Управление на допълнителен (addon) домейн в ICN.Bg

Помощен център

Управление на допълнителен (addon) домейн в ICN.Bg

В статията ще ви покажем всички стъпки от закупуването на допълнителен домейн, през конфигурирането му към хостинг акаунт и настройването по DNS към същия хостинг.

За да регистрирате допълнителен домейн влезте във вашия ICN.Bg профил и в началната страница кликнете бутона Поръчка за нова услуга:

manage addon domain

На следващата страница изберете раздел Регистрация на нов домейн, въведете само името в текстовото поле, разширението маркирайте от опциите вдясно и кликнете бутона Провери:

manage addon domain

Ако домейн името е свободно за резервация маркирайте полето пред него и кликнете бутона Продължи:

manage addon domain

На следващата стъпка маркирайте Желая само домейн и кликнете бутона Продължи:

manage addon domain

Проверете дали са коректни цената, срока на регистрация и синтаксиса (начина на изписване) на домейн името. Като кликнете бутона Плащане на следващата страница трябва да изберете подходящия за вас начин на плащане и да финализирате заявката:

manage addon domain

След заплащане на домейна и активиране на заявката домейна ще получи статус Активен във вашия профил.

Докато сте все още в потребителския панел може да проверите кои са неймсървърите на хостинга, към който ще конфигурирате новия домейн.

Влезте в панела на хостинга като кликнете в менюто линка Споделен хостинг. В следващия панел кликнете линка с конкретния хостинг план.

В долната част на панела ще видите неймсървърите, които трябва да въведете в администрацията на новия допълнителен домейн. Копирайте имената на неймсървърите за да се предпазите от грешка при преписването:

manage addon domain

Кликнете в менюто линка Домейни и в следващия панел името на новия домейн. В панела на домейна кликнете линка горе вдясно DNS администрация (A, MX, CNAME ...).

Изтрийте текущите записи в двете полета и на тяхно място запишете двата неймсървъра на хостинга, които копирахте по-рано:

manage addon domain

За да запазите промените и стартирате смяната на неймсървърите, кликнете бутона Запази.

Сега се върнете в панела на хостинга, откъдето копирахте неймсървърите и кликнете бутона горе вдясно Контролен панел за да достъпите контролния панел на хостинга.

В cPanel ще конфигурирате работната директория на домейна, в която трябва да качите файловете на сайта както и FTP достъп само до тази директория.

В секция Domains кликнете линка Addon Domains и попълнете текстовите полета:

В полето New Domain Name въведете името на новия домейн - registernewaddon.org.

cPanel се опитва да ви помага като автоматично въвежда поддомейн и работна директория - по ваше желание може да редактирате и двата записа.

Ако маркирате опцията Create an FTP account associated with this Addon Domain. ще се появят допълнителни полета, в които трябва да конфигурирате FTP потребител и парола с достъп само до директорията на домейна. Това е много удобно в случаите когато се дава достъп на дизайнери и разработчици да работят по новия сайт:

manage addon domain

За да завършите конфигурацията кликнете бутона Add Domain.

След опресняване на DNS записите при въвеждане на домейн името в браузер, DNS системата ще насочи заявките към коректния сървър и ще се зареди сайта, който сте качили в работната директория на допълнителния домейн.