Какво е RAID?

RAID (redundant array of independent disks) е технология за виртуализация на оперативната памет, която комбинира няколко хард диска едновременно в една логическа единица.

Изграждането и работата на софтуерен raid масив става чрез самата операционна система. Чрез него добавяме един слой на абстракция, който обединява 2 или повече диска. Технологията ни позволява информацията да се пише/чете от единия диск в масива и огледално да се репликира на другия. При проблем с диск той може да се замени с нов без това да доведе до загуба на информация. Също така при наличието на повреда в единия диск, сървърът продължава да работи с втория, докато първият не бъде подменен.

Какви са предимствата на използването на RAID масив:

- data redundancy / резервираност на данните - минимизира се риска от загуба на информация;

- подобрена работа на сървъра и процесите;

- сигурност и надеждност за цялата информация и всички ваши услуги и онлайн проекти.

Какво е нужно за съществуването на един RAID масив?

Технологията изисква наличието на софтуерна имплементация с RAID1 софтуер или добавянето на хардуерен компонент RAID към вашия сървър.

Софтруер RAID1: Този софтуер е напълно безплатен за всички наши клиенти на услугата Нает Сървър. Въпреки предимствата му, не препоръчваме използването на  software RAID1, тъй като той черпи ресурс от процесора на сървъра и се забелязва нестабилна работа на машината при малко по-голямо натоварване на дисковете. Поради тази причина препоръчваме Hardware RAID контролер.

RAID контролер: Всички наети сървъри, които хостинг компания ICN.Bg предлага на своите клиенти,  могат да се възползват от предимствата на RAID технологията с опцията да активират тази платена услуга. Тя изисква добавянето на хардуерен RAID (0, 1 или 10) четирипортов контролер, който наподобява RAID1 софтуера, но при него няма толкова голямо натоварване на дисковете и машината работи в пълния си потенциал


Свържете се с екипа на ICN.Bg, за да научите как използването на RAID контролер ще подобри и подсигури работата на вашия сървър.

Публикувано от на

В случай, че имате нужда от техническа помощ или по-детайлна информация свързана с темата от помощната статия, молим да изпратите запитване.

Пусни запитване

Нашият Friendly Geeks техничеки екип с радост ще Ви съдейства денонощно и на:

  • Национален телефон: 0700 300 70 (на цената на един градски разговор)
  • Тел.: +359 2 491 8877