Начало > Помощен център > Други > Споделен и собствен IP адрес

Споделен и собствен IP адрес

Помощен център

Споделен и собствен IP адрес

Интернет протоколът (IP) е метод, чрез който се изпращат данни от един компютър (сървър, рутер, принтер, мобилнo устройствo и т.н.) на друг в интернет.

Всяко устройство, свързано с интернет, притежава поне един уникален идентификатор, по който се различава от всички останали Интернет устройства.

Този уникален идентификатор, използван от всяко устройство, свързано към компютърна мрежа, която използва интернет протокола за комуникация се нарича IP адрес.

Всяко устройство, свързано с интернет трябва да има IP адрес, за да може да комуникира с другите интернет устройтва.

Когато закупите хостинг план, той се хоства на мощен сървър със собствен уникален IP адрес. Когато регистрирате и добавите домейн име към вашия хостинг план, системата за домейн имена DNS свързва вашето домейн име с IP адреса на хостинг сървъра.

И когато интернет потребител въведе вашето домейн име в браузър, DNS системата насочва заявката към правилния уеб сървър, който в отговор предоставя уеб ресурсите на браузъра и вашия сайт се зарежда на дисплея.

DNS системата създава специален файл (познат като DNS зона) за всяко регистрирано домейн име и записва връзката между домейн името и IP адреса на сървъра, който хоства сайта като А запис.

Типичният DNS A запис изглежда така:

somedomain.com. IN A 123.123.123.123

Когато хостинг потребители (с планове на един и същ хостинг сървър, разбира се) ползват един и същ IP адрес за всички домейни, те споделят този IP адрес.

Можем да дефинираме споделения IP адрес и така: споделен IP адрес е един IP адрес, използван от няколко домейн имена едновременно.

Може бе се чудите как тогава уеб сървъра разграничава домейн имената след като всички те споделят един IP адрес?

Уеб сървърите използват технологията виртуален хостинг, базиран на имена като конфигурират отделен виртуален хост (акаунт) за всеки отделен сайт като го асоциират с уникално за сървъра потребителско име - в случая cPanel потребителя.

По този начин DNS системата насочва заявките за всички хоствани домейни по IP към сървъра, но сървъра връща конкретен отговор според конфигурацията на всеки отделен виртулен хост.

Когато един IP адрес се използва само от домейните в един хостинг акаунт, този IP адрес се нарича собствен (dedicated).

Недостатъци на споделения IP адрес

Проблем с инсталиране на SSL сертификати

Не може да инсталирате SSl сертификат подписан от Certification Authority (CA).

Може да инсталирате безплатния SSL сертификат Let's Encrypt на споделения IP адрес, но този сертификат използва най-ниската степен на удостоверяване (domain validation) и не е подходящ за използване в бизнес сайтове и сайтове за електронна търговия.

Може да инсталирате сертификат с висока степен на удостоверяване (OV или EV) чрез използване на TLS разширението SNI, но за момента то не се поддържа от достатъчно голям процент софтуер (операционни системи и браузера) и мобилни устройства.

Вероятно в близко бъдеще този недостатък на споделените IP адреси ще отпадне, но за момента инсталирането на SSL със собствен IP адрес е без сериозна алтернатива.

Проблеми при изпращането на имейли

Ако споделеният IP е добавен в забранен списък (blacklist) заради изпращане на спам от хостинг потребител поради някаква причина (умишлено, акаунт в уебсайт или пощенска кутия са били хакнати и т.н.) - вие няма да можете да изпратите имейл от пощите към всичките си домейни, докато хостинг администраторът не приключи процедурите за възстановяване на IP репутацията на IP адреса и изваждането от blacklist, които понякога може да отнемат повече от 24 часа.

Предимства на собствения (dedicated) IP адрес

Безпроблемно инсталиране на всякакъв SSL сертификат

Може да инсталирате SSL сертификат, подписан от оторизиран сертифициращ орган (Certification Autority, CA). Използването на скъп (EV) SSL сертификат с огромен банер в адресната лента говори различно за авторитета на услугата в сравнение с обикновения зелен катинар:

визуализиране на SSL сертификат в браузер

Независимост при изпращане на имейл

Вашите имейл услуги няма да бъдат повлияни от състоянието и репутацията на споделения IP адрес, защото цялата ви електронна поща ще бъде изпратена от вашия собствен IP адрес.

Разбира се, само използването на собствен IP адрес няма да ви имунизира срещу обвинения в спам, но тъй като съдържанието на писмата зависи единствено от вас, ако следвате най-добрите практики за имейл маркетинг няма от какво да се притеснявате.

Създаване на PTR запис

Една много популярна анти-спам практика е да се отхвърли електронната поща, изпратена от домейн без PTR запис, който преобразува IP адреса в име на домейн (точно обратното на това, което прави DNS запис):

проверка за PTR запис

резултат от успешна проверка за PTR запис

Ако имате няколко домейна в хостинг акаунта, трябва да изберете най-използвания домейн във вашата имейл маркетинг дейност и да създадете PTR запис за този домейн.

cPanel не осигурява интерфейс за създаване на PTR запис и ако имате нужда от такъв, трябва да се свържете с отдела за техническа поддръжка, за да бъде създаден.

Съдържанието на тази статия ще ви помогне да поръчате собствен IP адрес от ICN.bg

Погрешни схващания за собственият IP адрес

Ще направи ли собственият IP адрес сайта по-бърз?

Не.

Ще помогне ли собственият IP адрес за по-добро класирането в Google?

Не.

Ще помогне ли собственият IP адрес на SEO оптимизацията на сайта?

Не.

Заключение

Препоръчаме да отделите време и да прочетете какво Google казва по въпроса: Search Engine Optimization SEO Starter Guide

Статията е на английски, но през Google Chrome може да ползвате превод от Google Translate на български.