръчваме ви, ако препращате посетителите към друг уеб сайт, да заложите опцията за отваряне на линка в нов прозорец Отвори в нов прозорец. По този начин потребителите ви няма да напуснат сайта ви дори да отворят връзката към външна страница. Можете да линквате потребител и към имейл адрес, изберете опцията E-Mail адрес.

Поставяне на вътрешни линкове Anchor text

SEO или как да подобрите оптимизацията на сайта си за търсачките?

Тази стъпка е необходима, за да си гарантирате по-високо място в търсачките, когато потребител търси информация, продукти или услуги, сходни на тези, които вие предлагате.

Една от основите на SEO се състои в идентифицирането на ключови думи и изрази, които потребителите използват, за да бъдат включени тези думи в съдържанието и кода на вашия собствен сайт.

Можете да се запознаете с нашите блог статии, където даваме множество подробни SEO съвети и стратегии за вашия уеб сайт.

С помощта на ICN.Bg Sitebuilder ще можете да оптимизирате основните елементи на страниците в своя уеб сайт:

 • Заглавие (Page Title Element);
 • Описание (Meta description);
 • Ключови думи;
 • URL адрес.

За да редактирате тези елементи, е необходимо да кликнете върху иконата Настройки в горния десен ъгъл в лентата с инструменти. От падащото меню, което ще се появи, изберете опцията Оптимизация за търсачки. Ще се появят два прозореца – Общ и Анализи.

Изберете опцията Общ и ще видите списък на всичките страници от вашия уеб сайт. За да постигнете максимални резултати препоръчваме да оптимизирате всяка една страница от сайта си поотделно, без да поставяте едни и същи ключови думи на всяка от тях. Използвайте ги в различни словосъчетания и вариации, като се уверите, че те са релевантни на съдържанието на страницата, която оптимизирате. Ето и част от нашите съвети:

 • Заглавие – използвайте до 50-60 символа, които да помогнат на търсачките да разберат кои сте вие и с какво се занимавате. Използвайте основните си ключови думи в заглавието на всяка страница.
 • Описание – нека бъде до 150-160 символа. Използвайте ключови думи по естествен начин, без да пренасищате излишно текста с такива. Нека те отново бъдат различни на всяка страница.
 • Ключови думи – помислете кои са възможните ключови думи за всяка страница. Включете няколко от тях и ги отделете със запетая.
 • URL aдрес – използвайте за вътрешни страници на сайта, като включите релевантна ключова дума в адреса на всяка от тях. Не променяйте URL адреса на началната страница на сайта.

Статистики и анализи за уеб сайта

От голямо значение е да сте информирани колко потребители посещават сайта ви и по какъв начин бихте могли да увеличите броя им. За целта можете да се доверите на два от инструментите на Google.

 • Google Analytics – за да видите колко потребители посещават сайта ви
 • Google Search Console – за да разберете как Google разглежда сайта ви и как бихте могли да го оптимизирате

За да се възползвате от тези два инструмента, е необходимо да се регистрирате. След това ще можете да ги добавите към своя нов уеб сайт. Как да го направите: Кликнете върху иконата Настройки в горната дясна част на лентата с инструменти. От падащото меню изберете опцията Оптимизация за търсачки, след което ще видите два бутона Общ и Анализи. Изберете опцията Анализи.

Влезте в своя Google Analytics акаунт и копирайте своя Google Analytics Tracking ID, след което го поставете в предвиденото за това поле.

Влезте в Google Search Console и копирайте Google Search Console Tools Code. Ще го откриете в Webmaster Tools Verification страницата, където трябва да натиснете върху Alternative Methods’ > ‘html Tag, който трябва да копирате и поставите в предвиденото за това поле в ICN.Bg Sitebuilder.

Накрая в дъното на менюто ще откриете секция Линк към картата на сайта с URL адрес от вашия сайт, изписан в полето. Копирайте го и се върнете обратно в Google Webmaster Tools, където трябва да го поставите като sitemap (карта на сайта). Тази процедура е важна, за да може Google да бъде уведомен, когато добавите нова страница на своя уеб сайт.

Конфигуриране статистика на сайта

В статията SiteBuilder – оптимизация на сайт за търсещите машини може да прочетете подробна информация за всички налични инструменти в SiteBuilder, свързани с оптимизирането на всяка отделна уеб страница от сайта – въвеждане на мета данни, удостоверяване в Google Webmaster Tools, импортиране на Google Analytics tracking ID, карта на сайта (sitemap), robots.txt, Cookie policy, персонални скриптове…

Социални мрежи

Свързването на новия ви сайт към профилите ви в социалните мрежи е съвсем лека задача. Повечето шаблони имат вече поставени бутони за някои от социалните мрежи, а от вас се иска единствено да добавите линк към вашите профили.

Можете да поставите бутоните към социалните мрежи, където пожелаете в страниците на своя уеб сайт, но се уверете, че потребителите ще ги открият бързо и лесно.

За да препращат бутоните към вашите профили в социалните мрежи, кликнете върху бутона и изберете Свойства. Опцията Връзка към друго място трябва да бъде избрана, след което е необходимо единствено да кликнете върху бутона за редакция с икона на молив и да препратите посетителите към страницата ви в социалните мрежи.

Линкове към социални мрежи

Ще се отвори нов прозорец със заглавие Връзка към свойства. Изберете опцията Уеб адрес и въведете линка към профила ви в социалните мрежи. Изберете и опцията за отваряне в нов прозорец, за да остават посетителите на сайта ви дори когато изберат да видят профила ви в социалните мрежи.

Настройка Отваряне в нов прозорец

Приемане на плащания чрез PayPal

В ICN.Bg Sitebuilder, освен през PayPal имате възможност да приемате плащания и през ePay.bg, Skrill, PayU и други. Сега ще разгледаме как да направите настройките си за плащане през PayPal:

С ICN.Bg Sitebuilder ще можете да приемате и обработвате плащанията на своите потребители чрез PayPal. Кликнете върху бутона Commerce (Търговия) в лентата с инструменти и изберете опцията PP Buy Now.

Научи повече: "Kакви начини на плащане е хубаво да имаме на сайта си и как най-лесно да ги внедрим?"

Кликнете върху бутона и с влачене на мишката го поставете на своята страница. След това ще можете да го редактирате с опцията Properties (Свойства). Кликнете върху бутона General (Общи) и въведете следните детайли:

 • Item name – името на продукта, което ще се появява в прозореца за плащане чрез PayPal;
 • Price – цената на продукта;
 • Shipping – въведете стойност, ако има допълнителни разходи за доставка;
 • Currency – въведете своята валута;
 • Email address to receive payments – въведете своя PayPal имейл адрес.

Настройване на плащания чрез PayPal

Предлагане съдържание на различни езици

ICN.Bg Sitebuilder предлага гъвкава система за предоставяне съдържание на различни езици, или както е популярно да се наричат тези сайтове 'мултиезични'. Също така много лесно може да промените езика на работния панел.

Прочетете как може да използвате тези възможности на приложението в статията SiteBuilder – създаване на мултиезични сайтове.