Начало > Помощен център > Cloud сървъри > Какво е дата център?

Какво е дата център?

Помощен център

Какво е дата център?

Дата центърът е пространството/сградата, в която са разположени стотици (дори хиляди) сървъри.

Ракове със сървъри в дата център

Те работят едновременно и затова за тях трябва да са подсигурени:

  • надеждна интернет свързаност, осигурена от няколко интернет доставчика едновременно;
  • електрозахранване, което да отговори на натоварването;
  • генератори, които да поддържат нормалната работа на сървърите при авария с електрозахранването;
  • система за мониторинг на въздуха;
  • мощна климатична система, която да поддържа нужната температура и влага в помещенията;
  • противопожарна безопасност и инсталации;
  • 24/7 технически съпорт на място, който бързо да предприеме адекватни мерки при възникване на хардуерен проблем с дадена машина;
  • 24/7 физическа охрана на сградата;
  • ограничен достъп.

Модерен дата център

Дата центрове на ICN.Bg

Дата център в България

ICN.Bg разполага със собствен дата център, разположен в най-големия Tier 3 дата център в България - Telepoint. За онлайн успехите на своите клиенти, ICN.Bg подсигурява последно поколение високо продуктивни CISCO UCS блейд сървъри, както и мощни Super Micro SuperServer машини.

Оборудването гарантира на клиентите ни неограничени ресурси, които могат да използват за пълно обезпечаване на своите проекти. ICN.Bg използва многоядрени процесори i7, Xeon Quad, както и Blade системи (Supermicro SuperBlade), Hardware RAID 1&10, SCSI, SAS, HDD RAID EDITION. Цялото оборудване е тройно подсигурено, а сигурността на данните е осигурена от отдалечени Back-up SAN сървъри.

ICN.Bg гарантира сигурността както на данните разположени на сървърите в дата центъра ни, така и на самите физически машини. Инфраструктурата ни е под постоянно видео наблюдение, денонощна външна и вътрешна охрана. Сензори следят движението и са директно свързани към СОТ. Входът до помещенията е възможен само посредством чип карти за достъп.

Дата център в Германия

За своите клиенти ICN.Bg предлага наети сървъри разположени в дата център Datadock на Intergenia, Германия. Datadock разполага и с директно свързаните трасета до най-важните доставчици в Европа (Deutsche Telekom, LambdaNet, Level3 и др.).

Свързаността се предоставя на базата на няколко топологични пръстена, с цел да се гарантира, че дори и при 100% прекъснатост на мрежата тя ще остане в нормален работен обем.

Images: https://pixabay.com