Начало > Помощен център > Домейни и DNS > Управление на домейни > Верификация на контактната (whois) информация на домейн

Верификация на контактната (whois) информация на домейн

Помощен център

Верификация на контактната (whois) информация на домейн

От 01.01.2014г. ICANN (световният регулатор на домейн имена) въвежда много важна промяна, а именно верификация на контактната (whois) информация. Промяната се въвежда съгласно новите изисквания в Registrar Accreditation Agreement

Най-голямата промяна , която хората, регистриращи/трансфериращи домейн имена ще забележат, е верифицирането на контактния e-mail. Като част от Whois Data Accuracy specification, ICANN ще очаква всеки собственик на gTLD домейн име да притежава валидни и потвърдени данни на домейн името си. Това ще става чрез т.нар. verification e-mail, който всеки домейн притежател ще получи в една от следните ситуации:

 • Регистрация на ново домейн име;
 • Трансфер на домейн име (Registrars);
 • Редактиране на контактна (whois) информация на домейн име.

Горните правила важат за домейни от първо ниво (gTLD) .com, .net, .org, .info и др.

Процес на верификация

 • Веднага след регистрация на домейн името, ще бъде изпратен verification e-mail на посочения имейл за контакт. В него ще откриете инструкции за верификация, както и връзка (hyperlink), която е необходимо да кликнете, за да потвърдите, че имате достъп до контактния e-mail. 
 • Ако получателят на уведомлението за верификация не потвърди истинността на контактния имейл, посредством кликане на връзката (hyperlink), в рамките на 15 (петнадесет) дни домейн името ще бъде блокирано (suspended) докато собственика му не докаже истинността на конктактната информация в whois.
 • Ако се пропуснали първия верификационен имейл, на 7-мия и 14-тия ден от регистрацията на домейн името ще получите имейл от регистрара отново.

Допълнителни пояснения

 • По време на 15 дневния период на верификация, домейн името ще продължи да работи нормално. В случай, че вие не потвърдите верификацията, домейн името ще спре да работи!
 • Ако регистрарът се усъмни в данните (име, фамилия и имейл адрес) е възможно да поиска допълнителна верификация.
 • Когато веднъж верифицирате имейл адрес, всички домейни регистрирани към него няма да изискват допълнителна верификация.
 • Веднъж годишно, всеки верифициран електронен адрес (e-mail), ще бъде уведомяван за потвърждение. При невъзможност от получаване на съобщението поради невалидност на електронния адрес, домейн името може да бъде прекратено от страна на Регистрара.
 • Ако клиентът не верифицира домейна си, сумата заплатена за него не може да бъде възстановена.
 • Важи за домейн имена .com, .net, .org, .info, .biz и т.н. Не важи за домейн имена .BG и .EU.
 • Ако имате включенa privacy protect защита на домейна, ще се ползват действителните данни, а не служебните такива.

Примери

За да въведете/редактирате контактната информация за вашите домейни трябва да се логнете във вашия потребителски панел https://my.icn.bg/ - ако срещате затруднение прочетете информацията в статията Достъп до контролен панел в ICN.Bg.

В главният интерфейс кликнете върху иконата или потребителското име за да достъпите раздела с контактна информация:

Достъпи до раздела с контактна информация

За да редактирате контактната информация в основната секция кликнете оранжеватa икона молив, в новия прозорец редактирайте информацията и кликнете бутона ЗАПАЗИ за да запазите промените, или кликнете бутона ОТКАЗВАНЕ за да се върнете без да променяте нищо:

Прозорец за редактиране на контактна информация

За да промените контактния имейл кликнете върху иконата молив в секция Моите имейл адреси, в новия прозорец въведете новият контактен имейл и кликнете бутона ЗАПАЗИ. Уверете се, че конктактния имейл е коректно изписан.

Достъп до прозорец за редактиране на имейл адрес

Интерфейс за редактиране на имейл адрес

За да промените фирмената информация кликнете иконата молив в секция Моята компания и по същия начин редактирайте и запазете промените в новия прозорец:

Достъп до прозорец за редактиране на фирмени данни

Интерфейс за редактиране на фирмени данни

Всички тези мерки за взети от ICANN, за да се предпазят потребителите от кибер престъпления и да се постигне по-високо ниво на коректност на данните в Интернет пространството.