Начало > Помощен център > Домейни и DNS > Управление на домейни > Как се извършва трансфер на домейн име от един регистратор към друг?

Как се извършва трансфер на домейн име от един регистратор към друг?

Помощен център

Как се извършва трансфер на домейн име от един регистратор към друг?

Трансфер на домейн представлява прехвърлянето на дадено домейн име от един регистратор към друг се извършва посредством предоставянето на трансферен код, познат също като EPP код и AUTH CODE.

Трансферният код се използва като механизъм за защита за да се гарантира, че единствено законният собственик на домейн името може да контролира промяна на регистрацията на домейн името.

В идеалния случай, кодът за трансфер на вашето домейн име следва да бъде на разположение в контролния панел, предоставен от вашия регистратор. В случай, че не сте в състояние да намерите трансфер кода на вашия домейн, трябва да се свържете с екипа на настоящия регистратор и да го изискате - те нямат право да ви откажат.

В зависимост от настройките на домейн името, може да се наложи да изключите забраната за трансфер на домейн името Domain Lock.  Изключването на опцията се извършва също от контролния панел на обслужващия регистратор.

За да стартира успешно процедурата по трансфер, е нужно първо да одобрите промяната на whois данните от стария имейл, асоцииран към домейна, и от новия, като кликнете линка за верификация в имейла, получен от системата на новия регистратор.

За да стартира успешно процедурата по трансфер, е нужно първо да подадете заявка за трансфер на домейна в системата на новия регистратор.

След това ще получите на имейла на административния контакт на домейн името - автоматично съобщение, съдържащо линк (Approve link), който трябва да кликнете за да потвърдите или да отхвърлите (ако не кликнете линка) процедурата на трансфер.

С кликане на линка в имейла Вие се верифицирате като собственик на домейн името и потвърждавате желанието си за смяна на текущия регистратор и трансфериране на домейна в системата на новия регистратор.

С одобрението на Approve link, започва същинската промяна на управлението на домейн името, която се извършва в рамките на 5 до 7 дни. В посочения период се извършват служебни действия между регистрарите свързани с финализиране трансфера на домейна при новия регистратор.

През този период от ваша страна не се изисква извършването на допълнителни действия. След успешния трансфер, домейн името ще бъде подновено в базата данни на новия регистратор за период от 12 месеца, ако в заявката за трансфер не сте посочили друг период.