Какво представляват IDN домейните?

Помощен център

Какво представляват IDN домейните?

IDN е съкращение от Internationalised Domain Names (Интернационализирани домейн имена). Този тип домейни позволяват на потребителите да регистрират домейн име като в него използват частично или изцяло специфични езикови символи, които са различни от латинските, като например Български, Руски, Немски, Френски, Китайски, Арабски и т.н.

Стандартната система за управление на домейн имена (Domain Name System), която превежда имената в мрежови адреси за локализиране на определени интернет ресурси, на практика, има ограничение при използването на ASCII знаци и позволява употребата само на латински символи.

IDN е техническо решение, което дава възможност за превод на имена от произволен език (например роден език), така че те да са съвместими със стандартната система за управление на домейните.

Използва се Punycode транскрипция, която преобразува IDN домейните към латиница като всеки един започва с xn--. Кодирането се осъществява в процеса на комуникация между потребителския браузър и домейн системата.

Примери за IDN домейни:

IDN домейнASCII кодиране
вкуснирецепти.comxn--b1agakcivtghre8b.com
новакола.netxn--80aae7afihd.net
страхотенбизнес.bizxn--80aclbjf7addskkcd7b.biz

За да могат да отворят уеб сайт с IDN домейн име, крайните потребители също трябва да разполагат с подходящ софтуер и настройки на операционната система, които да им позволяват използването на специфични езикови символи.

Какво е Punycode?

Punycode е специално кодиране, използвано за конвертиране на Unicode символи в ASCII, което е по-малък, ограничен набор от знаци. Punycode се използва за кодиране на интернационализирани имена на домейни (IDN).

На този URL https://www.punycoder.com може да тествате как работи Punycode конвертор.

idn domains

Как се регистрира IDN домейн?

На сайта https://www.name.com проверявате дали желаното от вас име е свободно за регистрация и следвате процедурата по въвеждане на whois информация, срок на регистрация и плащане:

idn domains

idn domains

При добавяне на домейна в cPanel трябва да използвате само кодираната версия на домейна моятновсайт.com:

xn--80adwjffbzfg9k.com

idn domains

За да може да достъпим сайта моятновсайт.com създаваме следния запис в hosts файла:

11.22.33.44 xn--80adwjffbzfg9k.com

В директорията на сайта създаваме index.html файл със съвсем елементарен HTML код, който зарежда само едно изображение:

Въвеждаме в браузер която и да е форма на домейна и нашето изображение се зарежда коректно:

idn domains