Начало > Помощен център > Домейни и DNS > Управление на домейни > Управление на допълнителен (addon) домейн в ICN.Bg

Управление на допълнителен (addon) домейн в ICN.Bg

Помощен център

Управление на допълнителен (addon) домейн в ICN.Bg

В статията ще ви покажем всички стъпки от закупуването на допълнителен домейн, през настройване на DNS към хостинг сървъра до конфигурирането му към директория в хостинга.

Едно уточнение: домейнът се нарича допълнителен, защото ще бъде конфигуриран към хостинг, който вече е създаден с друг главен домейн, а не защото представлява друг тип домейн име. Със същия домейн клиентът може да регистрира нов хостинг и тогава същият домейн ще бъде главен домейн в новия хостинг.

Регистрация на домейн име

Регистрирането на домейна може да започне от главния сайт като кликнете линка Домейни, в полето за търсене въведете домейн име и кликнете бутона Търси:

Поле за търсене на домейни

Ако сте в потребителския панел, в главния интерфейс на панела може да кликнете линка +Добави нов:

Линк добави нов домейн

В новия прозорец се уверете, че сте в режим на търсене, а не на трансфер (погледнете падащото меню), въведете домейн име в полето за търсене и кликнете бутона Търси:

Интерфейс за търсене на домейн

От който и интерфейс да започнете търсенето (основния сайт https://www.icn.bg или потребителския панел), ще попаднете на следващия екран, където се публикуват резултатите от търсенето.

Може да ползвате филтъра, за да проверите статуса на домейна с различни разширения като ги изберете в менюто Разширения и кликнете бутона Прилагане на филтър:

Филтър за разширения на домейн имена

Когато откриете подходящото свободно за регистрация домейн име, изберете от падащото меню срок на регистрация и кликнете иконата количка, за да добавите домейна във вашата пазарна количка.

За да преминете към плащане, натиснете бутона Към количката:

Добавяне на домейн в пазарната количка

В следващия интерфейс може да конфигурирате опцията Privacy Protection, да редактирате периода на регистрация, да въведете промо код ако разполагате с такъв:

Общ изглед на пазарната количка

Също така може да изтриете домейна като кликнете иконата кошче, за да прекратите регистрацията.

За да продължите с регистрацията на домейна, натиснете бутона Поръчай.

Системата автоматично ще въведе данните от вашия профил във формуляра. Вие може да изберете от падащото меню друг профил или ако кликнете бутона Нов профил може да създадете съвсем нов и с него да регистрирате домейна:

Интерфейс за избиране или създаване на профил

Ако желаете да регистрирате домейна с фирмени данни, маркирайте полето Имам фирма и системата ще копира данните от вашия бизнес профил. Ако нямате попълнени такива данни трябва да ги въведете ръчно във формуляра:

Интерфейс за въвеждане на фирмени данни

Изберете подходящия начин на плащане и кликнете бутона Финализиране:

Интерфейс за избор начин на плащане

Насочване на домейна към хостинга чрез DNS неймсървъри

Влезте във вашия потребителски панел като натиснете линка Моят профил:

Логване в потребителския панел

В потребителския панел кликнете линка Табло, в главното меню изберете Споделен хостинг, в допълнилното подменю натиснете Споделен Linux хостинг и влезте в хостинга, към който желаете да добавите новия домейн.

В секция Име на сървърите ще видите записани двата неймсървъра, които трябва да копирате във файл - препоръчваме да копирате и поставите (Copy/Paste) имената вместо да ги въвеждате на ръка, за да не допуснете грешка при въвеждането.

Списък с неймсъръвърите на хостинга

В главното меню натиснете линка Домейн и в таблицата с домейн имена изберете линка с името на новия домейн. Домейнът може да е регистриран с неймсървъри по подразбиране или може да не са записани никакви неймсървъри.

Списък с неймсървърите на домейна

Кликнете бутона Управлявай в долния десен ъгъл на секцията:

Редактиране на наймсървърите на домейна

В новия прозорец въведете двата неймсървъра на хостинга, които копирахте преди малко и кликнете бутона Запази.

През главното меню се върнете на страницата на хостинга, откъдето копирахте неймсървърите, и в секция Информация за сървъра кликнете бутона Влез в cPanel.

Конфигуриране на допълнителен домейн в хостинга

След като бъдете пренасочени към cPanel в секция Domains кликнете линка Addon Domains и попълнете текстовите полета:

Линк към панела допълнителни домейни в cPanel

В полето New Domain Name въведете името на новия домейн.

cPanel се опитва да ви помага като автоматично въвежда поддомейн и работна директория - по ваше желание може да редактирате и двата записа.

Препоръчаме да ползвате вградения генератор на пароли, за да създадете сигурна парола.

Ако маркирате опцията Create an FTP account associated with this Addon Domain ще се появят допълнителни полета, в които трябва да конфигурирате FTP потребител и парола с достъп само до директорията на домейна. Това е много удобно в случаите когато се дава достъп на дизайнери и разработчици да работят по новия сайт:

Интерфейс за създаване на допълнителни домейни в cPanel

За да завършите конфигурацията, натиснете бутона Add Domain.

След опресняване на DNS записите при въвеждане на домейн името в браузер, DNS системата ще насочи заявките към коректния хостинг сървър и ще се зареди сайта, който сте качили в работната директория на допълнителния домейн.