Начало > Помощен център > Домейни и DNS > Управление на домейни > Важни стъпки при управлението на домейн име

Важни стъпки при управлението на домейн име

Помощен център

Важни стъпки при управлението на домейн име

Кои са най-важните стъпки в управлението на Домейн името ви? Разглеждаме ги основно, за да ви бъдем максимално полезни.

Регистриране на домейн

С регистрацията на домейн име, вие запазвате правото си да го използвате като име на своя сайт. Именно по този начин вашия сайт ще се представя пред Света. Всеки домейн се регистрара за период от минимум 1 година и следва да бъде подновяван периодично, ако желаете да продължите да го използвате.

Важно: Важно е да не пропускате подновяването на своето домейн име, тъй като изтичането му крие определени рискове, включително и това той отново ще бъде предложен за продажба и е възножно някой да го купи вместо вас

Проверка и избор на домейн

Домейн имената са уникални и всяко едно отваря точно определена страница в интернет пространството. Важно е, преди да решите да регистрирате едно домейн име, да проверите дали то е свободно. Можете да проверите веднага определено домейн име през формата за регистрация на домейн имена на ICN.Bg.

Избор на TLD разширение

При избора на TLD разширение е добре да прецените няколко неща, като едно от тях е георграфското местоположение на вас или бизнеса ви. Ако иксате да се позиционирате в България, можете да разгледате домейните с разширение. BG, а ако бизнеса ви е по-скоро излизащ от границите на България, то може да разгледате и разширения . EU. Най-разпространените разширения са . com и .net.

Вижте още: Как да изберем правилно домейн име

Можете да се възползвате и от множество други универсални и оригинални разширения, които да се свързват с дейността на вашия бизнес: .technology, .tattoo, .academy, .rocks и др.

Ако имате нужда от съдействие в избора на домейн име, то може да се свържете с нас, а ние с удоволствие ще ви съдействаме да изберем заедно най-подходящото име за вашия сайт

Регистрация на едно име в различни TLD зони (разширения)

Ако искате вашия онлайн бизнес да бъде защите е добре да помислите дали не е добра идея да закупите и останалите домейн разширения на вашия домейн. Ако вече притежавате домейна с разширение. BG, то мислете дали инвестицията от няколко лева на година не е оправдана да притежавате и останалите разширения като .com, eu или други. Този ход от ваша страна би довело целия трафик, от потребители, които са се объркали как точно е вашия домейн да попаднат реално на вашия сайт. Не бихте искали естествено вашата конкуренция да притежава тези ваши домейни.

Например: ако вашето избрано домейн име е sport-mania.bg, можете да запазите и домейн имената sport-mania.net, sport-mania.eu, sport-mania.com и sport-mania.org, които да конфигурирате като паркирани домейни и които да отварят един и същ сайт: sport-mania.bg.

Това е често срещана практика на защита на търговска марка - по този начин конкуренти не могат да крадат трафик на база популярност на вашата марка като регистрират близки или сродни домейни, на които да публикуват техни собствени сайтове.

Добре е да предвидите и дали няма някакви вариации на домейн името ви, които могат да бъдат регистрирани като отделни домейни и да отварят сходен сайт. Това често се прави с цел присвояване на клиентите или измама. Например, ако вашият домейн е pizza-donatello.bg, можете да регистрирате и името donatello.bg, който отново да отваря вашия основен сайт.

Регистрация на .bg домейн

Хостинг компания ICN.Bg е официален Регистратор на .bg домейн разширения и извършва изцяло процедурата по регистрация и управление на домейн името, което сте избрали. Можете да разчитате на екипа ни за пълно съдействие при регистрацията на домейни с разширение .Bg.

Свържете се с нас, за да ви съдействаме с документите по регистрация на домейн имена. BG

Всичко, което ви е необходимо да знаете, за регистрацията на домейни .BG.

Подновяване на домейн име

Подновяване на домейн име става за период от минимум 1 година. В зависимост от разширението, което сте избрали, има различни срокове и гратисни периоди, в които не плащате наказателни такси при просрочено подновяване.

Ако забравите да подновите домейна си за дълъг период от време, има вероятност то да бъде освободено за пререгистрация, което означава, че накой друг може да го купи вместо вас и вие губите възможността да го запазите наново.

ICN.Bg ще ви асистира в бързото и надеждно подновяване на вашето домейн име.

Трансфер на домейн

Трансфер на домейн име представлява процеса по прехвърляне на домейн име от един регистратор към друг, промяна на регистратора, който го поддържа и управлява. Хостинг компания ICN.Bg е официален регистратор на домейни в голям брой TLD зони, акредитирана е от официалния регистрар Регистър.Бг и ще ви съдейства при трансфера на вашето домейн име. Можете да прочетете повече тук за това как се извършва трансфер на домейн имена.

Паркиран домейн

Паркираните домейни представляват домейни, които водят към съдържанието на основния домейн, но се запазват в URL адреса си . Можете да използвате паркираните домейни yourwebsite.biz и yourwebsite.eu, за да препратите потребители, които се опитват да ги отворят, към главния ви сайт yourwebsite.bg. Те са важен елемент при запазването на уникалността на домейн името ви и няма да позволят конкурентни фирми или измамници да се възползват от популярността на вашия бранд.

Допълнителен (Addon) домейн

Допълнителните (Addon) домейни се добавят към хостинга и зареждат самостоятелни сайтове (независими) без да имат връзка с главния домейн на хостинга или казано по друг начин - можете да имате повече от един сайт към вашия хостинг план, като отделните сайтове по никакъв начин нямат връзка помежду си и всеки от сайтовете се отваря през различен домейн, като съответно зарежда и различно съдържание. Именно това се прави чрез "Допълнителен домейн". Чрез него, вие имате всички привилегии на главния домейн:

 • създаване на поддомейни
 • използване на бази данни
 • създаване на пощенски акаунти
 • имат достъп до всички налични функционалности като FTP, cron jobs, file manager, и т.н.

Вижте всичко, което трябва да знаете, за Addon домайн (Допълнителен домейн)

Създаване на сайтове с поддомейни и поддиректории

Бързо става ясно какво е поддомейн, когато ви дадем пример. Ако вашия сайт е yourdomain.com и искате да създадете блог към него, то вие създавате поддомейн blog.yourdomain.com.

Дали ще се възползвате от техническата възможност да публикувате сайтове с поддомейни или поддиректории, които могат да бъдат разклонения на вашия основен сайт, е въпрос на личен избор.

При ползването на поддомейни трябва да конфигурирате поддомейна да работи от определена директория и URL адресите на сайтовете изглеждат по този начин:

 • http://shop.yourdomain.net
 • http://games.yourdomain.net
 • http://boohttp://ks.yourdomain.net

При използване на поддиректории се използва конфигурацията на основния домейн и в зависимост от това дали сайта е статичен се създават нови поддиректории за подсайтовете или при динамични подсайтове се ползва .htaccess пренасочване за създаване на виртуални поддиректории от категории в базата данни, например:

 • http://yourdomain.net/shop/
 • http://yourdomain.net/games/
 • http://yourdomain.net/books/

Важно: Google многократно декларираха, че избора на единия или другия тип структура не носи абсолютно никакви предимства по отношение на ранкинга и подреждането на уеб страниците в индекса на търсещата машина.

Допълнителни опции при управление на домейн имена

Други допълнителни опции за управление на вашето домейн име са:

 • Промяна регистранта на .bg домейн - прехвърляне на собствеността на домейн името от един регистрант, на друг. Тази опция е възможна и при нас. Нужно е да се свържите с нас, за пълно съдействие.
 • Управление на DNS настройките на домейна. Това е опция, която ви дава възможност да насочите домейн името си към избрана от вас хостинг компания или съответно хостинг услуга.
 • WHOIS информация - Можете да управлявате автоматично Контактната информация на домейн името си, през контролния ви панел в ICN.Bg.