Какво е CMS система?

Помощен център

Какво е CMS система?

CMS (от английски: Content Management System) са системи за управление на съдържанието, които помагат на милиони интернет потребители по света да създават бързо и лесно сайтове и да генерират и споделят съдържание в мрежата, често без да имат почти никакви компютърни познания.

Главната цел на системите за управление на съдържание е да позволят на всеки човек да си създаде сайт бързо и лесно. Предлагайки интуитивен интерфейс и лесни за работа инструменти, CMS платформите позволяват направата на всякакви видове уебсайтове – лични блогове, новинарски сайтове, електронни магазини, корпоративни уеб страници и др.

Благодарение на системите за управление на съдържание, които предоставят готова инфраструктура, потребителите няма нужда да се притесняват за техническата част от създаването на сайта си.

Те могат директно да се фокусират върху създаването на качествено и ангажиращо съдържание, което да задържи потребителите на уеб страниците им!

Разбира се, съществуват различни видове системи, които се различават главно по нивото на функционалност. Някои CMS платформи предлагат богат инструментариум за управление на процесите, но в замяна изискват по-задълбочени познания от страна на ползвателите.

Подобни системи за подходящи за по-големи организации, които могат да отделят ресурс за поддръжката им. Същевременно, има и CMS платформи, които предлагат изключително опростен и интуитивен потребителски интерфейс, който да може да бъде използван от хора с нулеви технически познания!

За да инсталирате една CMS система, имате нужда от сигурен и бърз хостинг. Има няколко вида хостинг, от които можете да изберете този, който да отговори най-точно на вашите нужди и изисквания. Можете да избирате между Споделен хостинг, Cloud, VPS и Нает сървър.

Хостинг компания ICN.Bg предлага широк набор от хостинг услуги и може да ви помогне в избора и разполагането на вашия нов сайт, онлайн магазин или друг онлайн проект на сигурна и надеждна сървърна инфраструктура. Препоръчваме ви за новия ви WordPress сайт да използвате специализиран WordPress хостинг, като при нужда от повече ресурси, можете лесно да мигрирате към по-висок план или да преминете към друг вид хостинг.

Кратка история на CMS платформите: В средата на 90-те години на миналия век, световната мрежа (World Wide Web) набира все по-голяма популярност и сайтовете започват постепенно да преминават от статични към динамични. Между 1995-1997г. се появяват първите CMS платформи, които обаче са били със затворен код. В началото на новия век започват да се появяват системи за управление на съдържание с отворен код – WordPress, Drupal, Joomla. Към днешна дата над 45% от всички сайтове в световен мащаб използват Content Management System, като този процент единствено може да се увеличи в следващите години, имайки се предвид количеството уеб съдържание, което се генерира всеки ден!

Как работят CMS платформите?

От техническа гледна точка, една CMS платформа е съставена от две основни части:

 • Content Management Application (CMA)тази апликация позволява добавянето и управлението на съдържание в системата.
 • Content Delivery Application (CDA)това е backend частта на платформата, която обработва съдържанието поставено в CMA, запазва го и го прави видимо за онлайн потребителите.

Да вземем WordPress. Тя е най-популярната CMS платформа като над 40% от всички сайтове в света са направени именно с нея.

Ако решите да не използвате CMS, за да създадете съдържание ще ви се наложи да пишете HTML код, който след това да качите на сървъра си.

Сами разбирате, че на един човек с нулеви технически знания това би му отнело страшно много време.

Използвайки WordPress и неговия интуитивен потребителски интерфейс, точно с два клика можете да започнете работа по вашето съдържание:

WordPress Admin Panel

WordPress Blog Post

Толкова е лесно!

Същото се отнася и за добавянето на изображения и видеа. С две натискания на мишката избирате файла, който искате да добавите на сайта си. След което лесно и свободно можете да променяте неговото позициониране!

WordPress Media

Популярни CMS платформи

64.3% от всички сайтове, изградени със CMS система, са направени с помощта на WordPress, като 40% от всички сайтове по света са задвижвани именно от WordPress.

5.3% от всички сайтове, използващи CMS системи, са на Joomla, а само 2.4% на Drupal.

Останалите около 28% са разпределени между десетки други платформи като Shopify, Squarespace, Wix, Blogger и др.

Популярни CMS платформи за онлайн магазини

Magento1.2% от всички сайтове, използващи CMS системи, са на Magento. Има множество плъгини и разширения, с които лесно можете да добавите допълнителни функционалности. Също така е SEO оптимизирана и сайтовете, използващи тази платформа, се индексират по-добре. Подходяща е за големи онлайн магазини.

PrestaShop 0.8% от всички сайтове използващи CMS системи са на PrestaShop. Има множество функционалности и плъгини, лесен е за управление и може да се променя неговият CSS през админ панела. Безплатна система, която поддържа и български език.

OpenCart - 1.0% от всички сайтове, използващи CMS системи, са на OpenCart. Подходяща за малки и средно големи онлайн магазини. Поддържа български език и български системи за онлайн плащания.

Shopify, WooCommerce и Bigcommerce са системи за създаване на онлайн магазини, които към 2021г. все повече изместват горе споменатите CMS платформи и са се превърнали в лидери в сектора!

/Статистиката е на w3techs.com/.

Kакъв сайт мога да си направя със CMS?

Както вече споменахме, повечето CMS платформи предлагат гъвкави решения. Това означава, че можете да си създадете всякакъв тип уебсайт. Разбира се, платформи като Shopify и BigCommerce се специализират в изграждането на онлайн магазини, но с повечето платформи можете да си направите:

 • Статичен сайт
 • Блог
 • Форум
 • Социална мрежа
 • Сайтове с абонамент
 • Портфолио уебсайт
 • Онлайн магазин

И още много други!

Предимства и недостатъци на CMS

Системите за управление на съдържание не се перфектното и единствено решение за създаването на сайт. Като всяко друго нещо и те имат своите недостатъци и често може да не отговарят на изискванията за вашия проект. Въпреки това, нека синтезираме кои са плюсовете и минусите на CMS платформите.

Предимства:

 • Подходящо решение за хора без никакви технически познания.
 • Можете да създадете завършен сайт в много кратки срокове.
 • Потребителските интерфейси са лесни за употреба.
 • Идеално решение за създаването на първи сайт.
 • По-ниски разходи – използването на готова CMS платформа ще ви струва много по-малко отколкото custom решение.
 • Богат набор от функционалности, чрез които да добавяте различни опции на сайта си (най-често под формата на плъгини).
 • Високо ниво на сигурност, благодарение на редовното обновление на основните компоненти.
 • Голяма общност и документация, които могат да ви помогнат при често срещани проблеми със системата.
 • Готови шаблони, които осигуряват структура на сайта ви и същевременно дизайнът им може да бъде персонализиран специално за вашия проект.

Недостатъци:

 • Добавянето на допълнителна функционалност, която не може да бъде открита в съществуващата база, изисква работата на специалист.
 • Някои CMS платформи могат да заемат голяма част от сървърните ресурси.
 • Възможността за добавяне на неограничен брой разширения към сайта, може да доведе до забавяне в скоростта и влошаване на цялостно представяне на сайта.