Използване на командата "ping" за проверка на Интернет връзката към даден домейн или IP адрес

В настоящата статия ще Ви запознаем със процедурата за проверка на връзката Ви към даден домейн или IP адрес.

 

1.В началото кликвате на бутона "Start" най-долу вляво на екрана Ви и в текстовото поле най-долу въвеждате следната команда "cmd" моля вижте един примерен екран:

2.За да стартирате командния прозорец имате две възможности - едната е да кликнете на връзката където е посочена командата "cmd.exe" втория начин е с натискане на бутон Enter след въвеждане на командата "cmd" и в двата случая ще получите следния прозорец:

За по-удобна работа препоръчваме да увеличите размера му с бутона за максимален размер от лентата за управление.

3.В този команден прозорец можете да изпълнявате команди като ги въвеждате от клавиатурата и те се появяват на мястото на мигащия курсор в командния прозорец.

Тъй като статията е за изполването на командата "ping" ще я въведем като основна команда и след нея ще поставим необходимите опции (допълнителни параметри). Моля вижте пример за използване на командата на екрана показан по-долу:

 

4.Тази команда (както и много други) има и допълнителни опции които изменят или допълват нейната функционалност, като пример ще използвате два от най-често използваните опции (-n брой изпратени пакети и -l дължина на пакета) моля вижте екрана по-долу:

Тук след опцията "-n" въвеждаме броя на пакетите които ще бъдат изпратени към домейна/адреса и опцията "-l" след която въвеждаме размера на изпращаните пакети (размера е в байтове, например стойност - 1024 което на 1К байта).

Най-отдолу можете да видите резюмирана информация от изпълнението на командата, в нея освен наличието или липсата на връзка ще намерите и параметри на качеството на тази връзка. Тези параметри са следните - 0% loss и Average - 7 ms.

Първия параметър (Packets) показва дали има загубени пакети (такива които са изпратени но на тях не е получен отговор), втория параметър (Minimum, Maximum и Average) показва съответно минималното, максималното и средното време за отговор.

Първия показател (packets) дава информация за това дали има загуба на пакети или не, втория показва времето за връзка към домейна/адреса.

5.Във всички предходни примери използвахме адрес към който имаме връзка сега ще зададем адрес към който нямаме връзка за да видите резултата при липса  на връзка:

Тук може да видите резултата при липса на връзка към домейна/адреса. Няма информация като време за отговор тъй като няма отговор и загубата на пакети е 100 % тоест няма връзка към домейна/адреса.

Тук описахме използването на командата "ping" за тестване на връзката към даден домейн или адрес, навсякъде в горните примери можете да замените името на домейна със неговия адрес (ако го знаете).

Надяваме се че цитираната тук информация ще Ви бъде от полза.

Публикувано на

В случай, че имате нужда от техническа помощ или по-детайлна информация свързана с темата от помощната статия, молим да изпратите запитване.

Пусни запитване

Нашият Friendly Geeks техничеки екип с радост ще Ви съдейства денонощно и на:

  • Национален телефон: 0700 300 70 (на цената на един градски разговор)
  • Тел.: +359 2 491 8877