Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Процесорни минути - причини за превишаване на ресурсите и начини за оптимизация

Процесорни минути - причини за превишаване на ресурсите и начини за оптимизация

Помощен център

Процесорни минути - причини за превишаване на ресурсите и начини за оптимизация

В тази статия ще ви запознаем с това какви са най-често срещаните причини за превишаване на процесорното време и какво може да направите, за да оптимизирате сайтовете си.

Какво означава терминът "Процесорни минути"? може да прочетете в тази статия.

Най-често срещани причини за превишаване на процесорното време

 • Време за обработване на един PHP скрипт. Един добре оптимизиран сайт обработва всеки PHP скрипт за време между 0.3 и 0.5 секунди (0,005 - 0,008 минути). В случай че Вашият сайт обработва един PHP скрипт за време по-голямо от това, е добре той да се прегледа обстойно заедно с всички негови плъгини, модули и други компоненти, тъй като най-често те са причината за това забавяне.
 • Обработка на картинки и други видове динамичен материал. В случай че във Вашия уеб сайт имате модул за обработка на изображения, онлайн чат или друг вид динамично съдържание, често пъти именно в тях е причината за превишаване на процесорните минути. Например един chatbox завишава процесорните минути, тъй като при него броят на обработените PHP заявки нараства драстично.
 • Масови посещения/активност от ботове. Нежеланите ботове често могат да бъдат причината за завишаване на процесорните минути на един акаунт, тъй като ботовете натоварват Вашия уеб сайт, както всеки друг реален потребител. Те често генерират голямо натоварване, тъй като преглеждат всяка една страница от Вашия уеб сайт и зареждат цялото съдържаиние, за да съберат възможно най-много информация. Може да забраните посещенията от ботове, чрез залагане на следния текст в своя robots.txt файл:
User-agent: * 
Disallow: /
 • Голям брой уникални посещения. Колкото повече се разраства Вашият уеб сайт, толкова по-голям ресурс е необходим, за да обработва заявките на всички негови посетители. Ако не е възможна повече оптимизация на ботове, роботи, PHP скриптове на приложението и неговата работа, то тогава е необходимо да се премине към по-висок хостинг план или към друг тип услуга в зависимост от процесорния ресурс, който акаунта използва.
 • В чести случаи натоварването бива генерирано от ботове, които масово се регистират във Вашия уеб сайт/форум/блог.
 • Друг често срещан казус са инсталираните и забравени/неподдържани форуми. Ако имате сайт на Вашия хостинг, който не се използва, Ви съветваме да ограничите достъпа до него, тъй като той се превръща в потенциален източник на генериране на процесорни минути, ако бъде открит от ботове, които започнат да се регистрират и коментират в него. Това може да бъде предотвратено чрез залагането на Captcha код, повече информация за който може да откриете в нашата статия: Какво е Captcha?

Оптимизация

 • Като първоначална мярка при превишаване на процесорни ресурс, би било най-добре да се обърнете към създателя/програмиста, изградил платформата, която Вашият уеб сайт използва
 • Ако платформата е безплатна като Wordpress и Joomla първоначалните мерки, които може да предприемете, са изключване на плъгините и добавките по системата, след което следва постепенно пускане на всяка една от тях по отделно, докато не бъде установено от къде идва въпросното натоварване. Натоварването се записва във папката /tmp/resources на Вашия хостинг акаунт за период от 24 часа.
 • Едно от най-често използваните, ефективни и бързи решения, в случай че посещаемостта на Вашия уеб сайт е главно от чужбина е активирането на CloudFlare функцията на Вашия уеб сайт. Това може да стане бързо и лесно от Вашия cPanel.CloudFlare е CDN услуга, която кешира динамичното и статичното съдържание от Вашия уеб сайт по свои сървъри, разположени в различни ключови точки на света. Вашите потребители зареждат Вашия уеб сайт от най-близката и бърза за тях точка независимо от държавата, в която се намират. Ако посещенията на Вашия сайт са главно от България, ефектът от активирането на CloudFlare услугата няма да бъде голям.
 • Спиране нa ботовете. Чрез залагането на описания по-горе код в robots.txt, може да спрете посещенията на ботове към Вашия уеб сайт, което значително ще понижи изразходваното процесорно време.

Като допълнителна мярка за спиране на ботовете от търсачки, като Google, Bing, Yahoo и други, можете да заложите следния код в .htaccess файла на Вашия уеб сайт:

BrowserMatchNoCase \*bot bad_bot  
BrowserMatchNoCase bot\* bad_bot  
Order Deny,Allow  
Deny from env=bad_bot
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} ^-?$  
RewriteRule ^ - [F]

Повече информация относно използването на robots.txt файла може да прочетете в следната статия: Какво е robots.txt?

* Имайте предвид, че промените в конфигурацията за обхождане от ботове могат също така да повлияят и на SEO оптимизацията на Вашия сайт.Поради тази причина Ви препоръчваме, ако не сте сигурни какво е необходимо да промените, винаги да се консултирате с техническо лице, което е добре запознато в тази област.

От Awstats статистиката за целия cPanel акаунт може да проверите натовареността като трафик, посещаемост, презареждания и други.

 • Премахване на излишните теми, плъгини и модули на приложението, които Вашия уеб сайт не използва. Премахването на излишните добавки към Вашия сайт може да довете единствено до положителен ефект, тъй като колкото по-малко са те, толкова по малко са обработените PHP скриптове, което ще се отрази положително на процесорното време, което Вашия акаунт генерира.
 • Ограничение на достъпа до администрацията. Можете да ограничите достъпа до своята администрация само и единствено от Вашия IP адрес в случай, че към нея има brute force атаки.

За целта е необходимо да заложите следния код във Вашия .htaccess файл, намиращ се в папката на администрацията:

Deny from all 
Allow from 1.1.1.1

като 1.1.1.1 замествате с вашия реален IP адрес (който можете да откриете на този сайт http://whatismyip.com/).

Оптимизация при определени CMS системи

Подготвили сме и статии със специфични съвети за потребители на следните CMS системи: