Git Version Control в cPanel

Помощен център

Git Version Control в cPanel

Ще ви покажем как да използвате актуализирания Git интерфейс за контрол на версията в cPanel и WHM версия 74. Тази функция ви позволява лесно да хоствате хранилища на Git във вашия cPanel акаунт.

Какво е Git?

Не сте сигурни какво е Git или защо искате да хоствате хранилища в профила си в cPanel?

Софтуерът за контрол на версията Git проследява промените в система от файлове, които могат да се управляват едновременно от няколко потребители.

Докато основната употреба на Git е разработването на софтуер, вие може да го използвате, за да поддържате произволен набор от файлове, дори и обикновени текстови файлове.

Git прави всичко това чрез използването на хранилища.

Хранилища

Всяко хранилище в Git съхранява файловете за съответния проект и информация за ревизиите (версиите) на тези файлове с течение на времето.

В допълнение към тези основни положения, Git предлага много функции, които ви позволяват да преглеждате информация за ревизиите и файловете си, да намерите потребителя или промяната, която е причинила проблем, да правите редакции или да извършвате текущи промени.

Ако профилът ви в cPanel включва достъп до shell, можете също да използвате Git от команден ред.

 • Без достъп до shell може само да създавате, клонирате, изтривате и преглеждате хранилища.
 • Може да използвате интегрираният в cPanel терминал (cPanel > Home > Advanced > Terminal) за достъп до командния ред от интерфейса cPanel.

Следните задачи изискват използване на команден ред:

 • SSH за клониране на частните хранилища;
 • Използването на няколко отдалечени хранилища - този метод се препоръча само за напреднали потребители на Git.

Ако добавите или премахнете хранилища на Git чрез командния ред, може да видите неправилен списък с хранилища в този интерфейс.

Достъп до Git

След тази съвсем основна информация, влезте във вашия cPanel акаунт.

В началния интерфейс на cPanel намерете раздела Files и след това кликнете върху връзката за контрол на версиите (Git™ Version Control) или въведете git в полето за търсене:

Достъп до Git™ Version Control в cPanel

Ще се зареди интерфейсът за управление на версията Git:

Интерфейс за управление на Git

Създаване на хранилище

Основният интерфейс показва списък с хранилищата в cPanel акаунта, но ние все още нямаме нито едно хранилище, затова кликаме бутона Create, за да го създадем.

Ще се зареди нов интерфейс:

Интерфейс за създаване на ново хранилище

Clone a Repository служи като превключвател и определя дали искаме да клонираме хранилище от някъде другаде, може би хранилище от Github.

Клонирането означава, че правим копие от хранилището, което клонираме, след което можем да използваме Git, за да изпратим нашите промени до това хранилище.

Интерфейсът позволява клонирането по подразбиране.

Ако клонирате хранилище, трябва също така да въведете клоновия URL адрес в текстовото поле за URL на клонирането. URL адресите на клонирането започват с HTTP, SSH или Git. Получавате този URL адрес откъдето съхранявате хранилището, което ще клонирате. За повечето хранилища намирането на URL адреса е изключително лесно. За пример ще клонираме хранилилището WP-underscores-e-Bootstrap-4.1 от Github:

Клониране на хранилище от Github

Ако отворим файловия мениджър и навигираме до посочената директория ще видим пълно копие на директориите и файловете на хранилището WP-underscores-e-Bootstrap-4.1 в Github:

Точно копие на клонираното хранилище в cPanel

Kлонираното хранилище се записва в таблица в основния интерфейс на Git™ Version Control:

Таблица с всички хранилища в хостинга

Ако искате да създадете изцяло ново хранилище, така че да можете да започнете отначало нов проект, просто кликнете върху превключвателя, за да деактивирате клонирането.

След това в текстовото поле на хранилището въведете пътя към директорията, в която искате да съхранявате хранилището. Системата автоматично попълва тази стойност, но вие може да я промените, ако не искате да ползвате този авто-генериран път.

Пътят трябва да сочи към директория в началната директория на вашия cPanel профил и може да запазите само едно хранилище в директория, така че трябва да въведете директория, която още не съдържа хранилище. Ако директорията не съществува, системата ще я създаде заедно с хранилището.

В полето за име на хранилището въведете името, което искате интерфейсът cPanel да показва за новото хранилище. Това име просто улеснява идентифицирането на вашите хранилища, така че да можете да въведете име, което искате. Системата автоматично попълва тази стойност, но можете да я промените, ако не искате автоматично генерирано име.

Ако искате системата да ви върне към формуляра за създаване след създаването на това хранилище, маркирайте полето пред линка Create Another, след което кликнете бутона Create, за да създадете новото хранилище:

Управление на настройки в интерфейса Create Repository

Сега директорията съдържа хранилището, което току-що създадохме. Ако клонирате много голямо хранилище, може да отнеме известно време на системата, за да завърши процеса. Докато завърши клонирането на хранилището, не може да правите нищо друго, освен преглеждане на името и пътя на хранилището. Това е така, защото все още нямаме информацията, която да ви показва всичко останало.

Управление на хранилище през SSH

След създаване на хранилището за новия проект на нов екран се зареждат следните полезни инструкции за управление на cPanel хранилището през SSH:

Изпълнете тези команди на вашия локален компютър.

За съществуващ проект:

Стъпка 1: Придвижете се до директорията на хранилището:

cd /path/to/your/repo

Стъпка 2: Конфигурирайте вашето локално хранилище, за да може да импортирате (push) в хранилището, хоствано от cPanel:

git remote add origin ssh://icndemo@icn-demo.com:22022/home/icndemo/git/newgit

git push -u origin master

За да започнете нов проект:

Стъпка 1: Клонирайте хранилището, хоствано в cPanel, на вашия локален компютър и отидете до неговата директория:

git clone ssh://icndemo@icn-demo.com:22022/home/icndemo/git/newgit

cd newgit

Стъпка 2: Създайте README файл:

echo "# README" >> README.md

Стъпка 3: Включете файла README в проекта:

git add README.md git commit -m "Initial Commit" git push -u origin master

* в отделна статия ще ви покажем как може да ползвате опцията SSH Access в cPanel и да генерирате SSH Keys директно от вашия cPanel за достъп до сървъра от вашия компютър.

* също така ще ви покажем как да ползвате опцията Terminal в cPanel за директен достъп до сървъра през команден ред.

Новото хранилище също се записва в таблицата на основния интерфейс и показва името и пътя на хранилището. Можете да кликнете бутона Manage, за да актуализирате настройките на хранилището:

Таблица с хранилища и функции за управление

Може да кликнете бутона History, за да преминете към уеб интерфейса Gitweb, който ви позволява да преглеждате историята и файловете на хранилищата или можете да кликнете бутона Delete, за да изтриете завинаги хранилището. Бъдете внимателни, тъй като когато изтриете хранилище всички хранилища, данните и файловете ще бъдат изтрити за постоянно.

Ако искате да видите повече информация за хранилището, кликнете върху стрелката вляво от името на хранилището - ще ви покаже активната информация за клона на хранилището и URL адреса на клона, ако искате да клонирате това хранилище някъде другаде:

Разширен изглед на хранилище в таблицата

Кликнете бутона Copy, за да копирате този URL адрес в клипборда си. За да отворите директорията на хранилищата (в примера - /home/icndemo/git/understrap) във файловия мениджър, кликнете бутона File Manager. Ще се отвори нов раздел за браузъра. Бъдете внимателни какво правите тук - ако направите промени или изтриете директорията .git, тя може да 'счупи' хранилището ви.

Кликнете бутона Manage и ще се зареди нов интерфейс. Под основната информация може да променяте името на хранилището или да проверите друг клон. Ако направите някаква промяна, след това кликнете върху бутона за актуализация Update.

Тук може да видите информация за клона на хранилището, може също да кликнете бутона History, за да отидете в Gitweb и URL адресът на клона тук е същият като този в списъка с хранилища. Gitweb ви позволява да сърфирате в хранилището и да видите неговата история и съдържание.

Под иконата-стрелка можете да видите пътя на хранилището и отдалечения URL адрес. Може да видите тук понастоящем отметната информация за клона и HEAD. Oт дясната страна, ако някога сте внедрили хранилището чрез командата commit, ще видите информация за последното разгръщане. Може да кликнете върху актуализацията от отдалечено устройство, за да изтеглите нови промени от отдалеченото хранилище.

Kликнете deploy head commit за да извършите нови промени от хостваното в cPanel хранилище.

Редактиране на хранилище

Важно: Не можете да променяте пътя на хранилището за съществуващи хранилища. Винаги, когато променяте настройките на хранилището, системата също издърпва промените от отдалеченото хранилище.

За да промените съществуващо хранилище, изпълнете следните стъпки:

Кликнете бутона Manage на желаното хранилище. Ще се появи нов интерфейс. За да актуализирате клона, който сте регистрирали в момента, изберете желания от Вас клон от менюто Active Branch.

Това меню показва само отдалечени клонове. В това меню няма да се показват клонове, които съществуват само на местно ниво в профила ви в cPanel.

За да актуализирате името на хранилището, въведете новото име в полето за име на хранилището. Кликнете бутона Update (Обновяване) или върху Return to Repository List за да се върнете в списъка с хранилища.

Ограничения за пътя на хранилището

Тази функция налага няколко ограничения за пътеките на хранилището.

Директорията .git

Внимание: Не променяйте или изтривайте директорията .git на хранилището или неговото съдържание. Промените в тези данни могат да доведат до непоправимо счупване на хранилището.

Системата в световен мащаб не допуска публичен достъп до директории .git на хранилища.

Ограничения на знаците

Не можете да създавате, изтривате или преглеждате хранилища с пътеки, които включват празно пространство или някой от следните символи:

\ * | " " <> & @ ` $ {} [] () ; ? : = % #

cPanel-контролирани директории

Не можете да създавате, изтривате или преглеждате хранилища в следните директории:

 • .cpanel
 • .trash
 • etc
 • mail
 • ssl
 • tmp
 • logs
 • .cphorde
 • spamassassin
 • .htpasswds
 • var
 • cgi-bin
 • .ssh
 • perl5
 • access-logs