Как се извършва трансфер на домейн име от един регистратор към друг?

Помощен център

Как се извършва трансфер на домейн име от един регистратор към друг?

Прехвърлянето на дадено домейн име от един регистратор към друг се извършва посредством предоставянето на трансферен код, познат също като EPP код и AUTH CODE.

Трансферният код се използва като механизъм за защита за да се гарантира, че единствено законният собственик на домейн името може да контролира прехвърлянето на регистрацията на домейн името.

В идеалния случай, кодът за трансфер на вашето домейн име следва да бъде на разположение в контролния панел, предоставен от вашия регистратор. В случай, че не сте в състояние да намерите трансфер кода на домейн името ви, можете да се свържете с екипа, обслужващ настоящия ви регистрар и да го изискате от него.

В зависимост от настройките на домейн името, може да се наложи да изключите забраната за трансфер на домейн името Domain Lock.  Изключването на опцията се извършва също от контролния панел на обслужващия ви регистратор.

За да стартира успешно процедурата по трансфер, е нужно първо да одобрите промяната на whois данните от стария имейл, асоцииран към домейна, и от новия, натискайки линка за верификация в имейла, получен от системата на Световния Домейн Регистрар.

След като одобрите промяната, ще получите на настоящия административен контакт на домейн името - автоматично съобщение съдържащо линк (Approve link), с който трябва да потвърдите или да отхвърлите процедурата на трансфер.

За да завършите прехвърлянето, не забравяйте да направите вашето потвърждение, като кликнете върху връзката. С изпълнението на посочената процедура, Вие се верифицирате като собственик на домейн името и потвърждавате желанието си за промяна на обслужващия регистрар.

С одобрението на Approve link, започва същинското изместване на управлението на домейн името, което продължава от 5 до 7 дни. В рамките на посочения период се извършва одобрението на трансфера от настоящия ви регистрар към бъдещия такъв.

През този период от ваша страна не се изисква извършването на допълнителни действия. След успешния трансфер, домейн името ще бъде подновено в регистрационната база на новия регистратор за период от 12 месеца.