Начало > Помощен център > Домейни и DNS > Управление на DNS > Как да настроя неймсървърите на домейн?

Как да настроя неймсървърите на домейн?

Помощен център

Как да настроя неймсървърите на домейн?

На всеки хостинг потребител вероятно му се e налагало да променя неймсървъри (DNS) на свои домейни, затова в тази статия ще ви покажем как може да управлявате неймсървърите на вашите домейни в ICN.Bg.

Неймсървърите на домейн име указват на глобалната DNS система на кои сървъри се хоства DNS зоната със съответните записи (A, MX, CNAME, TXT...) на домейна.

В статията ще ви покажем как може да управлявате неймсървърите на вашия домейн ако сте закупили:

  • домейн от друга компания;
  • домейн от ICN.Bg;
  • домейн и хостинг от ICN.Bg;

За да управлявате вашия домейн през потребителския панел в ICN.bg трябва домейна да бъде добавен в потребителския панел в ICN.Bg, а това става само в следните случаи:

Вход в потребителския панел в ICN.Bg

Влезте в потребителския панел през URL адреса (http://my.icn.bg) или като кликнете иконата със символ потребител в горния десен ъгъл на сайта и изберете в менюто контролен панел:

Икона за логване в потребителския панел на ICN.Bg

Въведете коректно потребителско име:

Поле за въвеждане на потребителско име

и парола за достъп:

Поле за въвеждане на парола за достъп

В началния екран на потребителския панел изберете Домейн от главното меню:

Линк Домейн в главното меню на потребителския панел

Настройване неймсървъри на трансфериран домейн в ICN.Bg

В таблицата с домейни кликнете последния линк Управлявай на същия ред с трансферирания домейн (в примера: icn-demo.com), чиито неймсървъри желаете да промените:

Линк Управлявай в таблица с домейни в потребителския панел

В следващия екран кликнете линка DNS Управление в горното хоризонтално меню:

Линк DNS Управление в потребителския панел

След успешното приключване на трансфера, домейн името запазва оригиналните неймсървъри като Собствен DNS (в примера: ns1.customdns.net и ns2.customdns.net):

Изглед на секция Собствен DNS

Ако желаете да добавите допълнителни неймсървъри кликнете линка + Добави нов nameserver. За да изтриете допълнителен неймсървър кликнете иконата със символ кошче.

За да смените текущите неймсървъри, кликнете малката стрелка в полето Nameserver срещу етикета Собствен DNS и от менюто изберете Managed DNS:

Меню с опции Собствен DNS и Managed DNS

В таблицата от дясната страна ще се зареди списък с различни неймсървъри, които са част от инфраструктурата на ICN.Bg и чрез които може да управлявате DNS записите на вашия домейн.

Кликнете бутона Промени за да запазите промяната. Както при всяка промяна на DNS настройки и тук е необходимо изчакването на технологично време в рамките на 24-48 часа за да се опреснят глобално кешираните DNS настройки с новите записи:

Изглед на таблица с Managed DNS

При избиране на Managed DNS се зарежда секция DNS Запис, в която може да създавате/редактирате записи за управление на услугите, свързани с вашия домейн:

Изглед на секция DNS Запис

Създаването и управлението на DNS записи ще разгледаме подробно в отделна статия.

Настройване неймсървъри на нов домейн в ICN.Bg

При успешна регистрация на нов домейн той получава автоматично неймсървърите на хостинг сървър по подразбиране. Тъй като потребителя е закупил само домейн, той няма достъп до cPanel и може да управлява DNS записите на домейна само през потребителския панел.

Смяната на неймсървърите на нов домейн е напълно идентична с промяната на неймсървърите на трансфериран домейн, която разгледахме по-горе. Само ще припомним още веднъж необходимите стъпки:

  • влизате в потребителския панел в ICN.Bg;
  • избирате Домейн от главното меню;
  • избирате линка Управлявай срещу новия домейн;
  • натискате линка DNS Управление в горното хоризонтално меню;
  • от падащото меню Nameserver избирате Managed DNS;
  • натискате бутона Промени за да запазите промяната;

В секция DNS Запис може да създавате различни типове записи за домейна.

Настройване неймсървъри на домейн през cPanel в ICN.Bg

Ако закупите домейн и хостинг от ICN.Bg или добавите нов домейн към съществуващ хостинг акаунт, домейна автоматично ще получи неймсървърите на хостинга.

Неймсървърите на всеки хостинг план в ICN.Bg може да видите като влезете в потребителския панел и в главното меню изберете Споделен Хостинг > Споделене Linux хостинг.

В таблицата с хостинг планове на следващия екран кликнете името на този хостинг план, чиито неймсървъри желаете да проверите - ще се зареди страница с информация, където секция Name servers показва активните неймсървъри на хостинга:

Изглед на секция Name servers с неймсървърите на хостинг

Ако желаете новият домейн да работи като допълнителен (addon) домейн в хостинга, трябва да го добавите през контролния панел на хостинга и може да управлявате неговите DNS записи през приложението Zone Editor в cPanel.

Ако желаете да смените неймсървърите на домейна и да управлявате неговите DNS записи през потребителския панел, следвайте указанията за смяна неймсървърите на нов домейн в ICN.Bg.