Начало > Помощен център > Домейни и DNS > Управление на домейни > Периоди на изтичане на домейн имена

Периоди на изтичане на домейн имена

Помощен център

Периоди на изтичане на домейн имена

Правото на използване на домейн име се делегира от регистратори на домейни, които са акредитирани от Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), организацията, носеща отговорност за системите за имена и номера в Интернет.

Домейн името се регистрира за определен период от време (максималният период за регистрация е 10 години), след което домейнът трябва да бъде подновен от регистранта [1].

Във връзка с подновяването на домейн име, ICANN институира следните периоди, които са задължителни за всички регистрари [2]:

Регистрация на домейн име

Домейните се регистрират на основата на принципа първият печели - регистрантът, който първи изпълни процедурата по регистрация (включително заплащане) при оторизиран от ICANN регистрар, печели правото да ползва домейн името за регистрирания период.

Подновяване на домейн име

Auto-Renew Grace Period

В деня на изтичане на регистрацията започва да тече периодът Auto-Renew Grace Period, който продължава от 0-45 дни (за огромния брой домейни продължителността е 30-40 дни). През този период регистрантът може да поднови домейна на същата цена, на която го е регистрирал.

След изтичане на един домейн, системата на регистрара автоматично променя DNS записите на домейна, поради което всички услуги, зависещи от статуса на домейна, спират да работят. Ако имате сайт, той ще зарежда служебна страница с информация, че домейнът е изтекъл.

Сайтът и имейлите на .bg домейн ще продължат да работят до 7 дни след датата му на изтичане.

Тъй като DNS записите на един домейн се променят автоматично от регистрира при неговото изтичане, при неговото подновяване ние възстановяваме предишните DNS записи на домейна, но те трябва да бъдат кеширани от DNS системата.

Поради тази причина пълното възстановяване на работата на свързаните с домейна услуги може да отнеме до 72 часа след подновяване на домейна.

Redemption Grace Period

След изтичане на Auto-Renew Grace Period, домейнът навлиза в период, който се нарича Redemption Grace Period. Характерна за него е възможността домейнът все пак да бъде подновен, но вече срещу заплащане на наказателна такса и само до края на периода (чиято продължителност е 30 дни).

За повечето домейни, регистрирани в ICN.Bg, наказателната такса е в размер на 172.80 лв. и включва подновяване на домейн името за период от една година. Цената варира за различните домейни, според тяхното TLD.

Подновяване на един домейн от Redemption Grace Period е ръчна процедура за регистрара, след която отново трябва да се възстанови DNS информацията за този домейн. Поради тези усложнения, подновяването от Redemption Grace Period може да отнеме няколко дни.

Затова препоръчаме да следите редовно контактната си поща и при съобщение от хостинг компанията или регистрара, относно изтичане на домейн име, по най-бързия начин да подновите въпросния домейн, за да си спестите ненужни допълнителни разходи на финанси и нерви.

Изтриване на домейн име

Pending Delete Period

Ако домейнът не бъде подновен до изтичнето на 30 дневния Redemption Grace Period, той влиза в период на изтриване, който се нарича Pending Delete Period и има продължителност от 5 дни.

През този период не е възможно подновяването на домейна по никакъв начин.

След изтичане на Pending Delete Period, домейнът обикновено се предлага като свободен за регистрация на същия принцип - "първият печели". Предишният регистрант, който е ползвал домейна, няма абсолютно никакво предимство пред останалите лица, които желаят да регистрират същия домейн.

Важно: не разчитайте, че след Pending Delete Period вие ще успеете да регистрирате домейна отново.

Съществува услуга Domain Backorder, която следи за изтичащи домейни и информира срещу заплащане заинтересуваните лица точно в кой момент домейнът е свободен за регистрация или дори автоматично го регистрира за тях!

Особеност при изтичане на EU домейните

След 23.11.2016г. EU домейните, които са изтекли през текущия месец, вече няма да се деактивират след 25-то число. Веднага след тяхното изтичане, те ще влизат в наказателен период Quarantine, през който трябва да се заплати наказателна такса от 90 лева за възстановяване на домейна от регистранта. Наказателният период Quarantine е с продължителност 40 дни, след който EU домейните, които не са подновени, се предлагат за свободна регистрация.

Повече за промяната при EU домейните, можете да прочетете в нашата статия - "Нови правила за подновяване на EU домейните".

Допълнителна информация за различните домейн разширения (TLD)

TLD (домейн разширение)ПреустановяванеГратисен период след изтичанеНаказателен периодНаказателна такса
.com, .net, .usсъщия ден36 дни30 дни172.80 лв
.org, .infoсъщия ден36 дни30 дни172.80 лв
.euсъщия денняма40 дни90.00 лв
.co.ukсъщия денняма--
.deсъщия денняманяма-

[1] Регистрант (domain name registrant) е лице или организация, кое(я)то е регистрирало(а) домейн име.

[2] Регистрар (domain name registrar) е организация, която управлява регистрацията на домейн имена в Интернет.

За допълнителни въпроси може да пишете на support@icn.bg или да позвъните на 0700 300 70; 02 491 88 77.