Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Oсновни разлики между Linux и ASP.NET хостинг

Oсновни разлики между Linux и ASP.NET хостинг

Помощен център

Oсновни разлики между Linux и ASP.NET хостинг

За да може да изберете между двата основни типа хостинг - Linux u ASP.NET, е добре да знаете какви са основните разлики между тях.

Технология

От технологична гледна точка двата типа хостинг - Linux и ASP.NET, се различават по операционната система, под която работят сървърите, обслужващи услугите.

Linux хостинга се базира на дистрибуция на Linux операционна система с инсталиран Apache сървър, а ASP.NET използва Windows сървър с включени IIS услуги (Internet Information Services).

Ресурси

Операционната система на Linux сървърите се компилира без графична среда и се управлява през терминал. Графичната среда се добавя при инсталиране на контролния панел WHM/cPanel или Plesk/Linux което прибавя незначителен допълнителен разход на ресурс.

Поради тази причина Linux хостинга е много по-ефективен по отношение на използваните ресурси в сравнение с Windows.

При Windows сървърите всичко се инсталира с графична среда, което изразходва много повече памет (RAM), процесорна мощ (CPU) и дисково пространство (HDD/SSD).

Надеждност

И двете операционни системи са еднакво надеждни. Поради факта, че Linux е по-популярна операционна система за управление на сървъри, при нея проблемите се отстраняват по-бързо от технически екип, докато при Windows се налага съдействие от Microsoft или създателите на определен компонент.

Функционалност

От функционална гледна точка Linux е съвместим с повече приложения предоставяни от трети страни, тъй като се разпространява свободно за разлика от Windows.

Ако трябва да използвате Microsoft приложения и функционалности като ASP, .NET, FrontPage, MSSQL, Access, то единствения начин за реализация е чрез използването на ASP.NET хостинг.

Употребата на популярни програмни езици като PHP, JAVA, PYTHON, MYSQL е възможно и за двата типа хостинг услуги.

Цени и лицензи

Linux операционна система е безплатна докато за повечето важни Microsoft приложения трябва да се заплаща лиценз.

Разходите в дългосрочен план, свързани със софтуерни лицензи и хардуерни надстройки, почти винаги показват, че Linux сървърите струват значително по-малко в сравнение с подобни Windows базирани конфигурации.

Потребителски панели

Друга визуална разлика, която се забелязва между Linux и ASP.NET хостингите е потребителският панел, който служи за управление на основните услуги, предлагани към всеки хостинг акаунт. При Linux хостинг най-популярния панел, който се използва, е cPanel:

Начална страница на cPanel

Той дава възможност лесно да управлявате вашите файлове, бази данни, пощенски и ftp акаунти, домейни, както и да правите настройки по сигурността за достъп до директории и файлове, и да ползвате различни допълнителни приложения.

При ASP.NET хостинг акаунтите за управление се използва Parallels Plesk панел.

Начална страница на Parallels Plesk панел

Plesk панела предлага аналогични функции като cPanel. Различават се по дизайн и организация на менюта за достъп до отделните функции. Съществени разлики се забелязват основно в допълнителните по-специфични приложения, които предоставят двата панела.

Практични съвети

Не инсталирайте Linux софтуер на Windows хостинг - най-вероятно ще срещнете проблеми поради наличието на web.config файл, права на директории и др.

Един конкретен пример с инсталация на WordPress на IIS7:

  • Пренаписването на URL (permalinks) не работи;
  • Email не работи;
  • Актуализирането на WordPress и плъгините не работи.

Разбира се, всички тези проблеми имат решение, но остава въпроса дали си струва усилията след като има безпроблемен вариант с инсталация на Linux хостинг.

Ако сте изградили мрежа от ASP.NET сайтове на Windows хостинг и поради някаква причина прекратите взаимоотношения с вашите разработчици, бързото намиране на подготвен и свободен специалист най-вероятно ще се окаже проблем.

Огромната част от колегите, които са публикували информация по темата се обединяват около следните изводи.

Ако нямате специфични изисквания да работите с .NET framework приложения в Windows среда (които са в голямата си част корпоративни изисквания), Linux би трябвало да e вашият избор поради следните предимства:

  • Ниска цена;
  • Стабилност и сигурност на Linux сървърите;
  • Гъвкавост и съвместимост на приложенията;
  • Достъп до огромен брой приложения и темплейти за сайтове;
  • Бърза, лесна и евтина поддръжка.