Начало > Помощен център > Споделен Хостинг Linux > Използване на командата ping за проверка на мрежова свързаност към домейн или IP адрес

Използване на командата ping за проверка на мрежова свързаност към домейн или IP адрес

Помощен център

Използване на командата ping за проверка на мрежова свързаност към домейн или IP адрес

В статията ще ви покажем как да проверявате връзката към даден домейн или IP адрес с помощта на командата ping.

1. В началото кликнете бутона Start най-долу вляво на екрана и в текстовото поле най-долу въведете командата cmd:

Отваряне на command prompt в Windows

2.За да стартирате командния прозорец, имате две възможности - едната е да кликнете на връзката, където е посочена командата cmd.exe, вторият начин е с натискане на бутон Enter след въвеждане на командата cmd.

И в двата случая ще се зареди прозореца:

Зареждане на command prompt

За по-удобна работа препоръчваме да увеличите размера му с бутона за максимален размер от лентата за управление.

3. В този команден прозорец можете да изпълнявате команди като ги въвеждате от клавиатурата и те се появяват на мястото на мигащия курсор в командния прозорец.

Тъй като статията е за изполването на командата ping ще я въведем като основна команда и след нея ще поставим необходимите опции (допълнителни параметри):

Резултат от командата ping

4. Тази команда (както и много други) има и допълнителни опции, които изменят или допълват нейната функционалност, като пример ще използваме два от най-често използваните опции (-n брой изпратени пакети и -l размер на пакета):

Изпълнение на командата ping с допълнителни опции

Тук след опцията -n въвеждаме броя на пакетите, които ще бъдат изпратени към домейна/адреса и опцията -l, след която въвеждаме размера на изпращаните пакети в байтове, например стойност - 1024.

Най-отдолу можете да видите резултата от изпълнението на командата. В нея, освен наличието или липсата на връзка, ще намерите и показатели за качеството на тази връзка. Тези показатели са следните - 0% loss и Average - 7 ms.

Първият параметър (Packets) показва дали има загубени пакети (такива които са изпратени, но на тях не е получен отговор), вторият параметър (Minimum, Maximum и Average) показва съответно минималното, максималното и средното време за отговор.

Първият показател (packets) дава информация за това дали има загуба на пакети, или не, вторият показва времето за връзка към домейна/IP адреса.

5. Във всички предходни примери използвахме адрес, към който имаме връзка, а сега ще подадем командата към адрес към който знаем, че нямаме връзка, за да видите резултата при липса на връзка:

Резултат от командата ping при неуспешна връзка със сървър

Тук може да видите резултата при липса на връзка към домейна/адреса. Няма информация като време за отговор, тъй като няма отговор и загубата на пакети е 100 % тоест няма връзка към домейна/IP адреса.

Тук описахме използването на командата ping за тестване на връзката към даден домейн или IP адрес, навсякъде в горните примери можете да замените името на домейна с неговия IP адрес.

Разгледайте богатия ни списък от домейн разширения!

Виж повече