Периоди на изтичане на домейн имена

Помощен център

Периоди на изтичане на домейн имена

При изтичането на дадено домейн име, собственикът му разполага с 36 дни гратисен период, в който може да извърши подновяването му без да дължи наказателни такси. В случай, че не бъде подновено домейн името в този период , то навлиза в Redemption (наказателен) период . В този период, ако собственикът желае да присътъпи към подновяване трябва да заплати наказателна такса в размер на: 172.80 лв. . Въпросната такса се налага от регистрационната база и е уеднаквена за всички регистрари, като в нея се включва и подновяване на домейн името за период от една година.

В случай че след наказателния период все още не е пристъпено към подновяване, домейн името преминава под управлението на Световния домейн регистрар. Следва период с неясна продължителност, в който домейни името не може да бъде подновено или регистрарано повторно. На по-късен етап домейн името придобива свободен статус и е пуснато за повторна регистрация на стандартна цена. Собственика на домейн името може да изчака пускането му за повторна регистрация, но е важно да се обърне вниямание, че ако звученето на домейн името е атрактивно може да бъде пуснато на аукцион от регистрационната база.

Промяна при .eu домейните относно тяхното изтичане:

След 23.11.2016г. .eu домейните изтекли през текущия месец вече няма да се деактивират след 25-то число. Веднага след тяхното изтичане те ще влизат в Карантинен наказателен период, през който трябва да се заплати наказателна такса от 90 лева за възстановяването им от страна на потребителите, които са ги регистрирали. Карантинният период е в срок от 40 дена, след който .eu домейн имената, които не са заплатени и активирани, се пускат свободно за пререгистриране от всички потребители. 

 Повече за промяната при .eu домейните можете да прочетете тук.

Допълнителна информация за различните домейн разширения (tld):

TLD (домейн разширение)ПреустановяванеГратисен период след изтичанеНаказателен периодНаказателна такса
.com, .net, .usсъщия ден36 дни30 дни172.80 лв
.org, .infoсъщия ден36 дни30 дни172.80 лв
.euсъщия денняма40 дни90.00 лв
.co.ukсъщия денняма--
.deсъщия денняманяма-

За допълнителни въпроси може да пишете на support@icn.bg или да позвъните на 0700 300 70; 02 491 88 77.