Начало > Помощен център > Други > Как да използваме hosts файла?

Как да използваме hosts файла?

Помощен център

Как да използваме hosts файла?

Основната функция на hosts файла е да свързва домейни с IP адреси независимо от DNS системата.

Чрез създаване на запис в hosts файла вие може да свържете домейн име с различен IP адрес от този, който резолва DNS системата за същия домейн.

Тази възможност за промяна засяга единствено работата от вашия компютър и не променя начина, по който DNS системата резолва домейн името глобално.

В тази статия ще разгледаме няколко случая, в които може да се възползваме от тази функционалност.

Потенциално увеличаване на скоростта на сърфиране

Aко добавите записи за най-посещаваните от вас сайтове в hosts файла потенциално може да увеличите скоростта на зареждане на страниците тъй като заявките няма да се изпращат към DNS системата, а директно към хост сървъра.

Недостатък на този начин на работа е, че ако сайта се премести на сървър с различен IP адрес няма да може да го заредите и ще трябва да резолвате ръчно коректния IP адрес и да редактирате записа в hosts файла.

##Блокиране на злонамерени (spyware, mallware) и рекламни мрежи от сайтове

Това е една от най-честите причини за използване на hosts файла.

Чрез добавяне на списъци на известни сайтове за реклами и шпионски софтуер в hosts файла и насочването им към IP 127.0.0.1, който е IP адреса на вашия локален компютър, вие няма да позволите съдържанието от тези сайтове да се зарежда на вашия компютър.

По този начин процеса на сърфиране потенциално може да се ускори тъй като няма да губите време за зареждане на реклами, нито ще позволите зареждането на потенциално вредно и опасно съдържание на вашия компютър тъй като spyware/mallware сайтовете заедно с наглед безобидно съдържание като фонов процес без ваше знание и позволение инсталират различни видове шпионски програми.

Поради същата причина не препоръчаме инсталирането на безплатен, нулиран, активиран и т.н. софтуер от торент сайтове -- всички програми без изключение са заразени.

Има сайтове, от които може да изтеглите списъци на шпионски и рекламни сайтове като например https://someonewhocares.org/hosts/ и https://hostsfile.mine.nu.

Неудобството е, че тези списъци са много големи до 50000 реда и създаването на огромен по размер hosts файл, който операционата система чете при всяко кликане от своя страна ще започне да бави зареждането на страниците.

Освен това малка част от тези 50000 сайта ще опитат да се заредят на вашия компютър, също така много от тях са сайтове еднодневки.

Затова препоръчаме да създавате собствен списък и да въвеждате по два записа за всеки домейн -- един запис за самия домейн и един запис за всички поддомейни (wildcard):

127.0.0.1 spyware-site.tld

127.0.0.1 *.spyware-site.tld

Създаване на локални домейн имена

С помощта на hosts файла може да създадете локални домейн имена за компютрите си.

Например, ако имате локален сървър, можете да му дадете хост име server и да го достъпвате лесно като въвеждате server като URL в браузера.

Ако често осъществявате достъп до конфигурационната страница на рутера, можете да свържете хост името router с IP адреса на рутера и да го достъпвате през браузер като въведете за URL само хост името router.

192.168.0.3 server

192.168.0.4 router

Важно: всички браузери имат включена опция за търсене в адресната лента и ако въведете хост име, например router ако тази опция не е изключена вместо конфигурационата страница на рутера ще се зареди страница на търсещата машина за ключовата дума router.

Ако желаете да ползвате тази опция на hosts файла трябва да проверите как да изключите търсенето в адресната лента на браузера.

Тест с hosts файл при мигриране на сайт

Тази основна функция на hosts файла е описана подробно в отделна статия и тук съвсем накратко ще припомним как работи тази опция.

Копират се файловете и базите данни и се конфигурира сайта на новия сървър. Създава се запис в hosts файла за домейна към новия сървър. Благодарение на този запис от нашия компютър можем да заредим сайта от новия сървър, докато останалите посетители се насочват от DNS системата към сайта на стария сървър.