Начало > Помощен център > Домейни и DNS > Управление на домейни > Важни стъпки при управлението на домейн име

Важни стъпки при управлението на домейн име

Помощен център

Важни стъпки при управлението на домейн име

Не пропускайте основните стъпки при управлението на вашето домейн име.

Регистриране на домейн

Регистрацията на един домейн e процедурата, с която се заявява използването на името, с което искате вашия сайт да се зарежда. Домейн името има срочен абонамент и изисква подновяване след изтичане на периода, за който той е запазен. Домейн името може да се наеме за срок от минимум една година и е много важно да не се забравя да се поднови, за да не се загубят правата над него.

Важно: Домейн имената .mobi, .me, както и сродни на тях TLD домейни могат да се закупят за минимален период от 2 години. Това е изискване на регистрара.

Проверка и избор на домейн

Домейн имената са уникални и всяко едно отваря точно определена страница в интернет пространството. Важно е, преди да решите да регистрирате едно домейн име, да проверите дали то е свободно. Можете да проверите веднага определено домейн име през формата за регистрация на ICN.Bg.

Избор на TLD разширение

При избора на TLD разширение е добре да прецените географското положение на аудиторията ви. Ако тя е най-вече българска, най-добре е да регистрирате .bg домейн, а ако имате клиенти от цял свят, най-добре е да изберете домейн с .com, .net или .org разширение.

Можете да се възползвате и от множество други универсални и оригинални разширения, които да се свързват с дейността на вашия бизнес: .technology, .tattoo, .academy, .rocks и др. Хостинг компания ICN.Bg е официален Регистратор и ще ви съдейства за регистрацията на желаното от вас домейн име с голям избор от разширения. Можете да го регистрирате директно през нашата система след проверка на текущия статус.

Регистрация на едно име в различни TLD зони

Ако искате вашето домейн име да бъде защитено от регистрирането на подобни като него, можете да запазите вашата онлайн идентичност, като регистрирате и всички други популярни домейн разширения, които могат да бъдат сбъркани с него.

Т.е. ако домейн името ви е с разширение .bg, можете да го регистрирате и с .eu, .com, .net и .org.

Например: ако вашето избрано домейн име е sport-mania.bg, можете да запазите и домейн имената sport-mania.net, sport-mania.eu, sport-mania.com и sport-mania.org, които да конфигурирате като паркирани домейни и които да отварят един и същ сайт: sport-mania.bg.

Това е често срещана практика на защита на търговска марка - по този начин конкуренти не могат да крадат трафик на база популярност на вашата марка като регистрират близки или сродни домейни, на които да публикуват техни собствени сайтове.

Добре е да предвидите и дали няма някакви вариации на домейн името ви, които могат да бъдат регистрирани като отделни домейни и да отварят сходен сайт. Това често се прави с цел присвояване на клиентите или измама. Например, ако вашият домейн е pizza-donatello.bg, можете да регистрирате и името donatello.bg, който отново да отваря вашия основен сайт.

Регистрация на .bg домейн

Хостинг компания ICN.Bg е официален Регистратор на .bg домейн разширения и извършва изцяло процедурата по регистрация и управление на домейн името, което сте избрали. Можете да разчитате на екипа ни за пълно съдействие при регистрацията и разрешаване на проблеми свързани с нея. Запознайте се подробно с условията за регистрация и поддръжка на .bg домейни. Можете да прочетете повече за нужните документи за регистрацията на .bg домейни.

Подновяване на домейн име

Подновяване на домейн име става за период от минимум 1 година. В зависимост от разширението, което сте избрали, има различни срокове и гратисни периоди, в които не плащате наказателни такси при просрочено подновяване.

Ако забравите да подновите домейна си за дълъг период от време, има вероятност то да бъде пуснато свободно за пререгистрация и да загубите възможността да го запазите наново. ICN.Bg ще ви асистира в бързото и надеждно подновяване на вашето домейн име.

Трансфер на домейн

Трансфер на домейн име представлява процеса по прехвърляне на домейн име от един регистратор към друг, промяна на регистратора, който го поддържа и управлява. Хостинг компания ICN.Bg е официален регистратор на домейни в голям брой TLD зони, акредитирана е от официалния регистрар Регистър.Бг и ще ви съдейства при трансфера на вашето домейн име. Можете да прочетете повече тук за това как се извършва трансфер на домейн имена.

Паркиран домейн

Паркираните домейни изискват регистрация и подновяване. Можете да използвате паркираните домейни yourwebsite.biz и yourwebsite.eu, за да препратите потребители, които се опитват да ги отворят, към главния ви сайт yourwebsite.bg. Те са важен елемент при запазването на уникалността на домейн името ви и няма да позволят конкурентни фирми или измамници да се възползват от популярността на вашия бранд.

Допълнителен (Addon) домейн

Допълнителните (Addon) домейни се добавят към хостинга и зареждат самостоятелни сайтове без да имат връзка с главния домейн на хостинга. Те притежават всички привилегии на главния домейн:

 • създаване на поддомейни
 • използване на бази данни
 • създаване на пощенски акаунти
 • имат достъп до всички налични функционалности като FTP, cron jobs, file manager, и т.н.

Създаване на сайтове с поддомейни и поддиректории

Дали ще се възползвате от техническата възможност да публикувате сайтове с поддомейни или поддиректории, които могат да бъдат разклонения на вашия основен сайт, е въпрос на личен избор.

При ползването на поддомейни трябва да конфигурирате поддомейна да работи от определена директория и URL адресите на сайтовете изглеждат по този начин:

 • http://shop.yourdomain.net
 • http://games.yourdomain.net
 • http://boohttp://ks.yourdomain.net

При използване на поддиректории се използва конфигурацията на основния домейн и в зависимост от това дали сайта е статичен се създават нови поддиректории за подсайтовете или при динамични подсайтове се ползва .htaccess пренасочване за създаване на виртуални поддиректории от категории в базата данни, например:

 • http://yourdomain.net/shop/
 • http://yourdomain.net/games/
 • http://yourdomain.net/books/

Важно: Google многократно декларираха, че избора на единия или другия тип структура не носи абсолютно никакви предимства по отношение на ранкинга и подреждането на уеб страниците в индекса на търсещата машина.

Допълнителни опции при управление на домейн имена

 • Промяна регистранта на .bg домейн - прехвърляне на домейн името от един клиент, на чието име е регистрирано, на друг, който ще го управлява.
 • Управление на DNS настройките на домейна, чрез които заявките на посетителите се изпращат към коректния хостинг сървър.
 • WHOIS информация и защита на данните.

ICN.Bg ще регистрира бързо и безпроблемно вашето уникално домейн име. Освен съдействие за неговата регистрация, ние ще ви напомняме за неговото изтичане. Автоматизираната ни система ще изпраща регулярни съобщения преди изтичането на вашето домейн име, за да ви подсети кога да го подновите.