Верификация на контактната (whois) информация на домейн

Помощен център

Верификация на контактната (whois) информация на домейн

От 01.01.2014г. ICANN (световният регулатор на домейн имена) въвежда много важна промяна, а именно верификация на контактната (whois) информация. Промяната се въвежда съгласно новите изисквания в Registrar Accreditation Agreement

Най-голямата промяна , която хората, регистриращи/трансфериращи домейн имена ще забележат, е верифицирането на контактния e-mail. Като част от Whois Data Accuracy specification, ICANN ще очаква всеки собственик на gTLD домейн име да притежава валидни и потвърдени данни на домейн името си. Това ще става чрез т.нар. verification e-mail, който всеки домейн притежател ще получи в една от следните ситуации:

 • Регистрация на ново домейн име;
 • Трансфер на домейн име (Registrars);
 • Редактиране на контактна (whois) информация на домейн име.

Горните правила важат за домейни от първо ниво (gTLD) .com, .net, .org, .info и др.

Процес на верификация

 • Веднага след регистрация на домейн името, ще бъде изпратен verification e-mail на посочения имейл за контакт. В него ще откриете инструкции за верификация, както и връзка (hyperlink), която е необходимо да кликнете, за да потвърдите, че имате достъп до контактния e-mail. 
 • Ако получателят на уведомлението за верификация не потвърди истинността на контактния имейл, посредством кликане на връзката (hyperlink), в рамките на 15 (петнадесет) дни домейн името ще бъде блокирано (suspended) докато собственика му не докаже истинността на конктактната информация в whois.
 • Ако се пропуснали първия верификационен имейл, на 7-мия и 14-тия ден от регистрацията на домейн името ще получите имейл от регистрара отново.

Допълнителни пояснения

 • По време на 15 дневния период на верификация, домейн името ще продължи да работи нормално. В случай, че вие не потвърдите верификацията, домейн името ще спре да работи!
 • Ако регистрарът се усъмни в данните (име, фамилия и имейл адрес) е възможно да поиска допълнителна верификация.
 • Когато веднъж верифицирате имейл адрес, всички домейни регистрирани към него няма да изискват допълнителна верификация.
 • Веднъж годишно, всеки верифициран електронен адрес (e-mail), ще бъде уведомяван за потвърждение. При невъзможност от получаване на съобщението поради невалидност на електронния адрес, домейн името може да бъде прекратено от страна на Регистрара.
 • Ако клиентът не верифицира домейна си, сумата заплатена за него не може да бъде възстановена.
 • Важи за домейн имена .com, .net, .org, .info, .biz и т.н. Не важи за домейн имена .BG и .EU.
 • Ако имате включенa privacy protect защита на домейна, ще се ползват действителните данни, а не служебните такива.

Примери

За да въведете/редактирате контактната информация за вашите домейни трябва да се логнете във вашия потребителски панел https://my.icn.bg/ - ако срещате затруднение прочетете информацията в статията Достъп до контролен панел в ICN.Bg.

В главният интерфейс кликнете върху иконата или потребителското име за да достъпите раздела с контактна информация:

Достъпи до раздела с контактна информация

За да редактирате контактната информация в основната секция кликнете оранжеватa икона молив, в новия прозорец редактирайте информацията и кликнете бутона ЗАПАЗИ за да запазите промените, или кликнете бутона ОТКАЗВАНЕ за да се върнете без да променяте нищо:

Прозорец за редактиране на контактна информация

За да промените контактния имейл кликнете върху иконата молив в секция Моите имейл адреси, в новия прозорец въведете новият контактен имейл и кликнете бутона ЗАПАЗИ. Уверете се, че конктактния имейл е коректно изписан.

Достъп до прозорец за редактиране на имейл адрес

Интерфейс за редактиране на имейл адрес

За да промените фирмената информация кликнете иконата молив в секция Моята компания и по същия начин редактирайте и запазете промените в новия прозорец:

Достъп до прозорец за редактиране на фирмени данни

Интерфейс за редактиране на фирмени данни

Всички тези мерки за взети от ICANN, за да се предпазят потребителите от кибер престъпления и да се постигне по-високо ниво на коректност на данните в Интернет пространството.