Начало > Помощен център > Други > Собствен (Dedicated) IP адрес

Собствен (Dedicated) IP адрес

Помощен център

Собствен (Dedicated) IP адрес

IP адресът е номер, който използва всяка машина за връзка към различни ресурси посредством интернет. Собственият (Dedicated) IP адрес е вашата уникална идентичност в мрежата. Обикновено при услугата споделен хостинг няколко потребителя споделят един и същ IP адрес на сървъра, който ги обслужва. 

Когато някой потребител изпраща спам или извършва друга дейност в разрез със законодателството, използвайки споделения IP адрес на сървъра, това оказва влияние върху всички останали потребители, използващи този IP адрес. Затова когато IP адресът на сървъра попадне в черни списъци (black lists), това се отразява негативно и на вашата кореспонденция без да имате никаква вина.

Спам филтрите може да маркират вашите имейли като спам и по този начин вашите имейли няма да достигат до получателите. За да избегнете подобен риск в бъдеще, е необходимо да използвате собствен IP адрес.

Много имейл доставчици проверяват входящите писма дали изпращащият домейн има PTR запис (който свързва IP адрес с домейн) и не приемат писма от податели, чиито домейни нямат такъв запис. Както вероятно се досещате, PTR запис може да се създаде само за собствен IP адрес. Научете повече за ресурсните записи.

Другото му предимство пред споделения IP адрес е, че при извършване на злонамерени атаки (DDoS атаки) на потребител намиращ се на споделения IP адрес, вие ще останете незасегнат и вашият сайт ще се зарежда нормално.

Една от основните причини потребителите да закупуват допълнителната опция собствен IP адрес е, когато желаят да използват SSL (Secure Sockets Layer) сертификат за конкретен домейн, разположен на хостинг плана. 

SSL ви осигурява сигурна връзка като гарантира, че връзката не се подслушва и така потребителите се чувстват защитени ако се изисква обмяна на лични данни. SSL сертификатът е задължителен, когато уеб сайтът се занимава с онлайн търговия.

Повече за SSL сертификатите и как да направите поръчка можете да научите ТУК и ТУК .

В случай че срещате затруднение, може да се свържете с техническа поддръжка тук.