Какво е уеб хостинг?

Помощен център

Какво е уеб хостинг?

Съдържание

Какво е уеб хостинг

Повечето хора не се замислят затова къде се намира един уебсайт и дори какво е това уеб сайт. Включват компютъра си, пускат браузър и отварят Google, Amazon или Yahoo.

Но какво правите, когато посетите определен уеб сайт? Като посетител, запитвате ли се къде точно се намирате? И ако това е web site (англ. – място в Мрежата), то тогава къде се намира той?

Какво ще научите в тази глава?

 • Какво е уеб сайт?
 • Кои са типовете уеб сайтовe?
 • Къде се намира един уеб сайт?
 • Какво е хостинг компания?

Какво е уеб сайт?

За да разберете къде се намира един уеб сайт, е добре да разберете какво всъщност е той. Можем грубо да разделим уеб сайтовете на три типа. Няма строго категоризиране и съществува препокриване между тях.

Видове уебсайтове

 • Статични – първичният тип уеб сайтове. При него всеки уеб сайт е сбор от документи и страници, които се намират в директория на един публичен уеб сървър. Когато преглеждате една уеб страница, вашият компютър я сваля като файл, откъдето я показва.
 • Уеб апликация – Google, вашият уеб базиран имейл доставчик, Facebook и всяка онлайн игра в Интернет са все примери за уеб апликации (web applications). Също както приложенията/програмите, които използвате на вашия телефон, таблет или компютър, файловете трябва да се съхраняват някъде. Уеб апликациите се разполагат на публичен уеб сървър по същия начин както документите и файловете. Вашият браузър сваля някои от файловете, използва ги, за да покаже съдържанието, което се опитвате да отворите и се осъществява непрекъсната връзка между компютъра и уеб сървъра. Тези сайтове са динамични и при тях автоматично се прави някаква обработка на информацията преди тя да бъде изпратена към браузъра.
 • Система за управление на съдържанието (Content management systems - CMS) – Това е вид хибрид между предните два типа и към него се отнасят повечето уеб апликации, които съществуват в днешно време. Технологията на уеб приложението се използва, за да се симулира събиране на документи/файлове. Ако четете блог, всеки пост в блога най-вероятно не е индивидуален файл. Апликацията извлича съдържанието на поста от базата данни и я изпраща на вашия браузър все едно е един единствен документ, а той я визуализира без да има каквато и да е разлика за потребителя.

Посещавайки един уеб сайт, се случват следните неща:

Браузър-уеб сървър комуникация

 1. Браузърът на вашия компютър изпраща заявка за отварянето на страница, документ или приложение към сървъра, на който се намира уеб сайтът. Основната част от тази заявка е URL адресът, който поставяте в адресната лента най-отгоре на вашия браузър.
 2. Уеб браузърът приема заявката и събира в едно всичко нужно, което трябва да изпрати обратно като отговор. Това може да е един единствен съществуващ файл, но може да е част от уеб апликация или може да е събран документ от една система за управление на съдържанието.
 3. Уеб сървърът отговаря на заявката с предоставяне на съдържание. 4.Вашият браузър показва съдържанието, което е изпратено като отговор.

За да управлявате един уеб сайт, който искате да се показва на потребителите в интернет пространството, ви трябва компютър свързан с Интернет, който да е способен да приема заявки, да може да предприема съответните действия и да връща отговор. Когато хората говорят за сървър за техния уеб сайт имат предвид точно това – физическите машини, които съхраняват файловете, необходими да се управлява един уеб сайт, заедно със софтуера, който се използва, за да се доставят тези файлове до всеки, който направи заявка за тяхното получаване.

На теория можете да поддържате един уеб сайт през вашия домашен компютър, но на практика това е не е толкова добра идея.

Като начало трябва да знаете как правилно да настроите вашия домашен сървър, за да можете да предоставяте съдържанието на един уеб сайт до крайния потребител, а това не е лесно изпълнимо. Освен това този компютър трябва да бъде непрекъснато включен към електричество и да има сигурна връзка с Интернет.

Дори да успеете да направите всички настройки и да подсигурите работеща инфраструктура, ще се сблъскате с друг проблем - вашият компютър не може да се справи с много потребители наведнъж – т.н. едновременни конекции. Ако няколко човека едновременно се опитат да заредят вашия сайт, вашата машина и интернет свързаността й ще достигнат своя лимит и страницата ви ще спре да работи.

how-to-set-own-server

По-добър вариант е да закупите собствен сървър, отколкото да поддържате вашия уеб сайт от личния си компютър. Сървърът е просто един по-голям, по-мощен, по-бърз и по-добър компютър. Този вариант има своите плюсове, но и своите недостатъци. Тези машини са изключително скъпи, не са user-friendly и трябва да се справите с техните сложни настройки и разбира се трябва да откриете достатъчно бърз и сигурен интернет доставчик, който да ви предостави надеждна връзка и голяма свързаност. Ако предположим, че се справите с всички тези трудности, ще се сблъскате с един много по-сериозен проблем – собственият сървър изисква последващо обслужване и управление – вие ставате системен администратор на вашата услуга. Вие трябва да се грижите за новите ъпдейти, промените, както и всички грешки и проблеми, с които може да се сблъскате.

За да се справите успешно с това начинание, ще имате нужда от много знания по системно администриране и време, което да отделите за поддържането на сървъра. Освен всичко това имайте предвид, че вие ставате съпорт на своя собствен сайт и при възникнал проблем няма да можете да се възползвате от възможността да се обадите на денонощната техническа поддръжка, която предлагат повечето хостинг компании и която ще ви съдейства и насочи при възникване на проблем.

В крайна сметка усилията, които ще отделите за настройването, обслужването и поддържането на един собствен сървър и проектите на него, ще ви струват време и пари, които ще спестите използвайки хостинг услуги от доверен доставчик.

Каква е работата на уеб хостинг компаниите?

Уеб хостинг компаниите решават проблемите, с които може да се сблъскате поддържайки един уеб сайт. Те са подсигурили сигурна и бърза връзка с Интернет и са закупили скъпите и големи машини, които са настроили, за да може вашата бизнес страница да работи безпроблемно и непрекъсваемо. На вас ви остава да използвате тяхната подсигурена инфраструктура, за да доставяте вашата бизнес страница до десетки интернет потребители едновременно.

Когато вие използвате един хостинг план, вие заемате част от сървърите на конкретната хостинг компания. Това ви дава правото да разполагате, хоствате на сървъра файловете и софтуера, които са нужни за нормалното зареждане на вашия сайт. За да направят нещата още по-лесни за вас, компаниите предоставят инструменти за управлението на вашата част от машината и за изграждането и поддържането на вашия уеб сайт.

Много е важно да разберете, че когато вие използвате услугите на една хостинг компания за вашия сайт, той не се намира някъде плаващ в друго измерение. Той е един сбор от истински, действителни компютърни файлове, разположени на една компютърна машина в една реална сграда. Къде се намира тази сграда и как изглежда самата машина зависи от това коя хостинг компания използвате и какъв тип хостинг услуга сте избрали. Използвайки чуждестранни хостинг компании почти никога не знаете къде се намира вашия сайт физически.

Обобщение

Уеб сайтът е сбор от файлове, които се намират на компютърна машина. За да може един уеб сайт да работи добре, един обикновен настолен компютър не е добър избор за неговото хостване. Това да инвестирате време и средства във ваш собствен специализиран сървър също не е добра идея, защото се оказва прекалено скъпо, сложно и прекалено трудно начинание.

Уеб хостинг компаниите предлагат бързи и мощни сървърни машини, за да може всеки, който желае да управлява сайта си, да може да го разположи на техните сървъри без да има някакво специално познание и без да се налага закупуването на скъпа техника.

Видове хостинг

Голямото разнообразие от предоставяни услуги и възможности често ви обърква, когато търсите подходящ хостинг план за вашите нужди. Ето защо, преди да си поръчате хостинг е добре да го съобразите с нуждите си, а и с възможностите на съответния хостинг план и изискванията на проекта, който ще разполагате на него.

Видове хостинг

В следващите редове ще научите:

 • Разликите между Споделен хостинг, наети сървъри и VPS ( Virtual Private Server - Виртуален частен сървър);
 • Какво е cloud, cloud server и облачен хостинг;
 • Какво е Managed хостинг – управляем хостинг;
 • Как да изберете най-подходящият за вас хостинг план.

Какво е Споделен хостинг

Споделен хостинг

Най-често използваният тип хостинг е споделеният. При споделения хостинг няколко потребители споделят един физически сървърен ресурс, който има достъп до мрежата. Всички сайтове на различните потребители се съхраняват на един и същи диск, обработват се от едно и също CPU и се доставят отново от един и същи уеб сървър. Това е и причината, споделеният хостинг да е ценово най-привлекателната услуга. Имайте предвид, че всички сайтове, на всички акаунти на конкретния сървър, се конкурират за едни и същи споделени ресурси.

Сървърите, които поддържат споделените хостинг планове са много по-мощни и по-големи от домашните компютри и могат да хостват хиляди сайтове и страници без проблем. Трябва да се има предвид, че ако даден сайт стане по-популярен и има нужда от допълнителен ресурс – споделеният хостинг вече няма да е подходящо решение за него.

Всяко зареждане на страница, всяко изображение и файлов актив трябва да бъдат обработени от уеб сървъра при заявка - когато някой ги изиска или иначе казано, когато потребител иска да зареди вашия сайт. Ако поддържате сложно уеб приложение или CMS (система за управление на съдържанието, Wordpress например), те ще изискват повече процесорна мощ от стандартната, за да комуникират с базата данни, да обединят съдържание в страницата и други подобни дейности. При еднократно извършване на изброените действия, нещата се случват моментално. Но умножено по стотици или хиляди посетители в рамките на няколко минути, има голяма вероятност сайтът да „падане“ или да се зареди по-бавно от нормалното. А знаете, че времето за зареждане на дадена страница е от решаващо значение, както за постигне на крайна цел (продажба например) , така и за класирането при органично търсене.

Ако уеб сайт с голяма посещаемост и генериране на по-голям трафик е разположен на същия сървър, където е разположен и вашият сайт има голяма вероятност да има проблеми със зареждането му или сайтът да падне. Ако сте собственикът на подобен популярен и генериращ огромен трафик сайт, е добре да помислите за решение различно от споделен хостинг.

Споделеният хостинг има и други недостатъци, като невъзможността за персонализиране на хостинг средата. Ако поддържате обикновена WordPress страница например, настройката на средата може да не е от огромно значение. Но ако се опитвате да стартирате по-сложен проект, като персонализирано приложение разработено със сложна структура, то тогава този недостатък може да ви създаде неприятности с инсталирането на необходимите зависимости.

Съществува риск вашият сайт да бъде засегнат, без значение колко защитен е той, ако някой от останалите сайтове, с които делите едно сървърно пространство, имат пропуски в софтуера, които го правят уязвими и предоставят възможност за зловредни атаки, които могат да засегнат и вас. IP адресът също е споделен с останалите сайтове на съответния сървър. Ако един от сайтовете използва акаунта си, за да изпраща спам имейли (непоискани търговски съобщения) или друг тип зловредни действия, то IP адресът на вашия сайт може да бъде блокиран от спам филтрите и да попадне в черен списък (black list). Като има голяма вероятност въобще да не разберете, че това се е случило с вас.

Споделеният хостинг е подходящ за сайтовете на малки до средни бизнеси, лични страници и блогове, стартиращи бизнеси и друг тип страници, чиито нужди се вписват идеално в ресурсите на споделените хостинг планове, а и цената му е достъпна. В споделените хостинг планове е включена и безплатна техническа поддръжка, което е предимство тъй като не се изискват задълбочени технически познания, за да използвате услугата.

Какво е Нает сървър (Dedicated Хостинг)

При Наетите сървъри (Dedicated хостинг) имате пълен контрол над целия сървър, който е физическа машина, предоставяйки много предимства. Те са малко по-сложни за управление, а също така и по-скъпи от споделения хостинг.

Наети сървъри

Когато имате пълен и директен достъп до сървъра, на който е качена вашата уеб страница, може да инсталирате всякакъв вид софтуер, който ви е необходим, да правите промени по операционната система или програмния език, както и да правите конфигурационни настройки и да създавате виртуални машини например в рамките на физическата такава. За някои приложения, като ERP или CRM системи на компанията ви или разработката на специализиран софтуер, ще ви е необходимо точно такова ниво на контрол.

Ключово предимство на Dedicated хостинга е в това, че вие сте единственият, който разполага с ресурсите на сървъра, за разлика от споделения хостинг. Това значително повишава скоростта и начина на представяне на вашия уеб сайт.

При наетия сървър може сами да определяте и избирате производителя, типа машина и ресурсите ѝ – дисково пространство, RAM памет, брой ядра, като всеки доставчик на услуга определя различни конфигурации, от които да избирате.

Поддръжката на наетия сървър, обновяването на софтуера, отстраняването на грешки при възникване на проблеми и конфликти, е отговорност на наемателя на оборудването.

Хардуерно, при наетия сървър, когато искате да надградите вашата машина или да се подмени даден компонент от нея, трябва да се свържете с доставчик на услугата, за да се изготви съответно оферта по вашето запитване и да се пресметне новата месечна такса за наем. Физически подмяната на компонентите се извършва от представители на хостинг компанията.

Какво е VPS (Virtual Private Server)

Някъде между виртуализацията на cloud сървъра и наетия сървър (един акаунт на един физически сървър) е разположен VPS хостингът. При този модел вие отново притежавате нает сървър, но този път машината е виртуална, а не физическа. При него един физически сървър се разделя на няколко независими една от друга виртуални машини. VPS хостингът предоставя пълен достъп и контрол над средата, както и при Dedicated сървърите. Това е изключително полезно, когато разработвате custom приложения или при модела SaaS (Software as a service - софтуер като услуга).

При виртуалните сървъри имате много повече достъп до сървърния ресурс, в сравнение със споделения хостинг. Докато различните виртуални машини са всички, които споделят ресурсите на сървъра, обикновено много по-малко от тях са на един физически сървър във VPS среда. Използвате много по-голяма част от общата изчислителна мощност и пропускливост/свързаност - количеството данни, което физически можете да изпратите през съответната мрежа, кабел и т.н. (bandwidth).

С използването на VPS се ограничават и проблемите със сигурността и защитата. VPS услугата имат свой собствен IP адрес и виртуализационен слой, което означава че сте изолирани от каквито и да било проблеми, които не са свързани с вашия сайт.

SSD VPS от ICN.Bg

SSD VPS от ICN.Bg е услуга, изцяло разположена върху Cloud инфраструктура и SSD дискове. Както при стандартния VPS, ресурсите са фиксирани и цената е определена на месечна база, т.е. услугата не е скалируема. Основната разлика със стандартния VPS е, че може лесно да е премине на друг план на VPS от ICN.Bg, без да се наложи миграция на файловете. В същото време услугата ще разполага с всички други предимства на Cloud технологията - бързина, надеждност и ефективност. SSD VPS от ICN.Bg e подходящ за всички потребители, чиито онлайн проекти не могат да се разположат на Споделен хостинг план от ICN.Bg, но не са чак толкова мащабни, за да се наложи преминаването на Нает сървър.

Какво е клауд хостинг

При наетите и VPS сървърите има шанс да достигнете физическите им лимити, ако уеб страницата ви генерира достатъчно много трафик или приложението ви не е достатъчно оптимизирано. Говорим за истинска машина с реални ограничения - колко памет може да използва, какъв обем от данни може да съхранява и с колко заявки може да се справи.

Cloud хостинг

Повечето сайтове не достигат този лимит и споделеният и VPS хостингът са напълно адекватни за техните нужди. Но за някои сайтове е типично да имат десетки хиляди посещения дневно, а други сайтове, с по-малък регулярен трафик, понякога получават непредвидено големи пикове на посещаемост, защото част от тяхното съдържание е станало достатъчно популярно или т.нар. вирусен ефект (viral).

Ето тук идва необходимостта от скалируема услуга, наречена cloud или Клауд хостинг. Може да се срещне под различни термини като клауд, клауд базиран хостинг, скалируем клауд базиран хостинг, хостинг с наето време или по заявка.

Какво е клауд хостинг? Клауд означава, че голям брой компютри са групирани заедно и при стартиране на дадена апликация, тя използва комбинирания изчислителен ресурс. Клауд хостингът е вид виртуализация, при която ресурсите са скалируеми и могат да се променят в зависимост от потребностите. При този вид хостинг, вашата виртуална машина не е част от няколкото разположени на един сървър, а е част от хиляди споделящи огромен обем от изчислителна мощ.

Еластичната услуга ви позволява много лесно да променяте ресурсите й, когато това е необходимо при това без downtime. Ключово предимство на тази услуга е, че не е необходимо да се притеснявате и обслужвате хардуер. Избирате дисково пространство, RAM памет и изчислителна мощ, които можете да променяте, в зависимост от нуждите си.

Този тип услуга е подходящa за сайтове, които имат различни обеми от трафик, най-вече извънреден. Добавя се допълнителна изчислителна мощ или се реорганизира това как е разположена виртуалната машина в системата, за да може всеки един сайт да работи оптимално добре.

Основно предимство на клауд хостинга е, че се заплаща само за ресурсите, които реално са използвани. Това е подходящо решение за разнообразни онлайн проекти – от блогове с голяма посещаемост, мобилни приложения, сайтове за новини, онлайн магазини с кратковременни периоди на рекламни кампании.

Някои клауд планове предоставят възможността да имате множество виртуални сървъра обединени в един акаунт. Полезно е за хора, които имат нужда от среда за разработка и многоетапно развитие, със сървър за разработка, тестване и реализиране на проектите.

Managed или Управляем хостинг

Ако имате нужда от техническите характеристики на VPS-а или наетия сървър, но нямате нужните технически познания да администрирате сървър, то може да се възползвате от услугата „управляем“ хостинг план.

управляем сървър

Managed или управляем хостинг е, когато вие наемете услугата, която е подходяща за вас, а хостинг компанията, от която сте я наели носи отговорност за управлението ѝ, поддържане на системата в изправност, своевременно обновяване на софтуера и отстраняване на възникнали проблеми или конфликти, мониторинг и други.

С този тип услуга, вие използвате възможностите на VPS хостинга, клауда или наетия сървър, с помощта и поддръжката на хостинг компанията и без да е необходимо да знаете в дълбочина всичко за системната администрация.

Друг тип управляеми хостинг планове са насочени към управлението на специфични приложения, като WordPress например и взаимодействието с тях е ограничено до една инсталация. Средата е конфигурирана така, че да осигури най-доброто преживяване с една заявка, но не можете да правите нищо по-различни от това. Това е подходящо решение, ако управлявате едно приложение, но значително ограничава гъвкавостта ви.

Специален хостинг

Стандартните хостинг планове покриват необходимите изисквания на голяма част от потребителите от гледна точка на технически параметри и ресурси. Разнообразието от стандартни хостинг планове конфигуриращи различни по големина параметри като изчислителна мощ, свързаност и функционалност е голямо и покрива нуждите на повечето бизнеси, търсещи такъв тип услуга. Ако създавате уеб сайт за себе си или за блога си, за бизнеса ви или за някоя организация, малко вероятно е да имате нужда от специфична хостинг среда.

Когато става въпрос за бизнеси, които изцяло разчитат на сайта си за реализиране на приходи, сложни онлайн проекти или пък големи организации, генериращи огромен трафик, е ясно, че те са съпроводени със специфични изисквания и нужди по отношение на хостинг плана си. Също така, тежките и персонализирани разработки и приложения изискват специфичен ресурс, различен от стандартните хостинг планове.

Подходящ тип решение в подобен род случаи е Docker хостингът. Docker е иновативна технология с отворен код. Създадена е на базата на контейнеризиращата технология, която позволява изключително лесното разработване, доставяне и пускане в експлоатация на приложения, без значение от инфраструктурата. Олекотеният принцип на работа ви позволява да използвате максимално капацитета на вашия хардуер. Docker хостингът ви прави напълно независими от средата, в която разработвате вашия онлайн проект, а обединяването в контейнери ви гарантира, че ще работи там където желаете да го стартирате.

Клаудът е правилният избор за повечето страници на средни до големи организации, онлайн магазини, сайтове на популярни марки и блогове. В зависимост от относителната големина на бъдещия трафик скалируемата услуга ще се справи безпроблемно с пикови обеми от трафик.

Как да изберете подходящ хостинг план

Сравнение на видове хостинг

Споделеният хостинг е подходящ за лични блогове, сайтове на малки до средни компании и други нетехнологични бизнеси. Не е подходящ избор за бизнеси, които основно разчитат на приходи от уеб страницата си или за компании, с голям трафик към сайта си. За сериозните софтуерни разработки споделеният хостинг също не е удачен избор.

Клаудът е правилният избор за повечето средни до големи организации, онлайн магазини или популярни сайтове и блогове. Изключително подходящо решение е ако размера на трафика ви е вариращ и със сигурност имате нужда от скалируемо решение, което ще е способно да поеме и обработи големи обеми неочакван трафик. При стартиране на онлайн бизнес или пускане на сайт на популярен бранд, клауд хостингът е услугата, която трябва да търсите.

Наетите сървъри са вашето решение ако имате познания по сървърна администрация и непреодолимо желание да стартирате приложение без виртуализационнен слой.

VPS, клауд или нает сървър - всички те могат бъдат и управляеми. Може да ги срещнете и под формата на managed VPS, managed cloud и managed сървър. Всяка една от тези услуги може да бъде подходяща за вас, ако имате нужда от техните параметри, но нямате нужните технически познания, за да ги управлявате сами.

Какво купувате, когато заплащате за уеб хостинг услуги?

Уеб хостингът е нематериална абстрактна услуга. Няма да можете реално да я видите или докоснете. Ето защо много често се смята, че всички уеб хостинг планове са еднакви или че уеб хостингът не е услуга, за която си струва да се плаща. Това схващане обаче е погрешно.

Какво включва хостинга

Изключително евтините уеб хостинг компании разчитат на тази неяснота, за да ви внушат, че е нужно да платите само няколко долара на месец, за да получите качествени услуги и че по-високите цени от други хостинг компании не са оправдани. От друга страна, хостинг компании с много високи цени на техните услуги използват недобрата осведоменост на потребителите, за да им предложат обикновени хостинг планове на прекалено високи цени.

Когато един човек избира хостинг компания за своите онлайн проекти, винаги трябва да проверява какво включва услугата, за която ще плати и кои са допълнителните екстри, които иска да използва, за които трябва да отдели допълнителен капитал. В повечето случаи се получава така, че заплащайки за споделен хостинг при един доставчик с по-ниски цени на плановете, доплащате за нужните ви ресурси или допълнително полезни екстри и така парите, които в крайна сметка давате за това да хостнете сайта си, достигат значителни суми, които не сте предвидили в началото.

За да можете да се възползвате максимално от вашия уеб хостинг и да разберете различните ценови схеми, които са налични, е добре да знаете какво точно купувате, когато заплащате за уеб хостинг услуги и за какво компанията харчи вашите пари. Тази осведоменост ще ви помогне при избора ви на правилния план за вашия бизнес.

Сървъри

Въпреки че няма да го видите, един от най-големите разходи за уеб хостинг компанията е физическото оборудване – самите сървъри, на които се съхраняват всички данни. Те са много бързи и мощни машини, които съхраняват, хостват вашите сайтове, приложения и данни.

Едно от многото неща, които премиум хостинг доставчиците правят, за да подобрят своите услуги, е използването на по-добро и по-скъпо оборудване. По-бързите машини означават по-бързи уеб сайтове, а това е добре за вас и за посетителите на вашия уеб сайт.

Дата центрове

Сървърите трябва да са разположени някъде, затова един допълнителен разход е и физическата сграда, където са локализирани. Дата центровете представляват големи сгради, които дават дом на стотици и дори хиляди сървъри едновременно.

Тези сгради и оборудването в тях трябва да бъдат охлаждани, да бъдат поддържани и охранявани, за да се осигури нормалната работа на сървърите в тях. Също така дата центровете използват много електричество и освен това трябва да се намират на място, където е възможен достъпа до бърз интернет с висока свързаност. Дата центровете биват различни видове и класове. Най висок клас са Tier 3 и Tier 4 дата центровете, които гарантират почти нулев даунтайм на оборудването, разположено в тях.

Софтуер

Въпреки че много от софтуера, който се използва в уеб хостинга, е с отворен код, не целият е такъв. Един от най-силните примери за това е най-популярния контролен панел за управлението на вашия уеб хостинг акаунт – cPanel. Това е патентован софтуер, който трябва да се лицензира и да бъде заплатен. За всички наши клиенти на споделени хостинг планове cPanel контролният панел е напълно безплатен. Благодарение на него можете лесно и бързо да управлявате хостинга си в user-friendly среда и без да се налага да имате специфични технически познания.

Ако имате нужда от Windows хостинг план (ASP.Net), повечето софтуер, от който имате нужда, е патентован и трябва да бъде заплатен лиценз за неговото ползване. Това е една от основните причини в повечето случаи Windows хостингът да бъде по-скъп от Linux хостинга или да не притежава същите параметри и безплатни екстри.

Ето защо ви препоръчваме да използвате Linux хостинг и да заявите Windows хостинг план само ако имате специфична нужда от такава платформа. Повечето хора нямат такава нужда.

Интернет свързаност

Уеб хостинг компаниите не са доставчици на интернет услуги – те трябва да закупуват интернет свързаност по същия начин, по който и един офис или дом и да осъществяват своята дейност посредством чужда мрежова инфраструктура.

Интернет услугите, които те използват, струват значително по-скъпо от тези, които вие заплащате за вашия дом или офис. Това е така, защото уеб хостинг дата центровете имат нужда от по-голяма бързина и достатъчна свързаност, в много пъти повече от тази, която ползвате всекидневно. Интернет услугите, които се използват, трябва да подсигуряват десетки хиляди сървъри едновременно, към които се изпращат милиони заявки едновременно.

Съпорт/Техническа поддръжка

Техническата поддръжка е едно от основните изисквания, които потребителите имат към избраната от тях хостинг компания. При появата на проблем с вашия сайт, вие ще искате да се обадите на своя хостинг доставчик и да получите бърз и адекватен отговор. Също така когато искате да изпратите имейл със запитване към компанията, ще очаквате навременна реакция и съдействие. За да може това да се случи, компанията, която сте избрали трябва да има отлично ниво на съпорт.

Съпортът включва не само екип от технически специалисти, но може да дойде под формата на FAQ база данни (често задавани въпроси), база със статии относно най-важните неща, които трябва да знаете, детайлни ръководства, телефонна поддръжка, имейл поддръжка или тикет система.

Когато избирате хостинг компания за вашите онлайн проекти, винаги проверявайте дали избраният хостинг доставчик има 24-часов ежедневен съпорт, който да обслужва клиентите си без забавяне. Това е много важно за поддържането и нормалната работа на всички ваши критични системи.

За разлика от България, където потребителите получават безплатна техническа поддръжка и бърз отговор на задаваните от тях въпроси, в чужбина включването на активен съпорт е често обвързано с повишената цена на хостинг плана. Защо това е така? Зад отдел Техническа поддръжка стои квалифициран технически персонал, който е подготвен за вашите въпроси и е винаги готов да ви насочи и съдейства. Неговото обучение и работа са свързани с по-големи разходи на доставчика и оттам повишена цена на хостинг услугата.

ICN.Bg е най-голямата хостинг компания в България и е хостинг партньор на малки и големи бизнеси. Винаги можете да разчитате на 24/7 техническа поддръжка, надежден, сигурен и бърз уеб хостинг, първокласни хостинг услуги, безплатен ежедневен бекъп и cPanel контролен панел за всички наши клиенти на споделен хостинг, безплатно интегриране на технологията Cloudflare, Tier 3 обезпеченост на сървърите ни, винаги най-новото от света на хостинг технологиите, както и гаранция за качество и надеждност на предлаганите от нас хостинг услуги.

Използвайки услугите на хостинг компания ICN.Bg, можете да разчитате на:

 • 24/7 надеждна техническа поддръжка, бърза реакция и професионализъм;
 • Имейл съпорт;
 • Телефонен съпорт;
 • База от статии с детайлни ръководства, технически казуси и техните решения на http://my.icnhelpdesk.net/;
 • Тикет система;
 • Help секция с често задавани въпроси на https://icn.bg/bg/help/
 • Постоянен мониторинг на сървърите и проактивни действия при индикация на възможен проблем.

Всички клиенти на споделен хостинг получават безплатна техническа поддръжка, която включва поддържането на нормалната работа на сървърите – постоянен мониторинг на машините, своевременна реакция на техническите лица, администриране на машините и съдействие при възникнал проблем с вашия хостинг план.

Докато при споделения хостинг мониторингът на сървърите се извършва от нас и е включен в цената на услугата, при други хостинг услуги, като Cloud, VPS или нает сървър клиентът има грижата да поддържа и управлява своите системи.

Можете да разчитате на допълнителните платени услуги, които предлагаме:

 • Сървърен мониторинг;
 • Почасова техническа поддръжка;
 • Абонаментната техническа поддръжка;
 • 24/7 Moниторинг на cloud/нает сървър;
 • Proactive Server Monitoring.

Можете да се запознаете подробно с тези допълнителни услуги тук.

Съвет: Не търсете най-ниската цена

Можете да прегледате всички налични хостинг планове и да изберете най-евтиния, приемайки, че те всичките са горе-долу едни и същи. Друга честа практика е да се избере най-скъпата услуга, защото тя би трябва да е най-добрата.

Нито един от тези методи не е добър начин да се избере надежден хостинг план, който да отговори на вашите изисквания.

Един по-добър начин е да помислите какво точно искате от вашата уеб хостинг компания, какъв тип уеб хостинг ви е нужен и след това да сравните няколко плана, които удовлетворяват вашите най-важни изисквания. Също така винаги търсете и четете мнения и отзиви за хостинг компаниите, които сте селектирали.

След като сте стеснили кръга с доставчиците, които отговарят на вашите нужди и сте елиминирали компаниите с лоша репутация или неоправдано високи цени, ще останат само няколко хостинг плана със сходни характеристики и цени.

Обобщение

Цената за хостинг не винаги е добър индикатор за качество. Има множество подходящи, евтини уеб хостинг компании. Премиум уеб хостинг услугите – с бързи процесори, по-добра свързаност, по-нисък downtime и по-високо ниво на техническа поддръжка – изискват повече средства за това да бъдат осигурени тези условия и затова е нормално да струват повече.

Вместо да купувате изцяло базирайки се на цената, е най-добре да започнете да търсите от кои характеристики и ресурси имате нужда и да откриете хостинг доставчиците, които ги предлагат.

Характеристики на Уеб Хостинга

Скорост

Важно е уеб сайтът да се зарежда максимално бързо. Ако посетителите на вашата страница трябва да чакат дълго време, за да се зареди тя, ще останат разочаровани и е възможно да не се завърнат повече. Освен това, Google отчита скоростта на страницата като част от общата оценка за качествения ѝ рейтинг, така че бавната страница убива вашата SEO оптимизация.

Различни фактори оказват влияние върху скоростта на сайта и само някои от тях са свързани с хостинга. Например, при споделения хостинг не само хардуера е от значение за бързината, с която ще се обработят заявките, но и цялостната употреба на системата. Бърза система, която поддържа 1000 разнородни уеб страници, може да бъде по-бавна от една система със средна бързина, която поддържа само един сайт. Основен фактор, влияещ на скоростта на зареждане е и до колко е оптимизирани приложението ви.

Специфичните неща, които могат да повишат скоростта на хостинга са:

По-бърз хостинг

 • SSD дискове – значително по-бързи от стандартните HDD дискове;
 • Локация на дата центровете – колкото по-близко е дата центърът до локацията на вашите потребители, толкова по-бързо ще се зарежда страницата ви. Например, ако основните ви потребители живеят в България, то тогава изберете хостинг, чиито дата центрове са разположени на територията ѝ;
 • CDN или мрежи за доставяне на съдържание. CloudFlare е подобен тип услуга, която значително повишава скоростта на сайта, оптимизирайки зареждането на съдържание, снимки и други ресурси, свързани с бързината на сървъра;
 • Имайте предвид, че скоростта, с която се зарежда сайтът, освен максимално бърза, трябва да бъде и постоянна.

Всичко, което правите със сървъра си ще се отрази неминуемо върху скоростта на сайта. Оптимизирайте своевременно кода на страницата си, намалете употребата на разнообразни плъгини, които не са up-to-date, използвайте релевантни инструменти за кеширане на съдържанието и задължително имплементирайте CDN (мрежа за доставяне на съдържание) .

Bandwidth/ Свързаност

Свързаността е количеството данни, което физически можете да изпратите през съответната мрежа, кабел и т.н. от вашия сайт към крайните потребители за точно определен времеви период – обикновено на месец.

Ако поддържате личен блог или сайта на малък до среден бизнес и не очаквате непредвидено голям трафик, това което ви предлага стандартния хостинг план като „неограничен трафик“ ще е напълно достатъчен.

При изграждането на големи сайтове, които се очаква да имат огромна посещаемост всеки ден, изискването на допълнителна пропускателна способност е необходимост, но се заплаща допълнително.

Анализирайте трафика си, за да можете да прецените каква свързаност ще ви е необходима и да съобразите хостинг плана си с това. В противен случай, при стартиране на нов проект, за който не сте сигурни колко точно трафик ще преминава, е удачно да предвидите хостинг плана си и какво е заложено в него в тази връзка.

В крайна сметка, намаляването на пропускливостта, която ви е необходима за нормалната работа на сайта, зависи от вашата активност, намаляване на излишни активности и как оптимизирате софтуера си.

Storage/ Съхранение на данни

Предлаганите хостинг услуги много често са с точно определени параметри, които не трябва да надвишавате. Такъв параметър е и пространството, в което се съхраняват всички ваши данни. Стандартните споделени хостинг планове предлагат напълно достатъчно дисково пространство, на което блог или малък фирмен сайт спокойно могат да съхраняват данните си.

При по-големи проекти, в които е необходимо да съхраните изображения с голяма резолюция, музикални и видео файлове, ще е необходимо по-голямо дисково пространство от стандартно предоставените, като файловете на самата страница, както и съдържанието и не изискват кой знае колко пространство.

При създаване на сайт, в който планирате да публикувате голямо количество снимки или онлайн магазин с голям брой продуктови снимки със сигурност ще имате нужда от по-голямо дисково пространство – например няколко терабайта.

Скалируемост

Проблема при стартирането на нов уеб сайт или онлайн проект е, че в самото начало не знаете какви ще са специфичните ми нужди в бъдеще, за да изберете правилното хостинг решение. За това, изключително важно е, когато проучвате за уеб хостинг услуга да разберете има ли възможност за ъпгрейд или скалиране и каква е тя.

Възможно ли е например, ако стартирате със споделен хостинг план, след значително увеличаване на трафика да преминете на VPS хостинг без каквито и да било проблеми и счупвания.

Важно е да сте сигурни, че вашият хостинг план, че ще успее да се справи с различните етапи на развитие на вашия сайт, пиковете на трафика, както и да има възможност за ъпгрейд. Дори и да планирате да използвате конкретен хостинг план за вашия сайт, е хубаво да погледнете опциите за преминаване от хостинг план към VPS, както и да съпоставите цената на VPS и споделения хостинг и да прецените дали няма да е по-разумно още на ранен етап да си вземете VPS и да оптимизирате максимално разходите си. Когато избирате хостинг компания, е препоръчителна тя да предлага голяма гама услуги, а не само споделен хостинг.

Проучете внимателно и технологичното оборудване на компанията и на какво ниво е, това със сигурност ще е от значение за качеството на предлаганите услуги.

Технология

Ако смятате да използвате PHP приложения като WordPress, Drupal, Joomla, Magento, Zen Cart и други подобни софтуери, то тогава подходящ хостинг план съобразен с нуждите на платформата ще ви свърши чудесна работа. Налични са LAMP софтуерните пакети и се поддържат ефективно.

Може да си навлечете проблеми с малко по-екзотични проекти – създаване на приложение на Ruby on Rails(език за програмиране) или използване на MongoDB(база данни), например. Популярни избор сред програмистите, но не е подходящ за споделен хостинг план. Но, иновативните хостинг компании предлагат подходящи решения – Docker хостинг.

Добрата новина е, че масово блоговете и бизнес сайтовете се изграждат на CMS платформи, които вървят изключително добре на различните споделени хостинг планове. За всички онлайн проекти извън стандартните, технологиите предлагат различни възможности.

Достъп/ Контролен панел

С помощта на контролен панел можете да управлявате хостинг акаунтите си, като можете да го отворите по много и различни начини. ICN.Bg предлага безплатен cPanel за всички потребители на споделен хостинг.

Друг начин, по който да достъпите файловете си и да ги управлявате, е с помощта на FTP достъп.

SSH е начин за достъп, който ви дава възможност за криптирано предаване на данни към сървъра с помощта на команден порт, който е хубаво да имате, дори и да не планирате да го използвате.

В контролния панел ще откриете софтуер, който е инсталиран върху сървъра и чиято цел е да автоматизира инсталацията на различни скриптове и полезни приложения. Такъв auto installer е Softaculous. С негова помощ може да инсталирате различни приложения като Wordpress, Joomla, Magento, phpBB и много други само с един клик. Софтуерът разполага и с опция за извършване на backup.

Поддръжка

Техническата поддръжка или още 24/7 съпорт е задължителен. Трябва да сте сигурни, че имате на разположение технически лица, които могат да ви помогнат при нужда. Дори и при най-поддържаните уеб страници се случва по нещо, което изисква намесата на техническо лице и наличната техническа поддръжка ви гарантира своевременна намеси при необходимост.

На разположение имате системни администратори и технически лица, които гарантират за нормалната работа на вашата услуга.

Как работи сървърът?

Много важно е да разберете как работи сървърът, който хоства вашия сайт. Това ще ви помогне, не само да разберете как точно се съхраняват вашите данни, но и ще добиете представа за какво използвате ресурсите, които сте закупили и какво означават компонентите на всеки хостинг план.

Какво ще научите в тази глава?

 • Какво са операционна система, уеб сървър, база данни и езици за програмиране?
 • Кои са най-популярните OS (операционни системи), уеб сървъри, бази данни и езици за програмиране?
 • Каква е разликата между сървър и уеб сървър?
 • Какво е LAMP (LAMP stack)?

Сървър

Сървърът е просто компютър! Когато говорим за хостинг сървър, трябва да се наблегне на факта, че той не е нещо много по-различно от вашия персонален настолен компютър или лаптоп. Сървърите обаче са много по-мощни и сложни за администриране машини, но в същността си като логика те са същите като компютрите, които използваме всекидневно.

Освен да бъдат много по-мощни, тези машини имат и много бърза връзка с Интернет, за да могат потребителите да достъпят сървъра по всяко време.

Операционна система на сървъра

Операционната система (ОС) е основния интерфейс между приложенията, потребителите и физическата машина. Вие използвате операционна система ежедневно, дори без да се замисляте.

Вашият персонален компютър е с операционна система Windows или Linux, ако имате Mac, използвате OSX. А вашият телефон най-вероятно използва Android или iOS.

Също както вашия домашен или офисен компютър, сървърът има нужда от операционна система. Най-често използваната операционна система за сървъри е Linux.

Ако не сте запознати с Linux или сте чували за трудностите, с които се сблъскват потребителите на своите персонални компютри, използвайки тази операционна система, не се притеснявайте. Докато много малко хора използват Linux у дома или в офиса, Linux е абсолютен стандарт за сървърите. И освен това се използва много по-лесно за администрация на вашия хостинг отколкото ASP.net/Windows. Уеб хостинг компаниите предлагат контролни панели и инструменти за управление и инсталация, за да не се налага да разбирате изобщо от Linux и да можете успешно да се справите с администрацията на вашия уеб хостинг.

Някои хостинг планове предлагат сървъри работещи на операционната система на Windows за сървъри – ASP.net. Не се обърквайте. Дори да използвате Windows у дома, това не е причина да го използвате и за сървърна операционна система. Няма никаква истинска ползва от това да я употребявате и на двете места.

Единствената причина да искате да използвате Windows за вашия сървър е само ако имате нужда от него. Например, за да пуснете патентован софтуер, като .NET, ASP или Microsoft Silverlight, които просто няма да тръгнат под Linux.

За всичко останало – WordPress, Drupal, Joomla, всяко едно приложение написано на PHP, всичко изградено на Ruby или Python – Linux е перфектната операционна система.

Уеб сървър

Съществува известно объркване на термините „сървър“ и „уеб сървър“.

Уеб сървър

Сървърът се отнася до физическата машина, компютърът, който съхранява файловете на вашия уеб сайт и базата данни. Уеб сървърът е софтуерната програма, която е отговорна за обработването на заявките през Интернет. Може още да се нарече уеб сървърна програма или софтуер.

Когато напишете един URL в адресната лента на вашия браузър, тя се превръща в заявка, която се прехвърля на компютъра, който хоства уеб сайта, който търсите. Уеб сървърът обработва заявката. Той я чете, разбира кои други приложения трябва да се задействат или да се даде достъп до определени файлове и след като това се изпълни, се изпраща отговор обратно към браузъра. Отговорът, който най-често се изпраща, е страница от уеб сайта, който търсите. Уеб сървърният софтуер работи като медиатор между Интернет и файловете на сървъра.

Най-често срещания уеб сървър е програма с отворен код наречена Apache. Ще я откриете в повечето хостинг планове, както и във всички хостинг планове на ICN.Bg. Има няколко други алтернативи, една от които е nginx. Ако използвате Windows операционна система за вашия сървър, можете да използвате IIS – уеб сървърен софтуер. Apache, nginx, както и IIS са уеб сървърни софтуерни програми, които от хостинг компания ICN.Bg поддържаме за всички наши клиенти на споделени хостинг планове.

Ако приложенията, които искате да управлявате, нямат някакви специфични нужди, Apache е перфектен избор за уеб сървърна програма.

Система за управление на бази от данни

Повечето уебсайтове (но не всички) изискват система за управление на бази от данни, за да могат да съхраняват съдържание и всяка друга информация. Това може да бъдат блог постове, страници, информация за продукти, данни на клиенти и всяко друго съдържание в зависимост от типа уеб сайт.

Най-често използваната система за управление на бази от данни е MySQL. Това е един много мощен софтуерен инструмент за управление на сложни релационни бази от данни.

MySQL е най-честия избор за управлението на най-популярните системи за управление на съдържанието (CMS системи) – WordPress, Drupal и Joomla. Също така поддържа и множество платформи за онлайн търговия, website builders, системи за изпращане на месечни бюлетини и приложения за социални мрежи.

Има и други системи за бази данни, които се използват от определени приложения и можете да срещнете някои от тях, ако правите нещо специфично.

Например PostgreSQL е също RDBMS (релационна система за управление на бази данни), чиято функционалност наподобява MySQL и често се използва в комбинация с езика за програмиране Ruby on Rails. Така че ако имате нужда от такава структура/ framework базирана на Ruby on Rails, ще трябва да откриете хостинг план, който да я поддържа.

ICN.Bg предлага безплатно PostgreSQL за своите клиенти на плановете Бизнес и Стандарт и MySQL за всички планове на споделен Linux хостинг.

Скриптови езици

Повечето (но не всички) уеб сайтове са динамични по някакъв начин. Говорейки за базите данни и уеб сървърния софтуер, става ясно, че трябва да съществува някакъв софтуер, който да изведе съдържание от базата данни и да го изпрати на уеб сървъра. Това се изпълнява от различните приложения, като например системите за управление на съдържанието (CMS).

Без значени дали е обикновена блог платформа, сложна CMS система, сайт за електронна търговия, система за управление на проекти, уеб сайтове с интерактивни функции и динамично съдържание, всичко това са компютърни програми и те трябва да бъдат написани на език за програмиране. Не трябва да знаете този език, за да използвате програмата, но вашият уеб хостинг сървър трябва да го „знае“, за да могат вашите приложения да работят.

Най-популярният език за програмиране за динамични уеб апликации е PHP и ще видите, че по-голямата част от уеб хостинг доставчиците го поддържат. Ако трябва да използвате апликация или да разработите апликация на друг език (например Ruby или Python), трябва да проверите дали избраната хостинг компания го поддържа.

Освен PHP, Ruby и Python, хостинг компания ICN.Bg поддържа и езиците CGI, ASP.NET AJAX Framework, Flash и други. Можете да се запознаете с всички езици за програмиране, които нашите сървъри поддържат тук.

LAMP / LAMP Stack

LAMP е акроним на Linux, Apache, MySQL и PHP. Linux е най-използваната операционна система за уеб хостинг, Apache – за уеб сървър, MySQL – за управление на базите данни, а PHP - за приложенията. Тези 4 технологии често се наричат “LAMP stack“ или LAMP.

LAMP представлява съвкупност от софтуерни продукти и е предназначена да предостави всичко необходимо за функциониране на всяко уеб приложение, сайт или друг онлайн проект. Хостинг компания ICN.Bg поддържа целия LAMP пакет, както и много други приложения, безплатни софтуери и полезни инструменти, които да улеснят и подобрят вашето уеб хостинг преживяване.

Модули

Някои приложения изискват специфични модули или плъгини, за да се използва пълната им функционалност. Две от най-използваните приложения, които изискват допълнителни елементи, са уеб сървъра и езика за програмиране.

Например, ако искате вашата апликация да има ясни URL-та (четими URL-та, а не компютърно генерирани кодове), вашето приложение ще изисква Apache mod_rewrite модула. Ако вашата апликация извършва повече работа на сървъра, свързана с обработката на изображения, може да ви трябва GD Graphics Library за PHP.

Какво са версиите?

Всички тези инструменти имат различни издадени версии през годините, например PHP 4.4 и PHP 5.2. Повечето уеб хостинг доставчици използват последната версия за всяка технология, като поддържат и по-стари версии на различните скриптови езици. ICN.Bg поддържа на своите сървъри всички най-използвани и най-нови версии на PHP и се стремим да внедрим специално за нашите клиенти всички най-нови версии на скриптовите езици и всички други модули, технологии и апликации, които ще подобрят уеб хостинг преживяването ви.

Обобщение

Сървърът е компютър (физически или виртуален), който поддържа уебсайтове. Върху този компютър са разположени серия от взаимосвързани софтуери, които управляват вашия сайт.

Софтуер задвижващ хостинга

Следните два елемента са абсолютно задължителни:

 • Операционна система;
 • Уеб сървър.

Ако правите нещо друго, освен да предлагате статични файлове, ще ви трябват и:

 • База данни
 • Програмен език

Най-честият избор за тези четири елемента е LAMP съвкупността от софтуерни продукти - Linux (операционна система), Apache (уеб сървър), MySQL (база данни), PHP (програмен език).

Винаги проверявайте дали хостинг доставчика, който сте избрали, поддържа нужните технологии за нормалната работа на апликациите, които смятате да използвате.

WordPress хостинг

Ако създавате уебсайт за първи път, WordPress е подходяща опция. Лесен е за употреба, особено за начинаещи, почти винаги е интегриран в стандартните хостинг планове и предоставя огромна платформа за самообучение в създаването и разработката на уеб сайтове. WordPress е изключително интуитивен, гъвкав и мощен инструмент. Поради тази причина сме създали специален Wordpress хостинг.

WordPress хостинг

WordPress споделен хостинг

Много голям процент от WordPress сайтовете се хостват на споделен хостинг, чиито планове са оптимизирани за инсталирането и стартирането му. От основна техническа гледна точка, относно настройките и изискванията, споделеният хостинг пасва идеално.

Споделеният хостинг не е особено удачен избор за сайтове с голям трафик и натоварване. Това важи с особена сила за динамичните CMS. Всеки преглед на страница изисква заявка към база данни и тълкуване на поне един или повече PHP скриптове. Когато има пик на трафика, това може да изчерпа капацитета на споделения ви хостинг, особено ако сайтът ви е с много плъгини или е с лошо разработен дизайн.

Ето защо споделеният хостинг е подходящ за малки до средни по големина сайтове, лични блогове и страници.

Скалируем клауд за Wordpress

За големи или по-сложни сайтове на WordPress, които със сигурност поемат огромно количество трафик, скалируемите клауд услуги са най-добрият избор. Притежавайки повече място и повече контрол над хостинг средата, ще е от голяма полза, да не говорим за повишаването на скоростта и свързаността (bandwidth). Със скалируемата услуга не е необходимо да се притеснявате за каквито и да било ограничения, както е при споделения хостинг.

Как да имате възможно най-добрия WordPress

Без значение дали сте на споделен хостинг план или на най-скъпия управляем клауд хостинг, има редица стратегии, които ще подобрят ефективността на вашия WordPress и хостинг план.

Поддържайте основната версия на WordPress и плъгините, които са инсталирани ъпгрейднати до последната възможна версия

Най-често срещаните проблеми със сигурността на WordPress (WP) се срещат при хора, които не са обновявали версиите на WordPress-a си и съответните приставки. Основната причина за това, хората да не актуализират WP си, е притеснението, че ще имат проблем със съвместимостта. По-скоро до проблеми може да доведе това, че не сте актуализирали на време основната версия и нейните приложения.

Използвайте приставки, които имат голяма потребителска база и активно са в процес на разработка

Голям принос за проблемите със съвместимостта са плъгините, които вече не се поддържат и са извън процес на разработка. Ако даден софтуер не реализира нови версии, е само въпрос на време преди новия ъпдейт на WordPress ядрото да въведе някои несъвместимости. Това е още по-вероятно, ако кодът на плъгина не е написан добре, което често се случва с недостатъчно използваните и недоразвити плъгини.

Голямата потребителска база гарантира, че даден плъгин ще продължава да бъде поддържан и доразработван. Дори и ако разработчика му реши да напусне проекта, голямата потребителска база ще предостави възможност някой друг да го вземе и да продължи да прави ъпдейти и да добавя нови характеристики. Друго предимство на голямата потребителска база е, че дори даден плъгин да не е поправен/ fixed, има доста голяма вероятност, някой от потребителите вече да е го поправил или да е намерил друго работещо решение.

Регулярен бекъп на кода и базата данни

Значително голям брой хора не правят регулярен бекъп на тяхното WordPress съдържание или файлове. Понякога нещо се обърква без да очаквате – най-добре е да имате резервно копие.

Ако генерирате правилен и сигурен бекъп на вашето съдържание и файлове, то може да спрете да се притеснявате, когато решите да правите ъпдейти. Дори и нещо да се счупи, винаги може да върнете бекъпите. WordPress сам по себе си ви напомня да направите резервни копия на сайта си преди какъвто и да било ъпдейт.

За да сте още по-сигурни в това, че имате бекъп файлове, проверете хостинг компанията дали не предлага автоматичен бекъп към техните хостинг планове със специализиран софтуер като R1Soft – backup software.

Не хоствайте собствените си видеа

Само защото платформата на WordPress ви позволява да качвате и вграждате видеа, не означава, че трябва да го правите. Видеата използват голяма част от дисковото пространство и от пропускливостта, така че доста бързо ще изчерпате възможностите на вашия хостинг план.

Видеата изискват конвертиране в различни размери и резолюции, за да работят еднакво добре на разнообразието от дисплеи и качество на интернет връзката. Това е допълнителна работа и трябва да имате достатъчно пространство, за да ги съхранявате.

Ако искате видеото ви да е публично достъпно, то тогава YouTube канала е удачно решение. Лесно можете да копирате кода на видеото и да го вградите във вашия сайт.

Ако видеата са сериозна част от вашия бизнес, то тогава гарантирано трябва да се обърнете към решения от типа на клауд хостинга или VPS.

Cloud Computing / Изчисления в облак

Какво ще научите в тази глава?

 • Какво е Cloud computing?
 • Какво е IaaS, PaaS и SaaS?
 • Какво значи да се „качите на облака“?
 • Какво е cloud хостинг?

Какво е cloud computing?

Cloud computing е метафора, която се опитва да представи абстрактно сървърна виртуализация на едно оборудване към множество виртуални машини. Това, което терминът описва, е идеята за виртуализирана компютърна сила, която действа върху клъстърен хардуер, организиран по такъв начин, че изчислителната сила става необходимост като електричеството или водата. Идеята е, че можете да използвате от нея толкова колкото ви е необходимо и да заплатите само това, което сте употребили. По същия начин както електроснабдителната и водопреносната мрежи, вие не се интересувате от това от къде точно идва тази изчислителна сила – това е работа на доставчика на cloud услуги.

Cloud-ът е вид виртуализация, която е скалируема, т.е. еластична – лесно могат да се променят ресурсите – да се увеличат или намалят. Cloud хостингът позволява пълен контрол над услугата – можете да инсталирате всякакъв софтуер и при нужда да променяте ресурсите. Тук потребителят не се сблъсква с хардуера, който стои зад cloud-а.

Какво имат предвид хората, когато говорят за Cloud-a?

Cloud-ът изглежда по този начин: множество сървъри са клъстерирани (събрани) заедно, за да могат да работят като един свръхмощен компютър. След това се разполагат виртуални машини върху този клъстър.

От гледна точка на бизнеса cloud може да значи едно от следните неща:

 • Инфраструктурата като услуга (Infrastructure as a Service - IaaS). Това се случва, когато компанията притежава самия хардуер, масив от клъстерирани сървъри и може да осигури достъп до виртуални машини, виртуални дискове и други основни изчислителни ресурси.
 • Платформата като услуга (Platform as a Service — PaaS). При този вид клауд доставчикът на услугата предоставя работеща система с операционна система и уеб сървър върху виртуална машина и ги предоставя на клиентите си за техните изчислителни нужди. PaaS осигурява на програмистите една сигурна среда за разработването на техните приложения и услуги на изцяло разположена в интернет пространството платформа, към която доставчикът е осигурил нужните инструменти.
 • Софтуер като услуга (Software as a Service — SaaS) – В този случай се предлага на крайния клиент използването на приложение и хоства платформата, върху която то се намира. Dropbox, Google Apps и други уеб апликации са пример за такъв тип услуги.

Прехвърлянето на Cloud хостинг или да работите в облака просто означава да съхранявате данни или да управлявате приложения на нечие чуждо клъстърно оборудване. Най-силното предимство на cloud инфраструктурата е, че данните се хостват на система за централизирано съхранение (SAN), която гарантира автоматична миграция на данните при възникване на хардуерен проблем.

Хостинг компания ICN.Bg внедри Cisco UCS архитектура за нуждите на своите клиенти в своята Cloud инфраструктура. Уникалното съоръжение дава възможност да те да се възползват от практически непрекъсваема услуга с неограничен ресурс подсигурен от най-висок клас CISCO UCS блейд сървъри.

Проблемът с Cloud-a като метафора

Лесно е да се мисли за cloud-а като някаква безплътна база от компютърни ресурси. Проблемът е, че това е много далеч от истината. Cloud инфраструктурата е съставена от физически машини, с физически кабели и физически дискове.

Cloud-ът и вашия бизнес

Прочели сте за „cloud computing“-а и това, че в него е бъдещето на информационните технологии. Сега вие имате като задача да разберете какво е това и какво трябва да направите, за да използвате неговите предимства във вашия бизнес. Как да се включите в това така наречено „cloud computing“ течение?

Cloud хостинг

Много уеб хостинг компании продават някакъв вид cloud хостинг планове. Това е обикновено форма на VPS хостинг, където VPS е разположен на една cloud инфраструктура, а не директно на сървърния хардуер.

Повечето споделени хостинг планове работят също по този начин с десетки и стотици потребители споделящи един VPS план, който е един от многото разположени в един тръст от компютърни ресурси.

Предимството на потреблението на cloud базирани хостинг услуги е скалируемостта. За разлика от машината, която има дисково пространство, памет и CPU ограничения, виртуалната машина на cloud сървъра няма физически лимити. Ако се случи така, че посещаемостта на сайта изведнъж се увеличи или има нужда от допълнително пространство, без проблеми тези ресурси могат да бъдат добавени, като това няма да се отрази по никакъв начин на нормалната работа на вашата уеб страница.

Повечето хостинг компании използват технологиите на клъстериране и виртуализация, така че дори познатите вече VPS сървъри могат да се определят като cloud базирани.

Имейл, Уеб мейл и мейл услуги

Освен успешното доставяне на вашия сайт към потребителите, от голяма важност за вашия бизнес в интернет пространството е и наличието на надеждна имейл услуга. Имате множество възможности да настроите своя собствена имейл услуга за вашата компания.

За да направите най-добрия избор, трябва да се запознаете с това какво означава имейл услугата и как точно работи тя.

Имейл и домейн име

Както знаете, един имейл адрес изглежда по този начин:

ime@domain.com

Всичко преди @ е локалното име, а всичко след този знак е домейн името на вашия сайт.

Много лоша практика, но за съжаление често прилагана от малки фирми, е техният бизнес имейл да е регистриран в популярни безплатни имейл услуги, които не са свързани със собствен домейн на бизнеса. Това не е добра идея, защото изглежда непрофесионално и вреди на имиджа на бранда и отношението на клиентите към вашите услуги, не носи персонализация и брандово позициониране.

Друга грешка, която е често допускана при управлението на вашата бизнес комуникация, е използването на личен имейл за служебни цели. Това може да доведе до правни и етични проблеми, поради неизбежното объркване между лична и професионална комуникация. Също така, имейл адреси, които се управляват от организацията, могат да бъдат деактивирани, блокирани, препратени към друг адрес или поети от друг потребител. При личните имейли няма възможност за такъв тип вътрешен контрол и съществува опасност от злоупотреба и големи поражения за имиджа и дори финансови загуби за една компания.

Може да ви се струва маловажно, но в действителност вашият бизнес имейл има голямо въздействие върху отношението на вашите сегашни и потенциални клиенти към бизнеса ви.

Имейл сървър и имейл клиент

За да използвате имейл услуга, са нужни две неща: имейл сървър и имейл клиент. Все по-честа практика става имейл клиентът да се заменя с уебмейл, който дава повече свобода и необвързаност на потребителя с конкретно физическо устройство.

Имейл сървърът е парче софтуер, който работи на един сървър (компютърна машина) и непрекъснато се свързва с Интернет. Той получава и обработва всеки имейл, който се изпраща към него и изпраща всеки имейл, който искате.

Имейл клиентът е приложението, програмата, която използвате, за да преглеждате вашия имейл и да го управлявате. Това може да е апликация на вашия телефон, нещо, което виждате на URL адрес през уеб браузъра си или десктоп апликация като Microsoft Outlook. Клиентът проверява имейл сървъра за нови съобщения и ги съхранява, за да можете да ги преглеждате. Той осигурява интерфейс за четене и писане на съобщения. Изпраща изходящите съобщения към имейл сървъра, който ги препраща към техните предназначени получатели.

Уебмейл е уеб апликация, която ви позволява да проверявате имейла си през браузър, независимо от устройството, което използвате или физическата си локация.

Имейл сървърът и имейл клиентът са два различни софтуера, които комуникират посредством стандартизирани протоколи – POP и IMAP. Това означава, че можете да изберете, който желаете, тъй като те са независими един от друг.

Повечето имейл клиенти могат да се свържат с почти всеки имейл сървър безпроблемно. Още повече че повечето имейл клиенти могат да се свържат с множество имейл сървъри и да работят с множество имейл акаунти едновременно. Това означава, че ако вие използвате например Outlook като имейл клиент на своя компютър, за да проверите вашата лична поща, ще можете да настроите програмата да влизате и във своята служебна поща.

Имейл протоколи: POP и IMAP

POP и Imap

Двата основни имейл протокола за прочитане на пощата са POP и IMAP. Какво представляват тези протоколи? Това е стандартизиран начин за преминаването на информация от едно място на друго или по-точно – от имейл сървъра към вашия имейл клиент и обратното. Най-просто казано имейл сървърът и имейл клиентът си говорят на този език, за да можете безпроблемно да отворите всяко писмо.

POP идва от “Post Office Protocol.” Често ще видите да го изписват и“POP3,” защото протоколът е в своята трета версия.

IMAP идва от “Internet Message Access Protocol”.

И двете са начини за пренасяне на информацията в съобщенията от имейл сървър към имейл клиент, но иначе са много различни един от друг.

POP се базира на модела “Post Office”. Имейл сървърът доставя съобщенията до вас, но не съхранява писмата или информация за тях. За да направите така, че писмата да не се трият, след като ги свалите/отворите, трябва да настроите вашия имейл клиент да ги запазва на сървъра.

От своя страна IMAP предоставя високо ниво на синхронизиране между имейл сървъра и имейл клиента, като запазва вашата онлайн комуникация на сървъра и тя може да бъде достъпена от множество имейл клиенти и от различни устройства.

Вие бихте искали да използвате през повечето време IMAP протокола, защото ще ви бъдат предоставяни детайли, като това дали едно писмо е прочетено, съдържанието на черновите и друга информация за вашето собствено взаимодействие с писмата. Това означава, че цялата ви поща е винаги синхронизирана дори да използвате множество устройства – лаптоп, телефон, личен и професионален компютър.

Когато гледате за подходящ уеб хостинг план, винаги проверявайте дали този, който сте избрали, поддържа IMAP на имейл сървъра.

Хостинг компания ICN.Bg поддържа за всички свои клиенти на споделен Linux хостинг планове протоколите IMAP и POP3.

Начини за достъп до имейла ви – имейл клиенти и уеб базирани приложения

Ако вие управлявате вашата поща през имейл сървъра на вашия уеб хостинг акаунт, имате няколко различни възможности за това как да я отваряте. Традиционният метод е да използвате имейл клиент програма на вашия компютър. Това може да е Outlook, Apple Mail, имейл клиент на вашия телефон или подобна програма.

Уебмейлът е друга възможност, която се предлага от множество уеб хостинг компании. Имейл клиент приложението работи директно през вашия уеб браузър и вие можете да отваряте пощата си, да четете и изпращате писма изцяло през една уебмейл страница. Ако искате да достъпвате вашата поща директно през браузър, можете да използвате уебмейл клиент приложение, като най-популярните са Squirrel, Mail.RoundCube и Horde.

Настройване на имейл клиент

Пълни инструкции как да настроите един имейл клиент можете да намерите тук:

 • За Microsoft Outlook 2013
 • За Mozilla Thunderbird

Едно от основните неща, които трябва да имате предвид, когато управлявате вашия имейл клиент, са настройването на акаунтите, които искате да отваряте през имейл клиента. В настройките на програмата можете да добавите различни имейл акаунти, като всеки един от тях ще има нужда от име, парола, сървър и информация за протокола, който се използва.

Информацията, от която имате нужда, за да настроите акаунтите, можете да откриете във вашия уеб хостинг контролен панел. Тя се намира там, където можете да добавите нови имейл адреси и пароли - от там можете да намерите цялата информация, която ви е нужна, за да настоите акаунтите си в един имейл клиент.

Други възможности

Друг вариант, който можете да използвате, е да настроите да се препращат писмата от вашия професионален имейл адрес към личен имейл адрес. Това често е решение за блогъри и много малки бизнеси. В този случай обаче, ако искате да отговорите на писмо или да го препратите директно от тази поща, то ще бъде изпратено от личния, а не от бизнес имейл адреса ви.

Една добра възможност е да използвате професионална имейл услуга като cMailPro - високотехнологичното единно комуникационно решение, което улеснява, оптимизира и повишава сигурността на онлайн комуникацията и ежедневните бизнес дейности. В този случай вие ще използвате аутсорс услуга, която решава комуникационните проблеми и притежава множество полезни функционалности. cMailPro ви позволява по-лесно и бързо управление на вашите ангажименти с помощта на календара, вградените чат и обаждания, меню Задачи, файлов мениджър и цялостно криптиране на всички ваши данни. Това иновативно решения може да се използва директно през браузър и ще улесни ежедневните ви бизнес задължения.

Изпращане на автоматични имейли

Ако често изпращате имейли при определени обстоятелства (като писма за направена регистрация, възстановяване на пароли, фактури, касови бележки, направена поръчка, изтичане на абонамент и т.н.) това обикновено не се случва през имейл сървъра..

Този тип съобщения се наричат „транзакционни имейли“ (transactional email) или „автоматични имейли“ и се изпращат автоматично от кода на апликацията/сайта ви, при определени интеракции на потребителите с него – поръчка, направено плащане, т.н.

Ако броя на изпратените или получените писма е много голям (това често се случва при популярни ecommerce сайтове), се получава така, че тези имейли започват да черпят много от ресурсите на хостинг акаунта ви. Като допълнение някои хора използват такъв тип имейли (апликационни имейли), като един евтин начин да изпращат спам. При всяка от тези ситуации – прекалено много получени и изпратени писма и спам – може да се отрази на вашата имейл услуга като цяло и на ресурсите на хостинг плана ви.

Ако изпращате много важни транзакционни имейли, които трябва да бъдат получени, е добре да помислите как да аутсорснете тези писма към премиум услуга, специализирана за такива цели. Те могат да представляват плъгини към вашия CMS или ecommerce софтуер или друг вид имейл решения.

Мейлинг листи и маркетинг поща

Повечето споделени хостинг планове имат специфични Условия за ползване, които забраняват използването на вашия имейл сървър за изпращането на имейли към множество хора едновременно или иначе казано – изпращане на спам.

Законите против непоисканите търговски съобщения (спам) са много ясни и не е добра идея да се опитвате да ги прескочите или заобиколите. В допълнение заради силните методи, с които блокиращите спам решения филтрират входящата поща, опитите ви да се справите сами с тази задача може да доведат до сериозни проблеми с ресурсите на вашия хостинг план и имейл услуга.

Хостинг компания ICN.Bg има изключително строга политика по отношение на изпращането на непоисканите търговски съобщения, като не се толерира използването на нашите сървъри за изпращането на спам. Можете да се запознаете с услугата „ICN.Bg NEWSLETTER“, с която можете да изпращате информационен бюлетин и който е лесен начин да изпратите важна информация на вашите клиенти и партньори, абонирани за него. Повече за услугата и за нейните параметри и ограничения можете да прочетете тук.

Най-добрият вариант за изпращането на вашите информационни бюлетини е да използвате специализирана имейл услуга за изпращане на бюлетини. Съветваме да използвате за такива цели имейл решения като Mail Chimp или Aweber, които са достъпни за всички онлайн потребители.

Обобщение

Бизнесът и организациите трябва да използват домейн брандирани имейл адреси за своята професионална комуникация, а не лични имейл адреси в безплатните и популярни уеб-базирани имейл клиенти.

Имейлите се изпращат и получават посредством Интернет чрез софтуерна апликация наречена имейл сървър. Потребителят може да чете и изпраща имейли от апликация наречена имейл клиент. Изборът за това коя апликация да използвате за всеки е независим и можете да настроите почти всеки имейл клиент със своя имейл сървър.

Възможностите за достъп до вашата поща включват: инсталиране на приложение на компютърното устройство, уебмейл клиент или използването на платен акаунт като имейл клиент. Също така можете да аутсорснете изцяло услугата към доставчик на имейл услуги, използвайки вашето собствено домейн име.

Пример за такъв тип комуникационно услуга е cMailPro, който е не само имейл клиент, но и обединява в себе си всички ваши комуникационни канали и притежава множество допълнителни функционалности.

Други два въпроса, които касаят вашата имейл услуга са автоматичните (транзакционните) и рекламните имейли, които искате да изпращате към множество хора едновременно. Автоматичните имейли (транзакционни) са автоматични съобщения, които се изпращат от кодът на вашия сайт и са свързани с функционалността му.

Те често не са свързани с вашия имейл сървър, а директно с кода на вашия сайт – например се изпращат автоматично при поръчката на продукт или плащане. През повече от времето няма да се интересувате от тези типове електронни съобщения. Те се изпращат автоматично при определени интеракции с вашия сайт. Но ако изпращате наистина голямо количество от тях през цялото време, е добре да се замислите за аутсорсване на тази услуга към специализиран външен доставчик на транзакционни имейл решения.

Маркетинговите имейли, като newsletter-и, които се изпращат към хора, които са абонирани за тяхното получаване, са обект на много стриктни законови разпоредби, както и от Условията за ползване на услугата споделен хостинг на ICN.Bg. По тази причина използването на един доставчик на такъв тип маркетингови услуги и имейл маркетинг, като Mail Chimp или Aweber, е често най-добрия избор.

Съвет: Използвайте пълно собствено и фамилно име за всеки имейл адрес, който създавате

Много организации използват интересни модели за „превеждането“ на имената на своите служители в имейл адреси. В някои случаи това след такова превеждане, не се получават добри резултати.

Ако използвате само първи имена, е въпрос на време да наемете някой със същото име. Ако използвате собственото име и първата буква от фамилията, това също не ви гарантира, че няма да се получи повтаряне на имейл адреси.

Един по-добър вариант е да използвате първа буква от личното име и фамилията на всеки служител. Подходящ е за малки и средно големи компании, но не и за корпорации с хиляди служители. Тук също не сте защитени от дублиране на имейли и интересни пощенски адреси като d.rusev и m.rankov.

Най-сигурният вариант е да използвате пълните собствени и фамилни имена на вашите служители, разделени с точка или тире, за създаването на техните имейл адреси.

Например: dragomir.rusev@domain.com или mladen-rankov@domain.com

По този начин ще се намали възможността за грешки, обърквания и забавни съчетания, но значително ще се удължи и усложни изписването на имейл адресите. Въпреки това световните практики доказват, че този вариант е най-добър за големи международни компании с много служители, където съществува опасност от дублиране на имейл адреси. Използването на пълните имена на служителите също така елиминира възможността от вътрешно объркване в организацията и допълнително персонализира вътрешната комуникация между хората, особено когато компанията има няколко офиси в различни градове и държави.

Също така винаги внимавайте за специфичните гласни и съгласни, които притежава българския език, когато „превеждате“ имената на вашите служители.

Препоръчваме ви да използвайте следните заместители на букви, когато прехвърляте имената от кирилица на латиница:

Ж - zh
Й – y
Ц – ts
Ч – ch
Ш – sh
Щ – sht
Ъ – a
Ь – y
Ю – yu
Я – ya

Ето и няколко примера за такива имейли:

kolyo.zhelyazkov@domain.com; shtilyan-tsekov@domain.com

Допълнителни услуги, които да търсите при хостинг доставчика си

Специализирано оборудване

Всички, които притежават онлайн бизнес трябва да защитават бизнеса си от всякакъв вид атаки. Качествените хостинг доставчици инвестират в специално техническо оборудване, което гарантира сигурността на техните клиенти. Radware Defense Pro е такъв тип оборудване, което гарантира до 99.99% защита от DDoS атаките на мрежово ниво, помагайки в срещу препълване на канала за свързаност, DDoS атаки, атаки към логин страници, атаки зад CDN и SSL-базирани flood атаки. Специализираният хардуер предпазва от атаки на две нива – мрежово и на ниво приложение.

SSL сертификати

Препоръчва се използването на SSL сертификатите за сайтове, които оперират със чувствителни данни, за онлайн магазини, за сайтове на големи държавни институции и организации и като цяло за сайтове, които оперират/ събират потребителска и финансова информация. Съществуват платнени и безплатни SSL сертификати, като за сериозните онлайн проекти се препоръчва използването на платен SSL сертификат от валидиран доставчик.

Let`s Encrypt е напълно автоматизиран и безплатен сертификат за криптиране на данни. Изключително подходящ е за стартиращи бизнес, които за момента не обработват чувствителна информация или за сайтове, които са информативни.

Единно комуникационно решение

Правилните и навремени комуникации са от решаващо значение за успеха на всеки бизнес, особено в онлайн сферата. Ето защо, е добре да потърсите подходящо решение, което ще обезпечи цялостно комуникационните процеси както със клиенти, партньори, съдружници, така и със служители, отдели, клонове.

Подобен тип решение предоставя комуникационната услуга cMailPro. Високотехнологично комуникационно решение, което е изцяло интегрирано в контролния панел на вашия хостинг акаунт. Унифицираната услуга обединява всички необходими ви функционалности в едно – имейл, уеб мейл, управление на контакти, съхранение и споделяне на файлове, календар, чат, мобилна синхронизация. С негова помощ можете да ефективно, бързо и сигурно да управлявате вашите комуникации.

Собствен (Dedicated) IP адрес

Собственият IP адрес е уникален интернет адрес, който притежава всеки индивидуален хостинг акаунт. При споделения хостинг IP адреса е споделен със всички, чиито акаунти са разположени на дадения сървър. Dedicated IP адресът ви гарантира, че на споделен хостинг при евентуална злонамерена атака вие ще останете защитени, за разлика от всички, които споделят IP адрес. Собственият IP адрес ви е необходим, когато искате да си поставите SSL сертификат на сайта.

SSH достъп

SSH представлява мрежов протокол за предаване на криптирани данни и се използва за достъп и управление на отдалечени машини, съпроводено с високо ниво на автентификация и сигурност. SSH достъпът е допълнителна опция в плановете за споделен хостинг и за да го достъпите, трябва да го инсталирате на вашия сървър през FTP клиент. Всеки път, когато се изпращат данни към мрежата от компютър, SSH ги криптира автоматично и след получаването им от крайния потребител, автоматично ги декриптира.

Уникален дневен backup

Задължително условие за всеки хостинг план е да предоставя възможност за ежедневен backup. R1Soft – backup software е специализиран софтуер за създаване на архивни копия. Възможен е пропуск при сигурността на сайта или по грешка да изтриете файл, който е важен за вас. Подобен тип софтуер ви гарантира максимална сигурност и гаранция за възстановяване на сайта от момента, в който желаете. Софтуерът автоматично прави backup на уеб файлове, мейли и база данни, като им прави дедупликации. Трябва да уточним, че архивните копия не заемат място от вашия диск и не харчат CPU минути.

Ако искате да прегледате бекъп файловете си имате пряк достъп до софтуера от контролния панел и лесно може да ги управлявате, да възстановите файл и като цяло да оперирате с тях.

Как да сме сигурни в правилният избор на хостинг доставчик

Когато избирате хостинг доставчик трябва внимателно да проучите какво качество на услугата предоставя, както и какви съпътстващи услуги предлага. Ще ви покажем ключовите предимства, които трябва задължително един качествен хостинг доставчик да притежава.

Гарантирано качество

Наличието на сертификат за качество на компанията предоставяща хостинг услугите е сигурен знак, че тя се грижи за доставянето на висококачествена услуга, съответстваща на международните норми и стандарти. Международният стандарт за качество ISO 9001 следи за качественото предоставяне на крайния продукт до клиента.

24/7 поддръжка

За да сте сигурни в това, че 24 часа в денонощието ще имате на разположение техническо лице, което ще може да ви помогне при нужда, както по E-mail, така и по телефон и Online Helpdesk. Споделените хостинг планове включват безплатна техническа поддръжка, която включва обезпечаване на сървърното оборудване и постоянен мониторинг. При всички останали услуги - VPS, клауд, нает сървър, клиентът е длъжен сам да се грижи за оборудването и инфраструктурата си. При желание се предоставя специализирана техническа помощ, която се заплаща. Почасова техническа поддръжка или сървърна администрация, зависи от вашата необходимост и най-вече от услугата, която използвате.

Широка гама от услуги

Разнообразието от услуги, които предлага хостинг доставчикът са сигурен знак, че компанията търси удачното решение за всеки свой клиент, в зависимост от изискванията и нуждите му. Споделен хостинг(Linux, Windows, Java, Mail, DNS), Виртуални частни сървъри (VPS), Наети сървъри, Виртуални частни облаци, Виртуален Дата център, Колокация за собствено комуникационно оборудване, наемане на Rack шкафове и трасета са услугите, които трябва да бъдат налични при вашия хостинг доставчик, за да сте сигурни, че ще задоволите всички нужди на вашите онлайн проекти.

Хардуер/ Оборудване

Има много доставчици на хостинг услуги, но тези които обезпечават технически услугите си са единици. Висококачественото техническо оборудване е гаранция за предоставяните услуги. Обърнете внимание какви са сървърите, колко са мощни, какво е сървърното оборудване, къде е разположено то.

Една от най-добрите хостинг компании в България ICN.Bg разполага със сървъри на най-реномираната компания за хардуер Supermicro. Сървърното оборудване е изградено с последни модели компоненти Intel, 3Com, Hitachi, Kingston, WD, многоядрени процесори i7, Xeon Quad, както и Blade системи (Supermicro SuperBlade), Hardware RAID 1&10, SCSI, SAS, HDD RAID EDITION, а цялото оборудване е тройно подсигурено.