Изпращане и получаване на електронна поща

Помощен център

Изпращане и получаване на електронна поща

Пощенската система в интернет включва едновременна и сложно организирана работа на няколко различни интернет протокола.

Зад изпращането на всеки имейл стои мощен двигател, наречен мейл сървър, който доставя писмата през интернет до мейл сървърите на получателите.

В тази статия ще опишем процеса на изпращане и получаване на писма в интернет без да навлизаме в ненужни технически подробности.

Видове мейл (пощенски) сървъри

Пощенските сървъри могат да бъдат разделени на две основни категории: сървъри за изходяща поща (outgoing) и сървъри за входяща поща (incoming).

Изходящите пощенски сървъри са известни като SMTP или Simple Mail Transfer Protocol, сървъри. SMTP може да изпраща само текст, затова използва протокола MIME (Multi-Purpose Internet Mail Extensions) за изпращане на цифрови данни (изображения, аудио, видео ...) през TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) мрежи.

Входящите пощенски сървъри са два основни типа - POP3 и IMAP4.

Протоколът POP3 (Post Office Protocol) е създаден, когато интернет услугите са били зависими от недостатъчните за времето си ресурси като дисково пространство и невъзможността за създаване на постоянна интернет връзка поради високи разходи и липса на инфраструктура.

Поради това основната функция на POP3 клиент била (и все още си остава) да установи връзка с мейл сървър, да изтегли пощата на локалния компютър, да изтрие съобщенията от сървъра и да затвори връзката.

POP3 ограниченията и необходимостта от разширяване на функционалността са основните причини за създаването на модерен, богат на функции и лесен за използване нов протокол - IMAP (Internet Message Access Protocol).

Всички модерни пощенски сървъри без изключение поддържат IMAP протокола и до голяма степен това е протоколът по подразбиране при създаване на имейл акаунт.

Предимства на IMAP протокола

  • Голям брой устройства и връзки - IMAP позволява на клиента да има достъп до пощенски акаунт на няколко устройства, а също така много клиенти могат да имат достъп до една поща едновременно.
  • Автоматично синхронизиране - автоматичната синхронизация е забележителна IMAP функция - всяка промяна на съобщението (изтриване, отговаряне, препращане и преместване) се синхронизира автоматично на всички активни устройства.
  • Селективно изтегляне на отделни части от съдържанието - IMAP може да бъде настроен да извлича само заглавията на съобщенията - цялото съобщение заедно с изображенията (HTML) и прикачените документи се изтеглят само при поискване от потребителя.
  • Дефиниране на състояние - използвайки флаговете, определени в протокола IMAP, клиентите могат да следят състоянието на съобщенията: например дали съобщението е прочетено, отговорено или изтрито. Тези флагове се съхраняват на сървъра, така че различните клиенти, които имат достъп до една и съща пощенска кутия в различно време, ще видят промените в състоянието, направени от други клиенти.
  • Сървърно търсене - вместо да изтегля цялата поща от сървъра, за да извърши търсене на локалния компютър, IMAP търси директно в сървъра и потребителят може да изтегли само съобщенията, които са намерени при търсенето.
  • Офлайн режим - изтеглените имейли могат да бъдат прочетени или изтрити, когато устройството (лаптоп, таблет, смартфон) не е свързано със сървъра. Промените в съобщенията (променени флагове или изтриване на писмо) се синхронизират на сървъра, когато устройството се свърже отново със сървъра.

Изпращане и получаване на имейл

След като дефинирахме входящите и изходящите мейл сървъри ще бъде по-лесно да обясним тяхното участие в процеса на изпращане и получаване на имейл.

Основните стъпки на този процес са изложени по-долу.

Стъпка #1: След като подателя напише съобщението и натисне бутона Изпрати (Send), имейл клиента - независимо дали е Thunderbird или Gmail - се свързва с SMTP сървъра на домейна.

Стъпка #2: Имейл клиента комуникира с SMTP сървъра, като му предава своя имейл адрес (адреса на подателя), имейл адреса на получателя, съдържанието на съобщението и прикачените файлове.

Стъпка #3: SMTP сървъра обработва имейл адреса на получателя и по-специално домейна. Ако домейна на получателя е същия като този на подателя (ако изпращате писмо на колега, например), съобщението се пренасочва директно към POP3 или IMAP сървъра на домейна - не е необходимо маршрутизиране между сървърите тъй като на практика няма изпращане на писмо, а само копиране на писмото в друг акаунт на същия сървър. Ако обаче домейнът на получателя е различен, SMTP сървърът трябва да комуникира с мейл сървъра на домейна на получателя.

Стъпка #4: За да намери мейл сървъра на получателя, SMTP сървърът на подателя трябва да комуникира с DNS (Domain Name Server). DNS приема името на домейна на получателя и след серия от протоколни запитвания връща IP адреса на мейл сървъра на получателя.

Стъпка #5: Сега, когато SMTP сървърът има IP адреса на получателя, той може да се свърже с неговия SMTP сървър и да установи TCP/IP връзка където IP определя крайните точки (сървъри) и маршрута за комуникация, докато TCP осигурява надежден транспорт на пакетите данни. Обикновено съобщението се пренасочва (relay) през няколко различни SMTP сървъра (hops) докато достигне до мейл сървъра на получателя.

Стъпка #6: SMTP сървърът на получателя сканира входящото съобщение. Ако разпознае домейна и потребителското име, той препраща съобщението към входящия мейл сървър (POP3 или IMAP) на домейна. Входящия имейл сървър проверява съдържанието на писмото с различни антиспам инструменти като SpamAssassin и извършва проверки за аутентикация на подателя (TXT, SPF, DKIM, DMARC, PTR записи). След завършването на проверките съобщението се доставя в Inbox и може да бъде прочетено от получателя.

Имейл клиент и Уебмейл

Както всеки активен интернет потребител добре знае има два начина за ползване на имейл услуги - през уебмейл и чрез имейл клиент.

Имейл клиент (Email client)

Email клиентът (Thunderbird, Outlook или Mac Mail) е софтуерно приложение, което се инсталира на компютър, лаптоп или мобилно устройство и прави възможно конфигурирането на един или повече имейл адреси за получаване и изпращане на електронна поща. Той предоставя интерфейс за получаване, създаване и изпращане на имейли с конфигурираните имейл адреси.

Уебмейл (Webmail)

Webmail (или уеб базиран имейл) е система за електронна поща, в която потребителят има достъп до имейл интерфейс през браузър на всеки компютър или устройство, свързано с интернет. Едни от най-използваните доставчици на уеб поща са Gmail, Outlook, Yahoo! Mail както и добре познатите cPanel приложения Roundcube, Horde и SquirrelMail.

Заключение

Надяваме се, че информацията в тази статия ще ви помогне да се ориентирате по-лесно в мрежата от мейл сървъри, протоколи и дефиниции и по-лесно ще конфигурирате вашите мейл акаунти.