Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Уебсайт > Добавете вашият уебсайт в Google

Добавете вашият уебсайт в Google

Помощен център

Добавете вашият уебсайт в Google

Включването в резултатите от търсенето в Google е безплатно и лесно - дори не е необходимо да изпращате (submit) сайта си в Google. Google е напълно автоматизирана търсeща машина, която използва софтуер, известен като уеб роботи, които редовно обхождат мрежата, търсейки сайтове, които да добавят към индекса.

В действителност по-голямата част от сайтовете в индекса на Google не са добавени след подаване на ръчна заявка за включване, а се откриват и добавят автоматично докато роботите обхождат мрежата.

Присъства ли моят сайт в Google?

За да определите дали вашият сайт понастоящем е включен в индекса на Google, въведете в полето за търсене следната команда (вместо your-site-domain.tld използвайте домейна на вашия сайт):

site: your-site-domain.tld

Ако сайта присъства в индекса на Google той ще се зареди в началото на списъка с резултатите от търсенето:

Проверка за индексиране на сайт в Google

Моят сайт не присъства в Google!?

Въпреки че Google обхожда милиарди страници, неизбежно е някои сайтове да бъдат пропуснати. Когато роботите пропуснат сайт, това често се дължи на една от следните причини:

  • Сайтът не е добре свързан с други сайтове в мрежата;
  • Току-що сте пуснали нов сайт и Google все още не е имал време да го обходи;
  • Дизайнът на сайта затруднява ефективното обхождане на съдържанието;
  • Google получава грешка, когато се опита да обходи вашия сайт.

Как да добавя моят сайт или мобилно приложение в Google?

Google предоставя голям брой статии с указания за изграждане на уеб сайт, който е лесен за обхождане. Въпреки че няма гаранция, че роботите ще намерят конкретен сайт, следвайки тези указания, вашият сайт ще се показва в резултатите от търсенето.

Ако искате да добавите мобилното си приложение в Google, ползвайте интерфейса Firebase App Indexing:

Добавяне на мобилно приложение в Google

Google Search Console предлага инструменти, които да ви помогнат да изпратите съдържанието си до Google и да следите как се справяте в Google Search. По ваше желание Search Console може да ви изпраща съобщения за критични проблеми, които Google открива, обхождайки вашия сайт или мобилно приложение.

Ако желаете да добавите бизнес информация, информация от картата (Google Maps) или друга специализирана информация в Google, вижте статията Добавяне на съдържание в Google.

Ето няколко основни въпроса, върху чиито отговори си струва да се замислите преди да сте започнали изграждането на вашия сайт.

Можете да намерите допълнителна полезна информация в указанията за уеб администратори на Google и в SEO ръководство за начинаещи.

Показва ли се моят уебсайт в резултатите на Google?

Включването в резултатите от търсенето с Google е безплатно и лесно. Обикновено не се налага да правите нищо освен да го публикувате в мрежата. За да видите дали ваши страници вече са индексирани, потърсете своя сайт в Google Search със следната команда:

site:example.com

Заменете example.com с домейн името на сайта (може да бъде и поддомейн). Ако сайтът Ви не се показва, можете да проверите собствеността на уебсайта си в Google Search Console и след това да инициирате индексиране на сайта.

Предлага ли моят сайт съдържание с високо качество на потребителите?

Вашият номер едно приоритет трябва да бъде увереността, че вашите потребители получават възможно най-добрите практики (структура, дизайн, типография) за изследване съдържанието на вашия сайт.

Помислете за това, което прави вашият сайт уникален, ценен и ангажиращ.

Прочетете указанията на Google за уеб администратори и се уверете, че управлявате вашия уебсайт, като използвате подходящи за Google практики.

Показва ли се моят бизнес в Google?

Google My Business е безплатен и лесен за използване инструмент, който ви помага да управлявате показването на фирмената информация в Google, включително Search и Maps. Обмислете да добавите вашият бизнес и неговия уебсайт в google.com/business:

Добавяне на бизнес в Google My Business

Достъпно ли е моето съдържание за всички устройства?

Повечето търсения вече се извършват от мобилни устройства. Уверете се, че съдържанието ви е оптимизирано да се зарежда бързо и да се показва правилно за всички размери на екрана.

Проверете дали вашите страници се зареждат правилно на мобилни устройства:

Проверка зареждането на сайт в мобилни устройства

Резултат от зареждането на сайт в мобилни устройства

Защитен ли е моят уебсайт?

Съвременните потребители очакват сигурно онлайн изживяване. Защитете връзката между потребителите и вашия уебсайт с HTTPS протокол (SSL сертификат).

Имам ли нужда от допълнителна помощ?

SEO (оптимизатори за търсещи машини) са професионалисти, които могат да ви помогнат да подобрите уебсайта си и да увеличите видимостта на сайта в резултатите на търсещите машини. Научете повече за това защо и как да наемете SEO.


Reference: https://support.google.com/webmasters/