Периоди на изтичане на домейн имена

Помощен център

Периоди на изтичане на домейн имена

При изтичането на дадено домейн име, собственикът му разполага с 36 дни гратисен период, в който може да извърши подновяването му без да дължи наказателни такси.

Наказателна такса

В случай, че не бъде подновено домейн името в този период , то навлиза в Redemption (наказателен) период . В този период, ако собственикът желае да присътъпи към подновяване трябва да заплати наказателна такса в размер на 172.80 лв.

Въпросната такса се налага от регистрационната база и е уеднаквена за всички регистрари, като в нея се включва и подновяване на домейн името за период от една година.

Ако домейна не бъде подновен

В случай че след наказателния период все още не е пристъпено към подновяване, домейн името преминава под управлението на Световния домейн регистрар. Следва период с неясна продължителност, в който домейн името не може да бъде подновено или регистрирано повторно.

На по-късен етап домейн името придобива свободен статус и е пуснато за повторна регистрация на стандартна цена.

Собственика на домейн името може да изчака пускането му за повторна регистрация, за да не плаща наказателна такса. Важно е обаче да се знае, че ако сайта на домейна притежава ранкинг в търсещите машини, самия домейн ще бъде пуснат на аукцион от регистрационната база и регистрацията вероятно ще струва многокрано повече.

Особеност при изтичане на .eu домейните

След 23.11.2016г. .eu домейните изтекли през текущия месец вече няма да се деактивират след 25-то число. Веднага след тяхното изтичане те ще влизат в Карантинен наказателен период, през който трябва да се заплати наказателна такса от 90 лева за възстановяването им от страна на потребителите, които са ги регистрирали. Карантинният период е в срок от 40 дни, след които .eu домейните, които не са заплатени и активирани, се пускат за свободна регистрация. 

Повече за промяната при .eu домейните можете да прочетете тук.

Допълнителна информация за различните домейн разширения (tld):

TLD (домейн разширение)ПреустановяванеГратисен период след изтичанеНаказателен периодНаказателна такса
.com, .net, .usсъщия ден36 дни30 дни172.80 лв
.org, .infoсъщия ден36 дни30 дни172.80 лв
.euсъщия денняма40 дни90.00 лв
.co.ukсъщия денняма--
.deсъщия денняманяма-

За допълнителни въпроси може да пишете на support@icn.bg или да позвъните на 0700 300 70; 02 491 88 77.