Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Контролен Панел > Инсталиране на WordPress през Softaculous в cPanel

Инсталиране на WordPress през Softaculous в cPanel

Помощен център

Инсталиране на WordPress през Softaculous в cPanel

Преди да започнете инсталацията се уверете, че домейна/под-домейна, с който ще работи вашия сайт, е коректно конфигуриран в хостинга (възможна грешка е неправилно изписване на домейн името, например).

Използвайте приложението Let's Encrypt за да добавите SSL сертификат към домейна. По този начин вашия сайт ще работи в сигурния HTTPS протокол и връзката между сайта и потребителите ще бъде криптирана.

Какво е Softaculous?

Softaculous е програма за автоматично инсталиране, напълно интегрирана в cPanel. Softaculous помага на потребителите да инсталират приложения (понастоящем над 400) с едно натискане на бутон. Освен с инсталиране, Softaculous може да бъде полезен и при актуализиране и архивиране на приложенията.

Влезте във вашия cPanel и кликнете линка Softaculous Apps Installer в секция Софтуер:

достъп до Softaculous Apps Installer в cPanel

Кликнете иконата на WordPress или въведете в полето за търсене wordpress и кликнете линка WordPress в менюто:

избиране на wordpress в Softaculous

Кликнете бутона Install Now, за да започнете процеса на конфигуриране на WordPress:

стартиране процеса на конфигуриране

Конфигуриране на WordPress инсталацията през Softaculous

Настройка на софтуера (Software Setup)

В полето Choose Installation URL изберете следните настройки:

Изберете протокол (Choose Protocol) - изберете протокол https:// или https://www. ако желаете домейна да се зарежда с www. Ако поради някаква причини не сте инсталирали SSL сертификат на домейна, изберете http:// или http://www. от менюто.

Изберете домейн (Choose Domain) - от падащото меню изберете предварително конфигурирания домейн/под-домейн, с който ще работи WordPress сайтa.

В директория (In Directory) - сайтът ще се инсталира в root директорията на домейна/под-домейна. Ако въведете име на директория, сайтът ще се инсталира в под-директория на root директорията - препоръчаме да оставите полето празно.

избиране на протокол и домейн за сайта

Настройки на сайта (Site Settings)

В полетата Име на сайта (Site Name) и Описание на сайта (Site Description) въведете заглавието и описанието на сайта или оставете надписите по подразбиране - и двете заглавия могат да бъдат променени по-късно от администраторския панел.

Активиране на MultiSite (Enable Multisite WPMU) - маркирайте полето, само ако ще използвате WordPress MultiSite (много сайтове с една обща база данни в една WordPress инсталация). Ако разработвате само един сайт - оставете полето празно.

конфигуриране на мултисайт WPMU и име на сайта

Създаване на администраторски акаунт (Admin Account)

Администраторско име (Admin Username) - силно препоръчаме да не ползвате името по подразбиране (admin), както и лесни за отгатване данни.

Администраторска парола (Admin Password) - генерирайте силна парола, съдържаща главни и малки букви, цифри и специални символи с поне 12 знака.

Важно: не пропускайте да запишете потребителското име и паролата в отделен файл, за да може да се логнете в администрацията.

Администраторски имейл (Admin Email) - управлението на сайта от поща в същия домейн се счита за добра професионална практика. Важно е пощата да е реално съществуваща за да може да я ползвате за възстановяване на забравена парола, получаване на специални съобщения, регистриране на gravatar акаунт и др.

въвеждане данни на администратора

Изберете Език (Select Language) - изберете от падащото меню езика на административния панел.

В секция Изберете Плъгини (Select Plugin(s)) може да конфигурирате следните настройки:

Limit Login Attempts (Loginizer) - ако поставите отметка в квадратчето, ще бъде инсталиран и активиран плъгинът Loginizer, за да се намали броят на опитите за влизане при brute force атака. Има няколко начина да подобрите защитата на WordPress, така че предлагаме да не маркирате това поле. Ако решите да използвате тази приставка, може да я инсталирате по-късно.

Classic Editor - ако маркирате полето, WordPress ще инсталира стария редактор заедно със съответните панели и мета-полета за настройки на страници/публикации. По подразбиране WordPress ще инсталира новият редактор Gutenberg ако оставите полето празно.

wpCentral - Manage Multiple WordPress - позволява да управлявате всички ваши WordPress инсталации от едно табло за управление. Ако маркирате полето, плъгина wpCentral ще бъде инсталиран и активиран по време на инсталацията.

опции за избор на език, Loginizer, Classic Editor, wpCentral

Разширени опции (Advanced Options)

Кликнете върху знака плюс +, за да видите всички налични опции.

Задръжте курсора на мишката над символа (i), за да получите допълнителна информация в изскачащия текстови прозорец.

Име на базата данни (Database Name) - Softaculous предлага автоматично генерирано име, но ако имате десет или повече WordPress сайта, няма да може да различавате базите данни и всеки път ще трябва да сверявате името с настройката в wp-config.php файла. Препоръчаме да го замените с описателно име, близко до името на сайта.

Префикс на таблиците (Table Prefix) - всяко име, различно от стандартното wp_, е добро и се счита за фактор в подобряване на сигурността на сайта.

Деактивиране на известията за актуализации (Disable Update Notifications Emails) - по-добре да получите известие за актуализация и да я активирате, отколкото да пропуснете ъпдейта и в последствие да бъде хакнат сайта - препоръчаме да оставите полето празно.

Автоматични актуализации (Auto Upgrade) - препоръчаме да активирате опцията за автоматична актуализация, за да сте спокойни, че сайта ви не е заплашен от уязвимости в стари версии на неговите WordPress файлове, теми или плъгини.

Подобни аргументи могат да бъдат приложени към следващите две опции - Auto Upgrade WordPress Plugins и Auto Upgrade WordPress Themes.

Последните три опции (Backup Location, Automated backups и Backup Rotation) са свързани с архивирането на сайта. Тъй като хостинг услугата на ICN.bg осигурява архивни копия на всички сайтове за последните 30 дни.

Уверете се, че срещу полето Automated backups е избрана опцията Don’t backup.

избиране на разширени настройки

Избор на WordPress тема - ако няма избрана тема, ще се инсталира темата по подразбиране. По-късно от администраторския панел на WordPress можете да тествате различни теми и да изберете най-подходящата за вашия сайт.

Оставете полето за имейл празно, защото Softaculous ще изпрати отчет за инсталацията на имейл адреса на cPanel профила.

Кликнете върху бутона Install, за да започнете процеса.

Тест на инсталацията

След няколко секунди ще получите отчет за завършената инсталация, който съдържа URL адресите на сайта и администрацията:

отчет за успешна инсталация

Копирайте URL адреса на администрацията, въведете потребителското име и парола на администратора в полетата за логване за да влезете в админ панела:

Изглед на администрацията на новия сайт

Кликнете името на сайта в горния ляв ъгъл на екрана (Wordpress and Softaculous), за да заредите началната страница:

Изглед на новия сайт в браузър

Поздравления, инсталацията на WordPress през Softaculous е успешна и може да започнете персонализирането на вашия сайт.