Webmail - уеб базирана поща в cPanel

Помощен център

Webmail - уеб базирана поща в cPanel

Webmail (уеб базирана поща) се нарича пощенски акаунт, достъпна през уеб браузър.

Пощенската услуга може да се поддържа от доставчик като Gmail или Yahoo, от доставчик на интернет услуги (ISP) или от уеб хостинг компания като част от закупен хостинг пакет.

Когато регистрирате имейл акаунт с webmail доставчик, вие имате достъп до пощата през браузъра на операционната система без да се налага да инсталирате и конфигурирате пощенска програма.

Просто въвеждате URL адреса на страницата за вход в webmail сървъра в браузъра, въвеждате името на пощата и паролата за аутентикация и webmail клиента се зарежда в браузера.

Интерфейса на webmail клиентите предлага ограничен набор от функции в сравнение с приложения като Mozilla Thinderbird, Microsoft Outlook или Mac Mail.

Предимства на Webmail

  • Не е необходима конфигурация на мейл акаунта.
  • Достъп от всяко място с интернет връзка.
  • Подходящо решение, ако не сте в състояние да инсталирате програма за електронна поща на вашия служебен или училищен компютър.
  • Не е необходимо да използвате личното си дисково пространство, защото пощата се съхранява на сървъра.

Недостатъци на Webmail

  • Съществува голяма вероятност съдържанието на пощата да бъде анализирано, с цел изпращане на персонализирани реклами, особено ако използвате безплатни доставчици на поща.
  • Друг недостатък е възможността пощенската услуга да се доставя през некриптирана връзка и по този начин данните за достъп както и съдържанието на кореспонденцията да станат достояние на трети лица. Уверете се, че използвате webmail само през защитен HTTPS протокол.
  • Webmail клиентите тълкуват различно HTML таговете, поради което едно и също писмо е твърде вероятно да изглежда по различен начин в различните приложения. За да се постигне относителна съвместимост, дизайнерите на мейл шаблони са принудени да използват таблици и вграден CSS код, което е доста далеч от модерните практики в уеб дизайна:

Lorem ipsum dolor sit amet!

cPanel Webmail

cPanel предоставя на хостинг потребителите достъп до webmail интерфейс. За да достъпите Webmail клиент през cPanel изпълнете следните стъпки:

Влезте в cPanel и в секцията Email кликнете линка Accounts:

cpanel webmail

Кликнете бутона More срещу името на имейл акаунта и в падащото меню кликнете линка Access Webmail:

cpanel webmail

Може да достъпите Webmail директно на следните URL адреси (само за примера използваме домейна icn-test.com):

http://icn-test.com:2096/ http://icn-test.com/webmail

И двата URL адреса ще бъдат автоматично пренасочени към:

https://icn-server.icnhost.net:2096

(icn-server трябва да се замени с действителното име на сървъра, посочено в активационния имейл).

Въведете коректни данни за достъп в текстовите полета и кликнете бутона Вход:

cpanel webmail

За случаите, в които спешно трябва да проверите пощата си, но интернет доставчика е блокирал портовете с номера над 1000, cPanel предоставя достъп през прокси сървър на порт 80 (през некриптирана връзка) от следния URL:

http://webmail.icn-test.com/

Ако за пръв път отваряте пощата през Webmail трябва да конфигурирате предпочитанията си. В първия екран кликнете бутона Got it:

cpanel webmail

cPanel включва три стандартни приложения за уеб поща: Horde, Roundcube и SquirrelMail. На следващия екран изберете Webmail клиент по подразбиране, с който желаете да се отваря пощата. По-голямата част от cPanel потребителите предпочитат RoundCube:

cpanel webmail

От интерфейса на Webmail може да смените клиента по подразбиране само с едно кликане върху иконата звезда:

cpanel webmail

Препоръчаме да тествате и трите webmail клиента тъй като освен, че се различават като дизайн те имат и значителни функционални различия.

За повече информация относно Webmail клиентите предоставяме адресите на сайтовете на разработчиците.

SquirrelMail

http://squirrelmail.org

cpanel webmail

Horde

https://www.horde.org/apps/webmail

cpanel webmail

Roundcube

https://roundcube.net

cpanel webmail

Заключение

Webmail е лесен и удобен начин за достъп до пощенски кутии при непредвидени обстоятелства.

Но по отношение на мобилната експанзия и възможността лесно да се създават пощенски акаунти на мобилни устройства, използването и значението на Webmail непрекъснато намалява.