DNS Управление в ICN.Bg

Помощен център

DNS Управление в ICN.Bg

Управлението на DNS записите на един домейн е неразделна част от управлението на вашите онлайн проекти.

За да достигнем до панела DNS управление, трябва да се логнем в потребителския профил през [https://my.icn.bg/](https://my.icn.bg/){: target="_blank"} с коректни потребителско име и парола, и да кликнем линка Домейн в горния ляв ъгъл на потребителския панел:

Линк Домейн в главното меню

В таблицата с домейни кликаме домейн името, чиито DNS записи желаем да редактираме:

Таблица с домейн имена

и в панела на конкретния домейн кликаме линка DNS управление в горното хоризонтално меню:

Линк DNS управление

Много важна особеност е изборът на неймсървъри, който правим от падащото меню в секция Nameservers като избираме между Custom DNS и Managed DNS.

Custom DNS

При избор на Custom DNS, трябва да въведем неймсървъри, които не са от инфраструктурата на ICN.Bg. Използва се основно, когато DNS зоната ви се управлява от външна услуга като CloudFlare или хостингът ви е в друга компания. Кликаме бутонът Add new nameservers и в режим на редактиране въвеждаме до четири неймсървъра, като първите два са задължителни, а позициите 3 и 4 са избираеми, т.е. по желание на потребителя:

Custom DNS

Въвеждане на персонални неймсървъри

За да запазим данните, кликаме бутона Запази в горния десен ъгъл на панела.

В този случай управлението на домейна се делегира на компанията доставчик, чиито неймсървъри потребителят е избрал да ползва и управлението на съответните DNS записи трябва да се направи през интерфейса на същия доставчик на интернет услуги.

Managed DNS

При избор на Managed DNS от падащото меню Nameservers автоматично в дясната секция на панела се зареждат неймсървъри от инфраструктурата на ICN.Bg:

Managed DNS

Системата няма да ви позволи да редактирате нито един неймсървър от секцията защото ни дава достъп до всички налични DNS записи за съответния домейн в таблицата DNS Records:

Таблица DNS Records

През линкът Добави нов запис имаме достъп до панел, в който може да създадем нов запис от същия тип - в примера нов А запис:

Добавяне на нов А запис

Подробно описание на типовете DNS записи може да прочетете в статията DNS зонов файл и ресурсни записи.

Накратко обяснени, записите които можете да управлявате са:

  • А запис - Насочва вашия домейн към IPv4 адреса на сървъра ви, един типичен IPv4 адрес би изглеждал така - 11.22.33.44
  • АААА запис - Ако сървърът ви използва IPv6 адрес, като тези адреси имат подобно форматиране - FE80:0:0:0:202:B3FF:FE1E:8329
  • CNAME запис - Свързват поддомейн към домейн, например www.icn-demo.com към icn-demo.com. По този начин избягвате необходимостта да създадете допълнителни А записи за всеки поддомейн. Ако се наложи да промените IP адреса на icn-demo.com, всички записи, които сочат към него с CNAME ще бъдат автоматично пренасочени към новия IP адрес.
  • MX запис - Указва накъде да се изпращат имейлите за вашия домейн и кой е вашият мейл сървър по подразбиране. Може да имате повече от един MX запис, като на сървъра с най-висок приоритет съответства най-ниската цифра в записа (например 0). Ако мейл сървърът по подразбиране поради някаква причина не може да обработи заявката, тя се препраща към сървър с по-нисък приоритет.
  • TXT запис - Използват се за удостоверение на собственост на домейна, например ако трябва да валидирате при покупка на SSL сертификат, че домейнът е ваш. Друга честа употреба при тях са използването им за SPF или DKIM записи, които отново служат като превенция срещу изпращане на спам.
  • SRV запис - Насочват един поддомейн към домейн като връзката се установява през определен порт, което е често необходимо при конфигурацията на допълнителни услуги като VoIP или чат.
  • SOA запис - Показва главния DNS сървър за този домейн и имейл адреса, свързан с този сървър
  • NS запис - Установява неймсървърите за този домейн.

Срещу всеки отделен запис в таблицата имаме достъп до познатите функции за актуализиране (update) и изтриване.

Актуализиране (update) на DNS запис

За да актуализираме DNS запис, кликаме иконата Update:

Актуализиране (update) на DNS запис

и в панела редактираме съществуващия запис. За да запазим промените, кликаме бутона Запази:

Панел за редактиране на DNS запис

Изтриване на DNS запис

За да изтрием DNS запис, кликаме иконата Изтрий:

Изтриване на DNS запис

и в новия панел потвърждаваме изтриването като кликнем бутона Изтрий:

Потвърждаване изтриването на DNS запис