Активиране на CloudFlare акаунт в www.cloudflare.com

Помощен център

Активиране на CloudFlare акаунт в www.cloudflare.com

Важно! Ако имате активиран CloudFlare във вашия cPanel хостинг акаунт, трябва да го деактивирате за домейна, за който желаете да създадете нов CloudFlare акаунт.

Услугата CloudFlare представлява content delivery network, която оптимизира работата на вашия сайт. С помощта на тази услуга статичното съдържание на сайта се отваря от най-близкия до посетителя сървър в мрежата на CloudFlare, в резултат на което времето за зареждане на сайта се намалява значително.

Какво печелите ако използвате content delivery network?

Повече посетители на сайта (които не обичат да гледат gif анимации докато сайта се зарежда и веднага кликат друг линк). Гарантирате си и по-добра видимост в търсещите машини, които отчитат скоростта на зареждане на един сайт като ранкинг фактор (което съвсем не означава, че HTML сайт без графика винаги ще бъде на първа страница :).

Създаване на CloudFlare акаунт

За да си създадете акаунт посетете линка https://www.cloudflare.com/sign-up:

cloud flare account

Въведете името на сайта, който искате да добавите в CloudFlare и кликнете бутона Add website:

cloud flare account

CloudFlare ще се опита да изтегли текущата DNS информация. След като сканирането приключи кликнете бутона Continue (Междувременно може да изгледате въвеждащото видео на CloudFlare, което ще ви запознае с продукта и неговите възможности).

cloud flare account

Проверете DNS записите за конкретния домейн и се уверете, че всички необходими записи са включени. Ако видите липсващи DNS записи, можете да ги добавите в долната част на страницата. След като извършите тези действия, кликнете бутона I've added all missing records, continue:

cloud flare account

Изберете план, който желаете да използвате (Choose a plan). За тази статия, ще използваме безплатния план. Ако изберете друг (платен) план, ще трябва да въведете съответна информация за плащане:

cloud flare account

Изберете от падащите менюта характеристика на услугата (Performance) и ниво на сигурност (Security). След като приключите, кликнете бутона Continue:

cloud flare account

На следващия екран ще получите информация за неймсървърите, които трябва да управляват вашия домейн, за да работи коректно с CloudFlare. Сменете текущите неймсървъри на домейна с неймсървърите на CloudFlare в панела за управление на вашия домейн.

След като сте актуализирали неймсървърите на домейна, кликнете бутона Continue:

cloud flare account

С това финализирате процедурата по регистрация на домейна в CloudFlare.

Имайте предвид, че опресняването на DNS записите отнема технологично време в рамките на 24-72 часа.

Re-test

Ако промяната на неймсървърите не бъде регистрирана своевременно от CloudFlare, можете да изискате акаунта да бъде тестван отново. Тази заявка можете да подадете от таб Website на вашия CloudFlare акаунт:

cloud flare account

Допълнителните възможности, които може да Ви предостави панела на CloudFlare са изброени по долу:

Приложения -- Apps

Можете да получите достъп до раздела за приложения, като кликнете върху линка за приложения от секцията My websites на вашия CloudFlare акаунт.

cloud flare account

Тук имате възможност за инсталиране на приложения с най-различни предназначения:

cloud flare account

Статистики -- Analytics

Може да получите достъп до секцията Analytics като кликнете линка Analytics от секцията My websites на вашия CloudFlare акаунт:

cloud flare account

Този раздел ще ви позволи да разгледате трафика от посетителите към вашия уеб сайт:

cloud flare account

Контрол на заплахи/атаки -- Threat control

cloud flare account

Можете да получите достъп до секцията  Threat control като кликнете върху Threat control връзката от секцията My websites в CloudFlare акаунта:

cloud flare account

Този раздел ви позволява да следите възможните заплахи за вашите уеб сайтове.

Например, ако вашия сайт е бил обект на DDoS атака ще може да я видите тук. Също така имате възможността да блокирате (blacklist) или разрешите (whitelist) IP адрес/и, държави или IP диапазони.

Можете да управлявате самия домейн, като кликнете върху иконата за настройки:

cloud flare account