Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Поща > Webmail - уеб базирана поща в cPanel

Webmail - уеб базирана поща в cPanel

Помощен център

Webmail - уеб базирана поща в cPanel

Webmail (уеб базирана поща) се нарича пощенски акаунт, който се достъпва през уеб браузър.

Пощенската услуга може да се поддържа от доставчик като Gmail или Yahoo, от доставчик на интернет услуги ISP или от уеб хостинг компания, или като част от бизнес мейл решение.

Когато създадете имейл акаунт в cPanel, вие имате достъп до пощата през браузър, без да се налага да инсталирате и конфигурирате мейл клиент.

Въвеждате URL адреса на страницата за вход в webmail сървъра в браузъра, въвеждате данните за аутентикация (цялото име на пощата и паролата) и webmail клиента се зарежда в браузера.

Интерфейса на webmail клиентите предлага ограничен набор от функции в сравнение с приложения като Mozilla Thinderbird, Microsoft Outlook или Mac Mail.

Предимства на Webmail

  • Няма нужда от конфигурация на мейл акаунт.
  • Достъп от всяко място с интернет връзка.
  • Не е необходимо да използвате личното дисково пространство на компютъра (устройството) си, защото пощата се съхранява на сървъра.

Недостатъци на Webmail

  • Съществува голяма вероятност съдържанието на пощата да бъде анализирано, с цел изпращане на персонализирани реклами, особено ако използвате безплатен доставчик на пощенска услуга (Gmail, Yahoo...).
  • Друг недостатък е възможността пощенската услуга да се доставя през некриптирана връзка и по този начин данните за достъп, както и съдържанието на кореспонденцията, да станат достояние на трети лица. Уверете се, че използвате webmail само през защитен HTTPS протокол.
  • Webmail клиентите тълкуват различно HTML таговете, поради което едно и също писмо е твърде вероятно да изглежда по различен начин в различните приложения. За да се постигне относителна съвместимост, дизайнерите на мейл шаблони са принудени да използват таблици и вграден CSS код, което е доста далеч от модерните практики в уеб дизайна.

Всички изброени недостатъци на 'класическия' webmail по никакъв начин не се отнасят за професионалното комуникационно решение за бизнес поща cMailPro и webmail клиента Pronto.

Достъп през Webmail до мейл акаунт в cPanel

cPanel предоставя достъп до уеб пощата през различни URL адреси, които разглеждаме подробно в отделна статия. Тук само предоставяме кратко описание:

  • Достъп през Email/Accounts интерфейса в cPanel - през този интерфейс се достъпват вскички инструменти за управление на всеки пощенски акаунт и през бутона Check Email се достъпва панел за избор на webmail клиент и вход в уеб пощата.
  • Достъп през браузър с криптирана връзка (порт 2096) - може да се въведат три различни URL адреса (HTTPS), всеки от които зарежда формуляр за аутентикация.
  • Достъп през браузър с некриптирана връзка (порт 2095) - въвеждат се същите три URL адреса, но с протокол HTTP и порт 2095.
  • Достъп през браузър с некриптирана връзка (порт 80) - този несигурен метод трябва да се използва само когато всички други опции за достъп до пощата не работят.

Препоръчаме при свързване с пощенския акаунт през некриптирана връзка на портове 2095 и 80, да смените паролата на акаунта при първа възможност.

Популярност на Webmail

Webmail е лесен и удобен начин за достъп до пощенски кутии при непредвидени обстоятелства.

По отношение на мобилната експанзия и лесната конфигурация на мейл акаунти на мобилни устройства, използването и значението на Webmail непрекъснато намалява. За лесно използване на пощата на вашия компютър също имате опцията за автоматична настройка на имейл клиент.