Управление на допълнителен (addon) домейн в ICN.Bg

Помощен център

Управление на допълнителен (addon) домейн в ICN.Bg

В статията ще ви покажем всички стъпки от закупуването на допълнителен домейн, през настройване по DNS към хостинг сървъра до конфигурирането му към директория в хостинга.

Едно уточнение: домейна се нарича допълнителен защото ще бъде конфигуриран към хостинг, който вече е създаден с друг главен домейн, а не защото представлява друг тип домейн име. Със същия домейн клиента може да регистрира нов хостинг и тогава същия домейн ще бъде главен домейн в новия хостинг.

Регистрация на домейн име

Регистрирането на домейна може да започне от главния сайт като кликнете линка Домейни, в полето за търсене въведете домейн име и кликнете бутона Търси:

manage addon domain

Ако сте в потребителския панел, в главния интерфейс на панела може да кликнете линка +Добави нов:

manage addon domain

В новия прозорец се уверете, че сте в режим на търсене, а не на трансфер (погледнете падащото меню), въведете домейн име в полето за търсене и кликнете бутона Търси:

manage addon domain

От който и интерфейс да започнете търсенето ще попаднете на следващия екран, където се публикуват резултатите от търсенето.

Може да ползвате филтъра за да проверите статуса на домейна с различни разширения като ги изберете в менюто Разширения и кликнете бутона Прилагане на филтър:

manage addon domain

Когато откриете подходящото свободно за регистрация домейн име, изберете от падащото меню срок на регистрация и кликнете иконата количка за да добавите домейна във вашата пазарна количка.

За да преминете към плащане кликнете бутона Към количката:

manage addon domain

В следващия интерфейс може да конфигурирате опцията Privacy Protection, да редактирате периода на регистрация, да въведете промо код ако разполагате с такъв:

manage addon domain

Също така може да изтриете домейна като кликнете иконата кошче за да прекратите регистрацията.

За да продължите с регистрацията на домейна клкнете бутона Поръчай.

Системата автоматично ще въведе данните от вашия профил във формуляра. Вие може да изберете от падащото меню друг профил или ако кликнете бутона Нов профил може да създадете съвсем нов профил и с него да регистрирате домейна:

manage addon domain

Ако желаете да регистрирате домейна с фирмени данни маркирайте полето Имам фирма и системата ще копира данните от вашия бизнес профил. Ако нямате попълнени такива данни трябва да ги въведете ръчно във формуляра:

manage addon domain

Изберете подходящия начин на плащане и кликнете бутона Финализиране:

manage addon domain

Насочване на домейна към хостинга чрез DNS неймсървъри

Влезте във вашия потребителски панел като кликнете линка Моят профил:

manage addon domain

В потребителския панел кликнете линка Табло, в главното меню кликнете Споделен хостинг, в допълнилното подменю кликнете Споделен Linux хостинг и влезте в хостинга, към който желаете да добавите новия домейн.

В секция Име на сървърите ще видите записани двата неймсървъра, които трябва да копирате във файл - препоръчаме да копирате и поставите (Copy/Paste) имената вместо да ги въвеждате на ръка за да не допуснете грешка при писането.

manage addon domain

В главното меню кликнете линка Домейн и в таблицата с домейн имена кликнете линка с името на новия домейн. Домейна може да е регистриран с неймсървъри по подразбиране или може да не са записани никакви неймсървъри.

manage addon domain

Кликнете бутона Управлявай в долния десен ъгъл на секцията:

manage addon domain

В новия прозорец въведете двата неймсървъра на хостинга, които копирахте преди малко и кликнете бутона Запази.

През главното меню се върнете на страницата на хостинга, откъдето копирахте неймсървърите, и в секция Информация за сървъра кликнете бутона Влез в cPanel.

Конфигуриране на допълнителен домейн в хостинга

След като бъдете пренасочени към cPanel в секция Domains кликнете линка Addon Domains и попълнете текстовите полета:

manage addon domain

В полето New Domain Name въведете името на новия домейн.

cPanel се опитва да ви помага като автоматично въвежда поддомейн и работна директория - по ваше желание може да редактирате и двата записа.

Препоръчаме да ползвате вградения генератор на пароли за да създадете сигурна парола.

Ако маркирате опцията Create an FTP account associated with this Addon Domain ще се появят допълнителни полета, в които трябва да конфигурирате FTP потребител и парола с достъп само до директорията на домейна. Това е много удобно в случаите когато се дава достъп на дизайнери и разработчици да работят по новия сайт:

manage addon domain

За да завършите конфигурацията кликнете бутона Add Domain.

След опресняване на DNS записите при въвеждане на домейн името в браузер, DNS системата ще насочи заявките към коректния хостинг сървър и ще се зареди сайта, който сте качили в работната директория на допълнителния домейн.