Настройки и работа с SpamAssassin

Помощен център

Настройки и работа с SpamAssassin

Какво е SpamAssassin?

SpamAssassin е мейл филтър за идентифициране на спам съобщения. Това е интелигентен мейл филтър, който използва набор от инструменти и тестове за да разпознава нежалани имейли, известни като Spam. Тестовете се прилагат към имейл хедъра на писмото за да се класифицира имейла на базата на съвременни методи за статистика.

Основните функции, които SpamAssassin използва, са:

 • Header tests;
 • Body phrase tests;
 • Bayesian filtering (BayesFaq);
 • Automatic address whitelist/blacklist (AutoWhitelist);
 • Automatic sender reputation system (TxRep);
 • Manual address whitelist/blacklist (ManualWhitelist);
 • Collaborative spam identification databases (DCC, Pyzor, Razor2);
 • DNS Blocklists, also known as RBLs or Realtime Blackhole Lists;
 • Character sets and locales.

Как да достъпим SpamAssasin в cPanel?

За да достъпите SpamAssassin е необходимо да влезете във Вашият контролен панел, след което в раздел Mail да откриете приложението SpamAssassin или Apache SpamAssassin™:

Достъп до Apache SpamAssassin в cPanel

Как се включва и какви функции има SpamAssassin?

Включването на SpamAssassin е елементарно, необходимо е единствено да кликнете бутона Enable Apache SpamAssassin™ като след това страницата ще бъде обновена и ще може да видите, че вече SpamAssassin работи за Вашият споделен хостинг акаунт.

 • Бутон за включване и изключване на Apache SpamAssassin. Също така има и информационно поле за статуса на филтъра (включен/изключен).
 • Spam Auto-Delete филтър, който позволява на SpamAssassin да изтрива писма, които счита за спам в зависимост от зададеният score. По-подробно за score и тяхното предзначение може да прочетете по-долу.
 • Disable Auto-Delete Spam изключва функцията за автоматично триене на спам съобщенията от точка.
 • Подробна конфигурация на SpamAssassin.

Подробна конфигурация на Apache SpamAssassin

В първото меню може да изберете силата на защита от спам към Вашият акаунт, като тя може да варира между 1 и 10. Цифрата колко по-малка е, толкова е по-силна защитата от спам към самият акаунт. Системата по подразбиране използва средна защита - 5, като тя може да се променяна в зависимост от нуждите, които имате.

Какво е Whitelist и за какво служи?

Whitelist е списък, в който можете да въведете определени имейл адреси и/или да въведете домейн, от който винаги да получавате имейли и да не бъдат прихващани от Apache SpamAssassin.

За да позволите на системата винаги да получава имейли от определен домейн е необходимо да въведете само *@domain.com, след което да запазите настройките които сте избрали.

Какво означава score и какво е неговото действие?

Score е система за точки, която използва Apache SpamAssassin за да прави проверка на имейлите и да ги класифицира в зависимост от subject, текста в писмото и дори от кого е изпратено. Системата автоматично има зададени вече филтри като прибавя точки в зависимост от самият имейл. В дадената ситуация SpamAssassin е включен и е настроен да маркира имейлите, които събират повече от 5 точки (score), маркирането се случва като добавя към съответните писма, които преминават зададеният лимит с точки в subject на съобщението с *SPAM* за да могат бързо да бъдат разпознати.

Повече информация за правилата, които използва Apache SpamAssassin може да прочетете на следният линк.

Какво е Blacklist и за какво служи?

Blacklist е списък, в който можете да въведете определени имейл адреси и/или да въведете домейн, от който съобщенията винаги да се маркират като спам от Apache SpamAssassin.

За да маркира системата имейлите винаги като спам от определен домейн е необходимо да въведете само *@domain.com, след което да запазите настройките които сте избрали.

За допълнителна информация и съдействие може по всяко време да се свържете със спeциалист от техническа поддръжка на ICN.Bg, необходимо е да пишете на support@icn.bg или да се свържете на контактните телефони.