Начало > Помощен център > Други > Механизъм за изтриване на лични данни в ICN.Bg

Механизъм за изтриване на лични данни в ICN.Bg

Помощен център

Механизъм за изтриване на лични данни в ICN.Bg

Правото на изтриване, познато също и като правото да бъдеш забравен, е дефинирано в член 17 от GDPR, като отделни нюанси в тълкуването или допълнителни уточнения относно прилагането му в конкретни ситуации могат да се срещнат допълнително в регламента.

Субектът на данни има право да поиска от администратора свързаните с него или нея данни да бъдат изтрити и администратора е длъжен да изтрие данните ако са приложими посочени в закона основания.

Също така администратора, който е направил данните публично достъпни е задължен да използва наличните технически и комуникационни средства да се свърже с администраторите, които обработват данните и да ги информира за желанието на субекта данните и наличните копия (ако са създадени такива), да бъдат изтрити както и да бъдат изтрити всички връзки към тях.

Какъв е начинът да поискате изтриване на вашите лични данни в ICN.Bg?

Достатъчно е само да изпратите имейл от контактната поща на вашия профил в ICN.Bg до имейл адрес dpo@icn.bg, в който да заявите вашето желание.

Вашите лични данни ще бъдат изтрити ако са минали 90 дни от изтичане регистрацията на вашите услуги в ICN.Bg. Този срок не е избран случайно, а е съобразен със сроковете на възстановяване на домейн име:

  • 30 дни grace период, в който домейнът може да се поднови на цената на закупуване;
  • 40 дни redemption период, в който домейна може да се поднови след заплащане на наказателна текса;
  • неопределен pending-delete период на изтриване (обикновено в рамките на 5 дни).

За да сме сигурни, че клиентът може да си възстанови домейна определяме срок от 90 дни, в рамките на които да преминат всички свързани със статуса на домейна периоди.

Ако клиентът не заяви писмено желание за изтриване на личните данни?

Ако след изтичане срока на регистрираните в ICN.Bg услуги, в рамките на една календарна година клиентът не закупи нова или не поднови стара услуга, цялата налична информация в профила на клиента автоматично се изтрива.