Какво е CMS система?

Помощен център

Какво е CMS система?

CMS (content management system) са системи за управление на съдържанието, които помагат на милиони интернет потребители по света да създават бързо и лесно сайтове и да генерират и споделят съдържание в мрежата, често без да имат почти никакви компютърни познания.

С какво се отличават CMS системите?

  • С тяхна помощ може да се изгради сайт от нулата с малко компютърни умения и самите разработчици могат да се обучат в нейното разработване в процеса на работа;

  • Имат лесен и интуитивен интерфейс, който подпомага бързото изграждане на един сайт или онлайн магазин;

  • CMS системите се използват, както за лични блогове, така и за професионални бизнес страници и онлайн магазини;

  • В зависимост от самата CMS система, те са подходящи, както за напреднали уеб разработчици, така и за начинаещи потребители и дори за хора без никакъв опит в програмирането - собственици на малки и големи бизнеси, които искат да популяризират своите продукти и услуги, ученици, които искат да се развиват в сферата на информационните технологии или студенти, които развиват своите способности с различни онлайн проекти. Съществуват и някои по-сложни CMS системи, като Drupal, която изисква програмни умения и по-голяма техническа запознатост.

  • Те представляват софтуер с отворен код и може да се използват свободно от интернет потребителите след инсталация, като съществуват и много платени CMS системи, при които често техническата поддръжка е по-добра и са много по-лесни за използване;

  • За да инсталирате една CMS система, имате нужда от сигурен и бърз хостинг и ресурси. Има няколко вида хостинг, от които можете да изберете този, който да отговори най-точно на вашите нужди и изисквания. Можете да избирате между Споделен хостинг, Cloud, VPS и Нает сървър. Хостинг компания ICN.Bg предлага широк набор от хостинг услуги и може да ви помогне в избора и разполагането на вашия нов сайт, онлайн магазин или друг онлайн проект на сигурна и надеждна сървърна инфраструктура. Препоръчваме ви за новия ви WordPress сайт да използвате Споделен хостинг, като при нужда от повече ресурси, можете лесно да мигрирате към по-висок план или да преминете към друг вид хостинг.

Кои са най-популярните CMS системи?

59.4% от всички сайтове, изградени с CMS система, са направени с помощта на WordPress, като 26.6% от всички сайтове по света са задвижвани от тази система.

6.2% от всички сайтове, използващи CMS системи, са на Joomla, а само 4.9% на Drupal.

Останалите около 29% са разпределени между десетки други не толкова популярни платформи.

Популярни CMS системи за онлайн магазини

Magento - 2.8% от всички сайтове, използващи CMS системи, са на Magento. Има множество плъгини и разширения, с които лесно можете да добавите допълнителни функционалности. Също така е SEO оптимизирана и сайтовете, използващи тази платформа, се индексират по-добре. Подходяща е за големи онлайн магазини.

PrestaShop - 1.3% от всички сайтове използващи CMS системи са на PrestaShop. Има множество функционалности и плъгини, лесен е за управление и може да се променя неговият CSS през админ панела. Безплатна система, която поддържа и български език.

OpenCart - 1.0% от всички сайтове, използващи CMS системи, са на OpenCart. Подходяща за малки и средно големи онлайн магазини. Поддържа български език и български системи за онлайн плащания.

/Статистиката е на w3techs.com/.

Степен на сложност на CMS системите

Може да се каже, че WordPress е една от най-лесните за използване CMS платформи. Тя е user-friendly система с интуитивен интерфейс, която дава множество възможности за персонализация и защита. Може да се използва от всякакъв тип потребители и не изисква големи компютърни познания. Популярни сайтове на WordPress са: sonymusic.com и newyorker.com.

За разлика от WordPress, Joomla изисква повече компютърни умения, техническа запознатост и в някаква степен и програмиране.

Drupal е една от CMS системите с най-големи изисквания към техническите умения на потребителите си и е подходяща само за технически напредналите разработчици.