Начало > Помощен център > E-Store > Допълнителни модули > Редактиране на продуктов каталог през Google Sheets

Редактиране на продуктов каталог през Google Sheets

Помощен център

Редактиране на продуктов каталог през Google Sheets

Редактиране на продуктов каталог през Google Sheets

В тази статия ще намерите информация за:

  • Какви са ползите от употребата на Google Sheets?
  • Изключения;
  • Настройки;

Какви са ползите от употребата на Google Sheets?

Приложението Google Sheets позволява лесно и само с няколко кликания да променяте и обновявате голям обем информация във вашия CloudCart магазин.

Google Sheets е наистина полезно приложение, чрез което може да модифицирате лесно целия си продуктов каталог. Ако имате много продукти и искате да промените техния инвентар, описание, цени и др., може да го сторите само за няколко минути.

Google Sheets позволява бързо да направите групови промени на цените, количествата, теглото или имената на продуктите, дали да се изисква доставка, дали да се проследява количеството на даден продукт и др. директно от таблицата с продуктите.

Всички колони, чиито стойности може да промените, са оцветени в светло розово в примерната таблица на изображението:

Изглед на колони с променливи стойности

Използването на това приложение може да ви спести много време. Вместо да обхождате ръчно всички продукти, за да промените цената им, например, може лесно да го направите, като ги експортирате в Google Sheets и направите желаните промени на определени продукти или на целия продуктов каталог. Името на файла с експортираните продукти винаги е CloudCart Products.

За да се възползвате максимално от функционалността на Google Sheets ви препоръчваме да използвате формули, да сортирате, избирате само определени продукти, да използвате филтри и т.н.

Изключения

Съществуват няколко важни неща, които трябва да имате предвид при работа с приложението.

При никакви обстоятелства не променяйте стойностите Product ID и Variant ID.

Също така никога не променяйте имената на разновидностите. Това ще доведе до грешки и информацията от вашия магазин ще бъде синхронизирана неправилно.

На снимката по-долу тези колони, които НЕ трябва да се променят, са оцветени в червено.

Също така бъдете внимателни, когато става дума за SKU и Баркод. Не променяйте идентификаторите, тъй като това ще повлияе на синхронизацията с други приложения, ако има настроена такава.

Колоните, за които трябва да бъдете внимателни, ако решите да променяте техните стойности са оцветени в оранжево на снимката по-долу.

Бъдете внимателни ако променяте стойностите в оранжевите колони

Може да пренареждате и сменяте местата на колоните, но никога не преименувайте техните заглавия.

Обърнете внимание, че при пренареждане на редовете (сортиране) на файла и последващото му качване е възможно да се наруши целостта на базата данни и това да доведе до необратими проблеми с продуктите, така че бъдете внимателни.

Настройки

1. Влезте във вашия админ панел, от основното меню изберете Приложения > Всички приложения.

2. От списъка с приложения изберете Google sheets, инсталирайте го и се логнете във вашия Google акаунт:

Достъп до Google sheets в CloudCart

3. Ще видите два раздела - Settings и Tasks. Изберете Tasks и кликнете бутона Upload to Google Sheets в горния десен ъгъл на екрана, за да експортирате своя продуктов каталог в Google Sheets, където можете да правите групови промени. По-долу ще видите съобщение, че вашият файл е готов.

4. Кликнете бутона Open the spreadsheet in Google Sheets, за да отворите файла, който сте създали.

5. След като направите промените, просто се върнете в админ панела и кликнете бутона Download from Google Sheets в горния десен ъгъл и продуктовият каталог във вашия магазин ще бъде актуализиран веднага.

Бутон Download from Google Sheets

6. В раздела Settings може да видите ID на създадената таблица, както и да отворите самия файл.

Достъп до идентификатора ID на създадената таблица

Google Sheets поддържа история на промените, така че имате резервни копия и може да се връщате назад, без ограничение във времето. Ако по някаква причина направите грешни промени и информацията се синхронизира неправилно, може лесно да върнете предишна версия, като използвате backup функцията на Google Sheets.