Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Как и защо да изчистим кеша (cache) на браузера?

Как и защо да изчистим кеша (cache) на браузера?

Помощен център

Как и защо да изчистим кеша (cache) на браузера?

В повечето браузъри можете да изчистите кеша от разделите Поверителност (Privacy) или История (History) в менюто Настройки (Settings) или Опции (Options), разбира се, в зависимост от браузъра.

Клавишната комбинация Ctrl+Shift+Del работи в повечето популярни браузъри.

Какво точно представлява кеша на браузера?

Кешът на браузъра е колекция от уеб страници, включваща текстовото съдържание, изображенията и останалите приложения, съдържащи се в тях, които се съхраняват на твърдия диск на вашия компютър/устройство.

Наличието на местно копие на уеб страницата води до много бързо зареждане при следващото посещение на същата страница, защото компютърът или устройството не трябва да изтеглят от интернет същата информация отново.

Обяснението за кешираните данни в браузъра звучи чудесно, така че защо трябва да се изчистват?

Защо трябва да чистите кеша на браузера?

Със сигурност не е нужно, не като редовна част от поддръжката на компютър или смартфон. Все пак има няколко добри причини да изчистите кеша ...

Изчистването на кеша ви принуждава браузърът да изтегли най-новото копие от уеб сайта, нещо, което трябва да се случи автоматично, но понякога не го прави.

Също така е добре да изчистите кеш паметта ако зачестят случаите със зареждане на 404 или 502 грешка, които може да се дължат и на повреден кеш.

Друга причина да изтриете кеша на браузъра е да освободите място на вашия твърд диск. С течение на времето кеша може да нарасне до наистина голям размер (GB) и изчистването ще възстанови по-голямата част от това дисково пространство.

Освен това ползата от кеширането при натрупването на огромен кеш губи смисъла си, тъй като винаги се стига до момент, в който търсенето в кеша отнема повече време от изтеглянето на ново копие на уеб страницата.

В зависимост от навиците ви за сърфиране, оптималният срок за чистене на кеша е между веднъж седмично и веднъж месечно.

В тази статия ще ви покажем как да изчистите кеша в най-използваните браузери - Internet Explorer (Edge), Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera и Safari.

Internet Explorer (Edge)

За да изчистите кеша на Internet Explorer (Edge) кликнете бутона с трите точки в горния десен ъгъл и в менюто кликнете линка Settings:

Меню настройки в Internet Explorer (Edge)

Кликнете бутона Choose what to clear:

Бутон Choose what to clear

Изберете коя от събраните типове информация желаете да бъде изтрита и кликнете линка Clear:

Избор на типове информация за изтриване

При маркиране на опциите Form data и Passwords ако сте логнати в акаунта със запаметените данни, всеки път след изтриване на кеша ще трябва да се логвате отново, затова може да оставите полетата немаркирани.

Но ако смените паролата на акаунта, браузера ще продължи да зарежда старата парола и няма да успеете да се логнете. В такъв случай ще трябва да изтриете ръчно старата парола или да маркирате опцията тук и при следващо логване браузера ще запомни новата парола.

Ако оставите бутона Always clear when… включен (On) всеки път при затваряне на браузера избраната информация ще бъде изтривана.

Google Chrome

В Google Chrome трябва да кликнете бутона с трите хоризонтални точки в горния десен ъгъл на браузера и в менюто да изберете More tools > Clear browsing data:

Достъп през менюто до интерфейса за изчистване на кеша

В панела изберете опциите, които желаете да бъдат изтрити, от падащото меню Time range изберете колко стара информация желаете изтриете.

Ако не обърнете внимание на тази настройка и оставите опцията по подразбиране Last hour (последния час), а желаете да изтриете цялата информация не се сърдете на разработчиците на браузера :)

Избор на типове данни за изтриване

Кликнете бутона Clear Data за стартирате изчистването на кешираната информация.

Mozilla Firefox

По подобен начин се процедира и при Mozilla Firefox - кликнете иконата в горния десен ъгъл и в менюто кликнете линка Options:

Линк към настройките Options на Mozilla Firefox

Може да кликнете бутона Clear Now, но ви препоръчаме преди това да кликнете линка clear your recent history:

Страница с разширени настройки

и да прегледате наличните опции за изтриване, както и опциите за времевите периоди в падащия списък Time range to clear:

Избиране период на данните за изтриване

Ако изберете опцията Offline Website Data ще се зареди предупреждение в нов прозорец, че ще трябва да се логнете отново и изтегленото съдържание ще бъде изтрито:

Предупреждение за нужда от повторно логване след изтриването

Ако желаете да изтриете цялата кеширана информация кликнете бутона Clear All Data.

Opera

Opera е незаслужено подценяван и пренебрегван браузър с много полезни функционалности, някои от които липсват в другите браузъри, като безплатен VPN и отлична Speed dial функционалност.

Кликнете иконата в горния ляв ъгъл и в падащото меню кликнете линка Settings:

Линк към настройките Settings в Opera

В раздела Privacy & security кликнете бутона Clear browsing data:

Навигиране в настройките на Opera

В панела изберете опциите за изтриване и времевите настройки в падащото меню Obliterate the following items from. Кликнете бутона Clear browsing data за да стартирате изтриването на информацията:

Избор на типа данни и период за изтриване

Safari

От главното меню на Safari изберете Preferences:

Линк към настройките Preferences в главното меню на Safari

Изберете раздела Privacy и маркирайте желаните радио бутони:

Избор на настройки в панела Privacy

Кликнете бутона Remove All Website Data, за да стартирате изтриването.

Потвърдете изтриването като кликнете бутона Remove Now в прозореца с предупреждението:

Потвърждение за изтриване на избраните данни