Начало > Помощен център > Cloud сървъри > Какво е VPS хостинг?

Какво е VPS хостинг?

Помощен център

Какво е VPS хостинг?

VPS е съкращение от Virtual Private Server, което в буквален превод означава собствен виртуален сървър. При VPS хостинга един физически сървър се разделя на няколко логически, независими виртуални сървъра - виртуални машини. При този вид хостинг вие имате на разположение собствена виртуална машина, логически отделена и независима.

Имате достъп до свободното й конфигуриране и инсталиране на всяка желана операционна система или софтуер върху нея. При VPS хостинга потребителят има грижата да управлява своята услуга, като заплаща за предоставените ресурси, които предварително е заявил.

SSD VPS хостинг от ICN.Bg

SSD VPS хостингът, предлаган от хостинг компания ICN.Bg, се разполага изцяло върху cloud инфраструктура. Така услугата се възползва от предимствата на двата вида хостинг – оптимизирана работна среда, по-голяма бързина на работа на приложенията, резервираност на данните и RAID10 масив, но цената е фиксирана на месец, като така може да се оптимизира и планира бюджета за IT услуги на всяка компания.

Като недостатък при този вид услуга, можем да отбележим, че са нужни технически познания, за да инсталирате, конфигурирате и управлявате вашия VPS, както и да му осигурите необходимия мониторинг. Ние от хостинг компания ICN.Bg можем да ви предложим и услугата Manage/Управляем VPS сървър, където можете да разчитате на професионална техническа поддръжка, както и на готов инсталиран SSD VPS, контролен панел и системна поддръжка.

Друг недостатък при VPS услугите е, че ресурсите са предварително предефинирани и ако вашият сайт нараства, то не можете без извършване на миграция да увеличите ресурса на своя VPS, което е огромното предимство на Cloud хостинг услугата

Повече сигурност на данните в сравнение със стандартен VPS сървър: Сървърите работят с дискове в RAID10 масив, който не позволява загубата на информация и автоматично мигрира данните при възникването на хардуерен проблем. Така няма да се получи прекъсване в работата на услугата и системата ще продължи да работи пълноценно без downtime.

Подходящ за: VPS е подходящ за проекти с по-висок трафик, фирмени сайтове на растящи компании, блогове, платформи със специфични нужди, CRM и ERP системи и др. Не препоръчваме използването на този вид хостинг за тежки приложения, големи онлайн магазини с много заявки, високо посещавани блогове и всякакъв тип уеб страници, които изискват повече ресурси.

Този тип хостинг е подходящ за онлайн магазин или сайт със среден трафик на посещения. Не е подходящ за голям онлайн магазин, тежки приложения, блогове с много съдържание и силен трафик на посещения и други онлайн проекти, изискващи повече ресурси и най-вече - при които не може да се предвиди трафикът във всеки момент.

Кои са най-важните параметри при избора на VPS услуга, които трябва да имате предвид при избора на VPS хостинг план:

  • Дисково пространство,
  • CPU мощност,
  • Свързаност.

Вижте още: Всичко за Хостинга в ръководството ни Какво е хостинг събрано на едно място.

Може да изпратите запитване към нас ако имате нужда от техническа консултация относно нуждите на ваш онлайн проект.