Начало > Помощен център > Други > PHP Hypertext Preprocessor

PHP Hypertext Preprocessor

Помощен център

PHP Hypertext Preprocessor

Какво е PHP?

PHP, което означава PHP: Hypertext Preprocessor е широко използван скриптов език с отворен код, който е особено подходящ за уеб програмиране и може да бъде вграден в HTML.

Уеб дизайнерите могат да прескачат между PHP и HTML, без да се налага да вмъкват стотици редове допълнителен код за извеждането на HTML.

Основната цел на езика е да позволи на уеб разработчиците бързо да пишат динамично генерирани уеб страници.

Как работи PHP?

PHP може да се вгражда в HTML чрез използването на специални собствени тагове:
Xampp


Xampp Test Server'; ?>

Този код се съхранява във файл с разширение .php.

Уеб сървърът предава файла на интерпретатора на PHP, който изпълнява кода в таговете .

След това PHP кода се заменя с резултата (изхода) от изпълнението на PHP функциите в кода, обикновено HTML и отговора се връща на уеб браузъра за да сглоби страницата и да я покаже на дисплея.

Визуализиране на PHP код в браузер

В изходния код на страницата няма PHP код, а интерпретатора връща към браузера резултата от изпълнението на PHP функцията echo - т.е. само съдържанието в кавичките

Xampp Test Server

:

PHP интерпретатора връща HTML код към браузера

Какво може да прави PHP?

PHP езика е насочен основно към писане на скриптове, които се изпълняват от сървъра, така че може да приемате данни от формуляр, да генерирате динамично съдържание за уеб страници от база данни или от друг източник (JSON, CURL, XML, AJAX), да управлявате бисквитки (cookies) и да правите много, много други неща, от които вашите сайтове имат нужда.

Приема се, че има три основни области, в които се използват PHP скриптове:

  • Скриптове от страна на сървъра - най-традиционното и основно поле за действие на PHP. Трябва да имате уеб сървър с активирана инсталация на PHP към него. Може да осъществявате достъп до изхода от PHP програмата с уеб браузър, преглеждайки PHP страницата предоставена от сървъра.
  • Скриптове от команден ред - може да създадете PHP скриптове, които да се изпълняват без сървър и браузър. За тази цел ви е необходим само PHP анализатор. Този начин на употреба е идеален за скриптове, които трябва да се изпълняват периодично чрез настройване на Cron задачи (Линукс) или Task Scheduler (Windows).
  • Създаване на настолни приложения - чрез използване на PHP-GTK може да създавате настолни приложения с графичен потребителски интерфейс. PHP-GTK е разширение, което не е налично в основната дистрибуция на PHP. Ако се интересувате от PHP-GTK, вижте официалния уеб сайт http://gtk.php.net.

PHP може да се използва на всички по-известни операционни системи, в това число Линукс, много Unix варианти (HP-UX, Solaris и OpenBSD), Microsoft Windows, Mac OS X и др.

Също така PHP поддържа по-голяма част от съвременните уеб сървъри - Apache, Nginx, Microsoft IIS, Lighttpd и много други. За по-голяма част от сървърите PHP разполага с модули, а може да работи и като CGI процесор.

PHP предоставя възможността да изберете да работите с процедурно програмиране, обектно-ориентирано програмиране или смесица от двете.

Не трябва да се пропуска и PHP поддръжката на широк набор от бази от данни:

Бази ДанниПояснение
CUBRID
DB++
dBase
filePro
Firebird/InterBase
FrontBase
IBM DB2IBM DB2, Cloudscape and Apache Derby
Informix
IngresIngres DBMS, EDBC, and Enterprise Access Gateways
MaxDB
MongoMongoDB driver (legacy)
MongoDBMongoDB driver
mSQL
MssqlMicrosoft SQL Server
MySQLMySQL Drivers and Plugins
OCI8Oracle OCI8
ParadoxParadox File Access
PostgreSQL
SQLite
SQLSRVMicrosoft SQL Server Driver for PHP
Sybase
Tokyo_tyrant

Освен това, PHP поддържа разширението за абстракция на бази данни (PDO) както и стандартите ODBC и Open Database Connection за осъществяване на връзки с други бази данни, които поддържат тези стандарти.

В рамките на тази статия не е възможно да се споменат всички възможности и приложения на PHP. Ако сме запалили интереса ви към този най-популярен и най-масово използван скриптов език ви препоръчаме да разгледате официалния сайт http://php.net/.