Начало > Помощен център > E-Store > Доставки > Активиране и настройки на куриерска услуга Еконт

Активиране и настройки на куриерска услуга Еконт

Помощен център

Активиране и настройки на куриерска услуга Еконт

Съдържание

Активиране и настройки на куриерска услуга Еконт

Всеки онлайн магазин се нуждае от методи за доставка и за да ви помогне, CloudCart предлага бърза и лесна интеграция с Еконт (Econt). Всичко, което трябва да направите е да сключите договор с един от най-добрите доставчици на куриерски услуги в България.

Използвайки интеграцията с Еконт, ще имате всичко необходимо, за да управлявате и поръчките, и доставките си само от контролния панел на CloudCart. Всяка поръчка в магазина ще може да бъде изпратена до клиентите само с един клик.

Последвайте тези стъпки, за да интегрирате успешно вашия онлайн магазин с Еконт.

1. Влезте в контролния панел на магазина и в секция Приложения изберете Еконт:

Панел за свързване с модул Еконт

2. В първата част на настройките запишете съответните данни (потребителско име, парола) от договора с Еконт, натиснете бутона в горния десен ъгъл, за да промените статуса на приложението на On и кликнете синия бутон Свържи с Еконт:

3. CloudCart автоматично ще попълни вашите фирмени данни, които Еконт подава съгласно подписания между вас договор. В секция Данни на подателя, трябва да посочите мястото, от където Еконт ще взима пратките. Изберете дали пратките ще се взимат от адрес на подателя (Ваш адрес) или от адрес на офис на куриера.

Автоматично попълване данните на подателя

4. В следващата стъпка трябва да изберете Тип на услугата от падащото меню:

Избиране тип на услугата

Еконт калкулатор - автоматично изчислява всяка доставка спрямо условията за ценообразуване на Еконт.

Еконт калкулатор + Безплатна доставка - автоматично изчислява всяка доставка съгласно условията за ценообразуване на Еконт и автоматично ще слага безплатна доставка над определената в празното поле от вас сума на поръчка.

Настройване на услуга Еконт калкулатор + Безплатна доставка

Фиксирана стойност по цена без Еконт калкулатор - избирайки този тип услуга, трябва да попълните ръчно каква стойност на доставката желаете клиентите да получат спрямо цената на поръчката.

Настройване на услуга Фиксирана стойност по цена без Еконт калкулатор

Фиксирана стойност по тегло без Еконт калкулатор - избирайки този тип услуга, трябва да попълните ръчно каква стойност на доставката желаете клиентите да получат спрямо теглото на поръчката.

Настройване на услуга Фиксирана стойност по тегло без Еконт калкулатор

Фиксирана стойност по цена и тегло без Еконт калкулатор - този тип услуга е съвкупност от предишните две:

Настройване на услуга Фиксирана стойност по цена и тегло без Еконт калкулатор

Ако параметрите на доставката излиза извън конкретно зададените, цената за доставка ще се промени на тази по подразбиране, зададена от Доставчика.

Fallback цена за доставка

Тази опция представлява резервна цена за доставка. Чрез нея вие позволявате вашите поръчки да бъдат завършвани, дори калкулаторът на доставчика да не функционира коректно. При активиране на тази опция, вие трябва да зададете Fallback цена на доставката, която ще се активира при нужда.

Въвеждане на Fallback цена за доставка

5. В следващата секция Настройки за получаване на пратка е необходимо да активирате всички опции, които искате да се използват за автоматичното изчисление на доставките. Всички отбелязани детайли ще се визуализират в товарителницата на всяка поръчка.

Секция Настройки за получаване на пратка

Тегло по подразбиране за един продукт - ако не сте добавили тегло на някой от продуктите си, Еконт ще вземат предвид теглото, което запишете в това поле, за да калкулира цена за доставка.

Активирай доставка до адрес - включете тази опция, ако желаете клиентите да имат възможност да посочат личен адрес за доставка на поръчката.

Активирай доставка до офис на куриер - включете тази опция, ако желаете клиентите да имат възможност да посочат конкретен офис на Еконт, в който да получат поръчката си.

Разреши плащане при доставка (наложен платеж) - включете тази опция, ако желаете клиентите да могат да заплащат на място при доставка. Ако опцията е включена, задължително трябва да имате включен начин на плащане Наложен платеж в секцията Настройки > Плащания във вашия контролен панел.

Да се използва ли услуга обявена стойност - включете тази опция, ако желаете продуктите, които изпращате, да са застраховани по време на доставката. Това ще увеличи цената за доставката съгласно условията на Еконт. Ако включите опцията за обявена стойност, трябва да въведете сума, над която поръчките ще се изчисляват с обявена стойност.

Активирай обратна разписка - включете тази опция, ако изисквате от клиентите си обратна разписка за получената поръчка. Това може да увеличи стойността на доставката съгласно условията на Еконт.

Активирай обратна разписка/стокова разписка - включете тази опция, ако изисквате от клиентите си обратна разписка/стокова разписка за получената поръчка.

Активирай известие чрез SMS при доставка на пратката - включете тази опция, ако желаете, клиентите да получават SMS известие, щом пратката им е доставена в желания от тях офис.

Предай фактура преди плащане на наложения платеж - включете тази опция, ако желаете доставчикът първо да предаде фактура и след това да изисква сумата за поръчката. Това може да увеличи цената на доставката.

Да се добавя ли час за приоритет - чрез включване на тази опция вие позволявате на всеки клиент да зададе точен час, в който да получи доставката на поръчката.

Да се предлага на клиента избор на ден за разнос - чрез включване на тази опция вие позволявате на всеки клиент да избере точен ден, в който да получи поръчката си.

Страна платец по подразбиране - тук трябва да посочите дали подателя (вие) или получателя (клиента) плаща сумата за доставка.

Възможност за връщане на вече закупен артикул - включете опцията, ако желаете клиентите ви да могат да върнат вече закупен артикул обратно с куриерската услуга.

Цената за доставка участва във фактурата - ако включите тази опция, цената за доставка ще се включва в цената на фактурата, която вие издавате към клиента.

Автоматично маркиране като платена на поръчката - включете тази опция, ако искате поръчката автоматично да бъде маркирана като платена, когато в платформата на Еконт има обратна информация за доставката с наложен платеж.

6. В секция Допълнителни настройки е необходимо да изберете дали да включите следните опции, които ще важат по подразбиране за всяка поръчка.

Секция с допълнителни настройки

Разрешаване само на преглед на пратката преди заплащане - включете опцията, ако желаете клиентите ви да могат да отворят пратката, преди да я заплатят.

Разрешаване на преглед и тестване на пратката преди заплащане - включете опцията, ако желаете клиентите ви да могат да отворят пратката и да тестват продукта, преди да заплатят доставката.

При отказ на пратка след преглед: доставката и връщането да са за моя сметка - включете, ако искате да заплатите доставката в двете посоки.

При отказ на пратка след преглед: връщането да е за моя сметка - включете, ако искате да заплатите доставката за връщането на поръчката.

7. След като прегледате дали сте настроили опциите по-горе, както желаете, може да запазите промените. Това ще активира интеграцията с Еконт и вашите клиенти ще могат лесно и бързо да финализират поръчките си в магазина.

Относно товарителниците, които се генерират спрямо теглото на поръчката:

  • Ако е над 50 кг. е карго пратка;
  • Ако е под 20 кг. и е от офис до офис се води пощенска пратка;
  • Във всички останали случай, се води колетна пратка;