Какво е RAID?

Помощен център

Какво е RAID?

Дефиниция на RAID технологията

RAID (redundant array of independent disks) е технология за виртуализация на оперативната памет, която комбинира няколко хард диска едновременно в една логическа единица.

Изграждането и работата на софтуерен raid масив става чрез самата операционна система. Чрез него добавяме един слой на абстракция, който обединява 2 или повече диска. 

Технологията позволява информацията да се пише/чете от единия диск в масива и огледално да се репликира на другия. При проблем с диск той може да се замени с нов без това да доведе до загуба на информация. Също така при наличието на повреда в единия диск, сървърът продължава да работи с втория, докато първият не бъде подменен.

Предимства от използването на RAID масив

  • резервираност на данните (data redundancy) - минимизира се риска от загуба на информация;
  • подобрена работа на сървъра и процесите;
  • сигурност и надеждност за цялата информация и всички ваши услуги и онлайн проекти.

Какво е нужно за съществуването на един RAID масив?

Технологията изисква наличието на софтуерна имплементация с RAID1 софтуер или добавянето на хардуерен компонент RAID към вашия сървър.

Софтуер RAID1

Този софтуер е напълно безплатен за всички наши клиенти на услугата Нает Сървър. Въпреки предимствата му, не препоръчваме използването на software RAID1, тъй като той черпи ресурс от процесора на сървъра и се забелязва нестабилна работа на машината при малко по-голямо натоварване на дисковете. Поради тази причина препоръчваме Hardware RAID контролер.

RAID контролер

Всички наети сървъри, които хостинг компания ICN.Bg предлага на своите клиенти,  могат да се възползват от предимствата на RAID технологията с опцията да активират тази платена услуга. Тя изисква добавянето на хардуерен RAID (0, 1 или 10) четирипортов контролер, който наподобява RAID1 софтуера, но при него няма толкова голямо натоварване на дисковете и машината работи в пълния си потенциал.

Свържете се с екипа на ICN.Bg, за да научите как използването на RAID контролер ще подобри и подсигури работата на вашия сървър.