Начало > Помощен център > Други > Разлики между мейл сървър и мейл клиент

Разлики между мейл сървър и мейл клиент

Помощен център

Разлики между мейл сървър и мейл клиент

За да използвате мейл (mail) услуга, са нужни две неща: мейл сървър и мейл клиент. Все по-честа практика става мейл клиентът да се заменя с уебмейл, който дава повече свобода и необвързаност на потребителя с конкретно физическо устройство.

Мейл сървърът е софтуер, който работи на сървър (компютърна машина) и непрекъснато комуникира през Интернет. Той получава и обработва всеки имейл, получен от него и изпраща всеки имейл до съответният получател.

Мейл клиентът е приложението, програмата, която използвате, за да преглеждате вашите съобщения и да ги управлявате. Това може да е апликация на вашия телефон, нещо, което виждате на URL адрес през уеб браузъра си или десктоп апликация като Microsoft Outlook.

Може да се каже образно, че мейл клиентите са крайните спирки, между които мейл сървърите доставят съобщенията през интернет като си взаимодействат с други интернет протоколи като DNS и TCP/IP за локализиране на пощенските акаунти.

В последните версии на cPanel имате възможност за автоматична конфигурация на Outlook и вашите имейл акаунти.

Клиентът проверява мейл сървъра за нови съобщения и ги съхранява, за да може да ги преглеждате. Той осигурява интерфейс за четене и писане на съобщения. Клиентът използва изходящ мейл сървър (SMTP), за да изпрати изходящите съобщения към получаващия (POP или IMAP) мейл сървър, на който са конфигурирани пощите на получателя.

Уебмейл клиент е апликация, която ви позволява да проверявате съобщенията си директно през браузър, независимо от устройството, което използвате или физическата си локация.

Мейл сървърът и мейл клиентът са два различни типа софтуера, които комуникират посредством стандартизирани пощенски протоколи - SMTP, POP и IMAP.

Повечето имейл клиенти могат да се свържат с почти всеки мейл сървър безпроблемно. Повечето мейл клиенти могат да се свържат с множество мейл сървъри и да работят с множество мейл акаунти едновременно.

Това означава, че ако вие използвате например Thunderbird като мейл клиент на своя компютър, за да проверявате вашата лична поща, ще можете да настроите автоматично имейл клиентът за да управлявате кореспонденцията и в своята служебна поща.