Aрхивиране на CMS сайт

Помощен център

Aрхивиране на CMS сайт

Едва ли има интернет потребител, по-скоро хостинг потребител, който да не е убеден в ползата от архивиране на файловете и базите данни в хостинга.

В тази статия ще ви покажем няколко различни начина, по които може да организирате архивирането на вашия CMS сайт.

Избрахме името CMS сайт като общ знаменател между огромната част от модерните системи за управление на съдържанието, които се използват за разработка на уеб сайтове.

И понеже всички те работят на основа взаимодействие между файлова система и база данни всичко, което бихме написали в статия за възстановяване на WordPress, ще важи напълно за Joomla, Drupal, Magento, PrestaShop, OpenCart ...

Нека разгледаме какви видове архиви може да се създадат в хостинг от ICN.bg

Архиви, предоставени от ICN.bg

ICN.bg предоставя до 30 архива (на файловете - имейлите също са файлове, и базите данни) като използва лицензирано приложение на компанията R1Soft, която си е заслужила репутацията на водещ софтуер за архивиране на хостинг услуги.

Архивирането с R1Soft не е безплатно приложение, използвано от cPanel като phpMyAdmin или Webmail приложенията - ICN.bg заплаща лиценза за ползването на R1Soft софтуера и осигурява допълнителна инфраструктура (backup сървъри) като в същото време предоставя услугата безплатно на потребителите на всички хостинг планове, вместо да я предостави като платена допълнителна опция.

Използването на допълнителен сървър за архиви позволява да се раздели архивирането от обслужването на клиентски сайтове и пощи и по този начин се осигурява максимално висока производителност на хостинг сървъра.

Архиви от Softaculous

Aко вие сте инсталирали вашия CMS сайт с автоматичния инсталатор Softaculous вие можете да настроите приложението да създава архиви и да ги запазва във вашия хостинг акаунт.

Ако желаете Softaculous да архивира вашия CMS сайт, трябва да активирате архивирането:

Настройки за архивиране чрез Softaculous

За да възстановите сайта от архив кликнете на маркираната икона в хоризонталното меню:

Хоризонтално меню на Softaculous

Кликнете иконата за възстановяване:

Избиране на опция за възстановяване от архив

Посочете от кой архив - файлове или база данни, да бъде възстановен сайта и кликнете бутона Restore installation:

Избиране на типа архив - файлове или база данни

Архиви от допълнителни компоненти на CMS сайта

Към всяка CMS може да се инсталира/активира допълнителен компонент за архивиране. В зависимост от познанията на разработчиците някои компоненти може да включват внушителен списък с опции.

Ако сте почитатели на допълнителните екстри бъдете много внимателни какво инсталирате на сайта и задължително тествайте по възможност не в хостинг акаунта на активния сайт.

Персонални архиви, създадени от администратора на сайта

След всяка нова публикация или промяна в съдържанието на сайта се архивира базата данни през phpMyAdmin.

След добавяне на нов компонент или ъпдейт на съществуващи компоненти, както и при ъпдейт на ядрото на CMS се архивира файловата система през FTP на локалния компютър.

Не препоръчаме

Не препоръчаме създаването на архиви с Softaculous или с допълнителни компоненти на CMS сайта.

Дори и да звучи на пръв поглед примамливо - компанията за хостинг с дисково пространство прави архиви на друг сървър, ние си генерираме резервни архиви на хостинг сървъра, твърде скоро с нарастване на сайта/сайтовете (респективно на файловия размер на архивите и времето за тяхното генериране) ще достигнете лимита на процесорно време на вашия хостинг акаунт и ще трябва да преминете на по-висок хостинг план или VPS сървър.

Дори да не са правени промени по сайта, Softaculous ще продължи да генерира едни и същи архиви, което е ненужен разход на сървърен ресурс и дисково пространство.

Добри практики за архивиране на CMS сайт

Препоръчаме да създавате собствени архиви на базите данни и на файловете винаги, когато се променя съдържанието или структурата на сайта.

Архивите на база данни се създават през phpMyAdmin във формат database_name.sql - препоръчаме след изтегляне на архива на локалния компютър да преименувате файла като добавите дата, например:

database_name_180205.sql - архива е от 5 февруари 2018г.

По същия начин преименувайте и директорията на сайта site_directory при създаване на FTP архив:

site_directory_180116 - архива е създаден на 16 януари 2018г.

Най-добрия вариант е да копирате архивите на външен (USB flash drive) носител като при създаване на нов архив и преименуването му може да изтриете стария. По този начин архивите няма да заемат ненужно голямо дисково пространство на съответния носител.

При проблеми с работата на сайта не забравяйте преди да възстановите сайта да запишете или снимате грешките, които се генерират за да може да разследвате причината за проблема.