Начало > Помощен център > Домейни и DNS > Какво е домейн име?

Какво е домейн име?

Помощен център

Какво е домейн име?

Домейнът (Domain name) е името, което потребителите изписват в адресната лента на браузъра, за да заредят определена уеб страница. Например: icn.bg или bgschool.bg. Името на домейна е името на вашия уебсайт. Името на домейна е адресът, на който интернет потребителите могат да получат достъп до уебсайта ви. Името на домейна се използва за намиране и идентифициране на компютри в интернет. Компютрите използват IP адреси, които са серия от числа. Въпреки това, за хората е трудно да запомнят низове от числа. Поради това, имената на домейни бяха разработени и използвани за идентифициране на обекти в Интернет, вместо да използват IP адреси.

Името на домейн може да бъде всяка комбинация от букви и цифри и може да се използва в комбинация от различните разширения на имена на домейни, като .com, .net и др.

Името на домейна трябва да бъде регистрирано, преди да можете да го използвате. Всяко име на домейн е уникално. Два уебсайта не могат да имат едно и също домейн име. Ако някой напише www.yourdomain.com, той ще отиде на вашия сайт и никой друг.

Важно е да знаем, че интернет е изграден от IP адреси, а не от домейни. Затова на помощ на онлайн потребителите и за тяхно улеснение е създаден DNS протокола и той става съществена част от интернет структурата. Имената на домейните се използват за идентифициране на един или повече IP адреса. Например името на домейна microsoft.com представлява около една дузина IP адреси. Имената на домейни се използват в URL адресите за идентифициране на определени уеб страници. Например в URL адреса http://www.pcwebopedia.com/index.html името на домейна е pcwebopedia.com.

Всяко име на домейн има суфикс, който показва към кое ниво (TLD) принадлежи. Има само ограничен брой такива области. Например: gov - Държавни агенции edu - Образователни институции org - Организации (с нестопанска цел) mil - Военна com - търговска дейност net - Мрежови организации ca - Канада th - Тайланд

Тъй като Интернет се базира на IP адреси, а не на имена на домейни, всеки уеб сървър изисква сървър на DNS (Domain Name System), за да превежда имената на домейни в IP адреси.

DNS ситемата пази връзката между всяко едно домейн име и определен IP адрес, на който се хоства страницата. Домейн името ще позволи на Вашите потребители бързо и лесно да Ви намират в Интернет. То ще стане част от вашата корпоративна идентичност и ще даде на вашата услуга ясно определено и уникално място в интернет пространството. Всяко едно домейн име е уникално и ни отвежда към точно един IP адрес, на който се хоства сайт, блог или онлайн услуга.

Регистрирайки домейн име през системата на ICN.Bg, Вие можете да се възползвате от следните екстри:

  • DNS управление (NS, CNAME, MX и A записи) - прочетете повече за трансфер на домейн в ICN.bg, промяна неймсървъри на домейн и управление на DNS записи.
  • Anycast DNS - Anycast е мрежа за адресиране и маршрутизиране, в която един изпращач се насочва към най-близка връзка и отговаря на един адрес. Това позволя да имате един IP адрес и 6 точки на достъп до него. При използване на Anycast DNS посетителят ще отваря сайта от най-близката до вас точка, без да има промяна в IP адреса на сайта.
  • Защита на лични данни - Privacy protection е услуга, която скрива вашите лични данни. Тя се таксува на годишна база на цена 6.60 лв. с ДДС. Спрямо условията на Resellerclub, минималният период, за който услугата може да бъде заявена, е една година.
  • Защита от кражба на домейн - безплатната услуга domain theft protection защитава вашия домейн от кражба, като заключва домейн името за трансфер и не позволява то да бъде трансферирано.

Важно: Домейн имената .mobi, .me, както и сродни на тях TLD домейни могат да се закупят за минимален период от 2 години. Това е изискване на регистрара.

ICN.Bg ще регистрира бързо и безпроблемно вашето уникално домейн име. Освен съдействие за неговата регистрация, автоматизираната ни система ще ви изпраща регулярни съобщения преди изтичането на вашето домейн име, за да ви подсети кога да го подновите.

Не се колебайте да се свържете с нас ако изпитвате затруднения при подаване на заявка за желания хостинг план или имате въпроси за някои от услугите, които предлагаме.